Всичко, което трябва да знаете за летните гуми

Всичко, което трябва да знаете за летните гуми
Времето се затопли, пролетта дойде и сега е момента за смяна на зимните гуми с летни. Зимата обикновено правим планове за пътешествия и пътувания, които след това да осъществим през лятото.

Защо и как летните автомобилни гуми допринасят за вашата сигурност на пътя

Летният сезон е периода, през който се извършват най-много и най-дълги пътувания. Най-важното нещо за едно пътуване е то да завърши безопасно и безаварийно. От критично значение за безопасността при пътуване са гумите. Те са тези, които осигуряват контакта на превозното средство с настилката на пътя и от тях зависи сигурността при спиране, ускоряване и завиване. Именно поради тази причина ние, екипът на онлайн магазин за летни гуми www.e-gumi.com, бихме желали да ви дадем някои практични съвета по темата.

Кога трябва да шофираме с летни гуми според закона в България

Първото нещо, което трябва да знаете е, че в България летните гуми са предназначени за движение от април до октомври.

Летните гуми се използват през летния период, когато температурата е висока и настилка на пътя е много гореща. За да могат да осигурят необходимото сцепление с нагорещения асфалт те се произвеждат от твърди смеси. Друго предимство на летните гуми е, че те са много стабилни при движение върху мокро пътно платно. Това се дължи на малкото на брой, но дълбоки канали, които отвеждат водата.

Всички компаниите производителите на гуми, предлагат според качеството три вида летни гуми: нисък клас, среден клас и висок клас.

Ако карате предимно в града, не сте любител на високите скорости, не сте много активен шофьор и цената е важна за вас, тогава най-оправдано е да си купите летни гуми от ниския клас.

Ако търсите оптималното съчетание качество-цена, вашия избор са летни гуми от средния клас. Те са предвидени да осигуряват стабилно движение, както в града, така и извън града при големи натоварвания.

Гумите от високия класа са най-висококачествените, които дадена марка предлага. Те са предназначени за луксозния клас автомобили.

Видове летни гуми според грайферите

Според грайферите летните гуми биват симетрични, асиметрични и по посоката на движение. При симетричните грайфера е един и също от двете страни на гумата. Те са най-подходящи за не много мощни автомобили и са характерни за ниския и среден клас гуми. Асиметричните имат различен протектор от двете страни на гумата и те осигуряват добро сцепление при мощните коли и се предлагат в средния и високия клас. Гумите с посока на въртене имат грайфери с формата на буквата „V", те се предлагат и в трите класове гуми.

Каквито и летни гуми да изберете трябва да знаете, че времето на експлоатация зависи от вашата грижа за тях. Поне три пъти в месеца проверявайте налягането в гумите. Ако е прекалено малко или прекалено голямо напомпването на гумите се влошава сцеплението с асфалта на пътя, а това съответно се отразява върху намаляване на безопасността при шофиране. Точното налягане на конкретния модел гуми е посочено в ръководството на фирмата производител и то трябва да се следи и спазва.

През лятото се пътува много извън града, ходим на море, на планина и се налага да се паркира на много различни места. Затова е важно да наблюдавате внимателно за външни повреди по гумите: одрасквания, срязвания, разкъсвания, напуквания, подутини, неравномерно износване и др. Дори и при най-малките съмнения потърсете мнение от специалист, защото от това зависи вашата сигурност на пътя. Следете за дълбочината на протектора (грайферите) на летните гуми. В закона е посочено, че дълбочината трябва да бъде минимум 1.6 мм. Въпреки това повечето специалисти са на мнение, че ако изтъркването на протектора на летните гуми падне под 3 мм, това означава че те са за смяна.

Задължително е да се монтират един същ вид летни гуми, от една марка, модел и с една и съща шарка на протектора на всичките 4 колела, защото иначе намалява сигурността при управление на автомобила на пътното платно. Закона допуска да се монтират различни летни гуми, но трябва да бъдат две еднакви на всяка ос, това решение намалява възможностите на автомобила.

Категории

Разни

Подобни статии

9 съвета при избора на зимни гуми

9 съвета при избора на зимни гуми

Както всеки отговорен водач, вероятно се чудите какви зимни гуми да изберете. Ето един съвет: игнорирайте мненията на приятелите и семейство...

Всичко, което искате и трябва да знаете за наднормено тегло

Всичко, което искате и трябва да знаете за наднормено тегло

Същност на проблемното наднормено теглоСтатистиката предоставена от портал Фрамар за наднормено тегло е доста стряскаща, като този здравен п...

Късогледство – всичко, което трябва да знаете за него

Късогледство – всичко, което трябва да знаете за него

Въведение в проблематикатаМиопия или късогледство такова състояние, при което човек вижда обектите в близост до него съвсем ясно, но далечни...

Всичко, което трябва да знаете за акумулаторите

Всичко, което трябва да знаете за акумулаторите

Последното нещо, което искате е да бъдете оставен насред пътя с един мъртъв акумулатор. Колкото повече знаете, за вашият акумулатор и електр...

Детето повръща

Детето повръща

Рядко се срещат деца, които никога не са повръщали. Колкото по-малко е детето, толкова по-голяма е склонността към повръщане. Най-често това...

Tihomir

Tihomir

7 публикации

Публикувано
Публикувано

09.04.2015

Обновено
Обновено

08.04.2015

Прочетено
Прочетено

5393

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия