Късогледство – всичко, което трябва да знаете за него

Късогледство – всичко, което трябва да знаете за него
Късогледство е състояние, при което човек не различава добре далечните обекти, докато близките ги вижда съвсем ясно. Това е един от най-честите очни проблеми, затова ще дадем повече яснота за него

Въведение в проблематиката

Миопия или късогледство такова състояние, при което човек вижда обектите в близост до него съвсем ясно, но далечните или не ги вижда или ги вижда замъглено. Това е един от най-често срещаните очни проблеми в световен мащаб, като една трета от населението е засегнато от него.
Човек разбира, че страда от късогледство, когато започне трудно да различава пътните знаци, субтитрите на телевизора или дори доста по-големи обекти, като например по-далечни автомобили. Напрягането за фокусиране на някакъв предмет може да се получат симптоми като главоболие, преумора на очите или дори световъртеж. Съществуват различни степени на късогледство, като те варират от лека форма, при която хората обикновено виждат всичко, освен далечните надписи, до тежка форма, когато човек не е в състояние да разпознава хората и като цяло не може да извършва ежедневните си дейности без помощта на коригиращи очила или лещи.

Медицински специалисти от "Фрамар" ви предоставят подробна информация за този вид заболяване, която ще ви бъде полезна в борбата с този здравословен проблем.


Причините за късогледство са свързани най-вече с рефрактивна грешка. За може да се вижда правилно, светлинните лъчи трябва да се фокусират по такъв начин, че образът да се формира върху точка върху ретината, като по този начин се формира изображение върху нея. При късогледство, лъчите се фокусират в предната част на ретината, а не върху самата нея, като това обикновено се дължи на необичайно удължена очна ябълка. Нейната форма е единствената разлика между късогледство и астигматизъм. При първия проблем, както споменахме, окото е удължено, докато при вторият, то е с неправилна форма. Има различни фактори, които могат да допринесат за издължаване на очната ябълка и те са:

Генетично наследство

Някой хора са наследствено предразположени към развитие на късогледство. В такъв случай, проблема се диагностицира още в ранна детска възраст. Тогава, очилата са единственият начин за корекция на зрението. Контактни лещи могат да се използват, когато детето е достатъчно голямо, за да може да се грижи само за лещите си. Също така, при много тежко наследствено късогледство, единственият вариант за пълно премахване на проблема е лазерната корекция.

Голямо усилие

Това е най-честата причина за придобита миопия при деца и млади хора. След като се фокусира върху близък обект за дълго време, мускулите на окото се свиват и застиват. Продължителната акцент върху обекти може да предизвика проблем с релаксацията на очите. В крайна сметка, развиват късогледство поради прекомерно натоварване на очите. Някои от действия, които допринасят за изморяването на очите са, са прекалено четене, особено при недостатъчна светлина, гледане на телевизия, играят на видео игри и други.

Стрес

Стресът носи голям натиск върху интракраниалните нерви, които контролират мускулите на очите. Продължителните периоди на стрес може да попречи на вашето ясно виждане и да ви причини късогледство. Освен това, ако имате трудна работа, която ви принуждава непрекъснато да напрягате очите си, тогава също може да се получи стрес и да се развие миопия.

При кои хора най-често се наблюдава късогледство?

При кои хора най-често се наблюдава късогледство?
Този проблем най-често се проявява при децата в училищна възраст, въпреки че може да се получи и по-рано. Много по-рядко се получава в зряла възраст, но ако се получи след 40-тата година, това може да бъде първият знак за катаракта. Като цяло, почти всеки трети човек на земята страда от късогледство.

Упражнения, които могат да помогнат срещу миопия

Както споменахме по-рано, корекция на късогледството може да се направи с операция или носене на очила, но винаги могат да се правят упражнения, които да намалят напрежението в очите. Те са лесни за изпълнение и имат много добър ефект:

 • Затоплете дланите си, като ги триете една в друга. Сега, сложете ги внимателно върху очите си без да оказвате натиск или триене. Просто се успокойте и се постарайте да не влиза никаква светлина. Стойте така 5 минути, след това махнете ръцете си. Повтаряйте това упражнение всеки ден, това ще успокои очите ви и ще ги избави от стреса.

 • Вземете химикал в ръката си и съсредоточете погледа си върху него. След това започнете да променяте позицията му, без да отделяте поглед от него. Повтаряйте това упражнение всеки ден, това ще подобри фокуса и гъвкавостта на очите ви и ще ви избави от неприятното късогледство.

 • Завъртете очите си. Направи го пет пъти по посока на часовниковата стрелка и след това пет пъти в обратна посока. Повторете това няколко пъти на ден. Така ще ви освободите от напрежението и стреса.

 • Вземете лампа, и седнете пред нея със затворени очи. Застанете на такова разстояние, при което светлината не ви дразни очите. Завъртете бавно главата си наляво, стойте така няколко минути и след това се завъртете надясно и повторете. Това упражнение срещу късогледство може да се прави и срещу слънцето, но най-добре сутрин, докато интензивността му не е голяма. Задължително дръжте очите си затворени по време на цялото изпълнение.

 • Изберете си точка на стената и се загледайте в нея, но без да напрягате очите си. Задръжте очите си върху нея за 10-15 минути. Упражнението се прави всеки ден, като то подобрява фокуса и концентрацията на погледа.

Това са само няколко прости упражнения за справяне с късогледството, но във всички опити правени с тях са получени изключително добри резултати. Трябва обаче да имате няколко много важни неща в предвид:

 • Не трябва да натоварвате очите си. Ако усетите някакво напрежение или болка, веднага спрете това упражнение.

 • Носете очила, само когато е необходимо.

 • Не носете очила или лещи, когато правите упражненията срещу късогледство.

 • Най-доброто време за правене на очните тренировки е рано сутрин.

 • Уверете се, че очите ви са спокойни след всяко отделно упражнение.

 • Извършвайте действията бавно и внимателно.

Съвети за подобряване на зрението

Освен упражненията, има още няколко точки, които могат да бъдат полезни, за да се постави вашето късогледство под контрол.

 • Работата дълги часове пред компютъра може да увреди тежко очите ни. Тъй като не можем да избегнем нашата работа, то на всеки час трябва да правим почивки по 5 минути. Това ще намали напрежението в очите ни.

 • Много хора имат навика да четат по време на пътуване. Заради вибрациите, книгата постоянно трепти, което затруднява фокусирането върху буквите и очите се поставят под огромно напрежение. Това може да доведе до много проблеми с тях. Затова, избягвайте този навик.

 • Зеленият цвят отпуска очите ни и подобрява визията. Така, че търсете нещо зелено, дали зелена стена, десктоп тапети, дъска или пейзаж, те освежават зрението. Когато можете, просто се разходете в парка и се полюбувайте на зеленината около вас.

 • Храните, богати на бета-каротин, витамин А, С и Е са много полезни за очите. Въпреки, че не могат да помогнат при лечението на късогледство, те определено ще доведат до подобрение състоянието на очите ви.

 • Много от хората гледат телевизия на изгасени светлини. Това напряга страшно много очите и затова трябва да се избягва.

 • Поддържайте добра хигиена, за да избегнете инфекция на очите. Мийте очите си сутрин и вечер

Как можете да разберете, че страдате от късогледство?

Най-добрият начин да разберете дали имате проблем с очите е да посетите офталмолог или очен лекар, който да ви направи диагностика за късогледство. Обикновено, сами също можете да разберете, че нещо с очите ви не е наред. Когато започнете да не виждате по-отдалечени надписи, които до скоро не ви е било проблем да видите добре, това е един сигурен проблем. В повечето случаи обаче, в началните фази хората състоянието не е тежко, което кара хората да си мислят, че виждат перфектно. В такъв случай, най-добрият вариант за установяване на късогледството е при прегледа да се сложи най-слабия диоптър и да се види дали има подобрение на фокусирането на по-малки или далечни обекти. Ако това е така, това доказва наличието на проблема.

Какво означава „временно късогледство

Този термин се използва за описание на състояние, което се получава след по-дълъг период на интензивна работа пред компютър или свързана с обработка на документация. Познато е също така като псевдо миопия. Мускулите на очите стоят дълго време свити в едно и също положение, при което се получава един вид застиване, което не позволява на мускулните влакна да се отпуснат напълно. Това пречи на ясното виждане, но като цяло временното късогледство е напълно обратимо състояние, след определен период на почивка.
Ако междувременно отидете на преглед, почти сигурно е, че ще ви диагностицират погрешно с късогледство. Ето защо, първо трябва да бъдете проверен за дилатация, а също трябва да се парализират очните мускули, като се използват капки за очи, съдържащи някакъв дериват на атропин. Парализата на цилиарният мускул е от съществено значение за лечението на временното късогледство.

Каква е тенденцията за развитие на късогледство?

За съжаление, това състояние бележи постоянен растеж. Не може да се направи точна прогноза, но се вижда, че много от децата в предучилищна възраст вече носят очила. Важното за тях е да ги насят постоянно, за да могат да израстат този не особено приятен проблем.

Как се лекува миопия?

Основните варианти за лечение на късогледство коригиращи очила, контактни лещи, рефрактивна хирургия (LASIK, ФРК (фоторефрактивна кератектомия , имплантация на леща и т.н.) и ортокератология (орто-K). Очилата и контактните лещи са временни решения, докато рефрактивната хирургия и ортокератологията могат трайно да намали късогледството.
Съществува и алтернативен метод за регулиране на миорията, състоящ се от очни упражнения и техники за релаксация на очите. Тя е въведена за първи път от офталмолога д-р Уилям Бейтс, но поради потенциално опасните използвани техники (гледаше на пряка слънчева светлина), той е отхвърлен от руслото на медицината. Все пак, упражненията за очите бяха приети, но с изменения, така че те вече не представляват опасност и сега един вариант за алтернативно за лечение на късогледство.

Подобни статии

Бебето става все по-умно

Бебето става все по-умно

У възрастните доброто настроение се изразява с думи, с песен, то проличава и по израза на лицето. У новороденото това трудно може да се прец...

Белтъчини

Белтъчини

Белтъчините са веществата, изграждащи мускулната тъкан. Не ги ли поемате в достатъчни количества, не трябва да очаквате мускули. В следващит...

Месо и месни продукти (източник на белтъчини)

Месо и месни продукти (източник на белтъчини)

Месото е най-често използваният източник на белтъчини. Още от зората на бодибилдинга то се е утвърдило като една от най-необходимите храни. ...

Гликогенно зареждане

Гликогенно зареждане

Какво знаем за гликогена Това е сложен въглехидрат с животински произход. Съхранява се в клетките на животните (мускулни и чернодробни) и...

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Детето и движението Какво ви се е родило? Момиченце ли? Е, смятайте, че ви е потръгнало. Все пак с момиченце е по-лесно, има по-малко грижи...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

24.09.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

10626

Нередност Докладвай за нередност
4 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия