9 съвета при избора на зимни гуми

9 съвета при избора на зимни гуми
Едва ли е необходимо да се подчертава важността на зимните гуми. Шофирането по сняг и лед е неизбежно, и не трябва да се подценява. 

Както всеки отговорен водач, вероятно се чудите какви зимни гуми да изберете. Ето един съвет: игнорирайте мненията на приятелите и семейството си. Свекърът ви може да се хвали, че е намерил невероятни зимни гуми, но това не означава, че те са подходящи и за вашия автомобил. Важно е да се съобразите с типа на колата си, както и с навиците си при шофиране, когато купувате новите си гуми.

Приготвили сме ви няколко съвета заедно с експертите в търговията със зимни гуми от Ogi.bg, които да ви помогнат да постигнете точния баланс между вашите нужди и бюджета си, когато купувате следващата си серия зимни гуми.

1. Определете размера на гумата

На първо място, уверете се, че знаете точно какъв размер гуми са ви необходими - това е един от първите въпроси, които ще ви бъдат зададени в магазина. Зимните и летните ви гуми трябва да са с еднакъв размер.

За да установите размера, просто погледнете страничната стена на гумата. Ще намерите код, подобен на този: P225 / 60 R17. Ето как да го разчетете:

  • 225 – Това число съответства на ширината на протектора или частта на гумата, която докосва пътя, в милиметри.
  • 60 - Това число представлява съотношението (в проценти) между горната част на гумата (височината на страничната стена) и ширината на протектора (ширина на профила).
  • 17 - Това число показва вътрешния диаметър на гумата, в инчове.

2. Определете вида на пътища, по които пътувате

От решаващо значение при избора на зимни гуми е къде се движите предимно - по градски улици, извънградски пътища или магистрали? Ако шофирате ежедневно, уверете се, че инвестирате във висококачествени гуми, особено ако управлявате компактен автомобил, който е по-вероятно да се плъзга в лоши условия. Ако карате главно в града, гумите с добро съотношение цена-качество, ще свършат работата.

3. Огледайте гумите

Може да изглежда незначително, но отделете време да отидете лично в магазина. Там ще сравните визуално качеството на различните налични модели, особено на протекторите, гъвкавостта и други важни фактори.

Имайте предвид, че големите жлебове осигуряват по-добро сцепление със зимните повърхности, като същевременно помагат за изхвърлянето на сняг и кал.

Можете също да проверите качеството на китайските гуми. Те вероятно ще са по-евтини, но ще се износят по-бързо и ще предложат по-лоши възможности за управление.

4. Задайте правилните въпроси

Един добър консултант в магазина за гуми ще знае какви правилни въпроси да ви зададе, за да ви помогне да изберете зимни гуми. Освен рутинната употреба на вашето превозно средство, те ще попитат за годишния ви пробег, къде живеете и най-важното, за вашия бюджет.

Опитният търговец ще ви попита дали искате подсилени гуми, за по-добър контрол при завъртане и ще ви обясни за различните типове протектор (с или без шипове), както и плюсовете и минусите на всеки от тях, особено по отношение на нивата на шума.

5. Изберете между гуми за сняг и гуми за лед

Кои са по-добри, гумите за сняг или тези за лед? Най-общо казано, гумите за лед се считат за по-добри, тъй като те предлагат отлично сцепление както при сняг, така и при лед, докато обратното невинаги е така.

Гумите за лед се препоръчват, ако пътувате главно по магистрали и сухи пътища. Ако шофирате предимно в града, избере гуми с по-добро сцепление за сняг.

6. Проучете въпроса за управлението и спирането

Зимните гуми оказват голямо влияние върху управлението и спирането на автомобила, което е една от основните причини, поради които са задължителни. Когато температурата падне под 7°C, летните гумите губят прекалено много сцепление и гъвкавост, което прави шофирането с тях опасно.

С по-добри гуми, вашето превозно средство ще спира по-ефективно и по-надеждно и ще се справя по-добре при евентуално завъртане на пътя.

7. Настоявайте за няколко оферти

Много от търговците на дребно ще ви предложат най-добрата сделка за деня, но не се задоволявайте само с едно предложение - често това е свързано с отстъпка или някакъв вид промоция, и не е задължително най-добрият вариант за вашия автомобил.

Настоявайте да получите няколко оферти. По този начин ще можете да изберете зимни гуми от няколко марки, в зависимост от цената, характеристиките и специфичните ви нужди.

8. Избягвайте смесването на марките и въртенето на гумите

Да сложиш едновременно различни марки гуми на автомобила си никога не е добра идея. Това може да повлияе на вашето шофиране, да доведе до лошо управление и до преждевременно износване на някои части. Ако карате 4x4, това е още по-важно. Уверете се, че монтирате четири еднакви гуми, от една и съща марка или ще добавите допълнителен стрес към диференциала на вашия автомобил.

9. Определете рамките на бюджета си

Вашият бюджет е важен фактор при избора на гуми. Отделете време за сравняване на цените. Не се страхувайте да посетите няколко магазина. Търсенето онлайн може също да ви помогне да вземете решение. Проверявайте за намаления и промоции. Разберете какви са възможностите за лизинг.

Зимните гуми трябва да отговарят на вашите нужди и не трябва да се купуват въз основа на препоръките на приятели и роднини. Отделете време да помислите за личните си шофьорски навици и предайте тази информация на търговеца в магазина. Така, той ще може да ви напътства в процеса на избиране.

Имайте предвид, че няма такова нещо като идеална гума! Дори и най-скъпите и специализирани гуми имат своите силни и слаби страни. Закупуването на зимни гуми винаги включва елемент на компромис. Не на последно място, не чакайте последния момент, за да изберете зимни гуми и да ги поставите. След 1 ноември търсенето обикновено се увеличава, а заедно с него и цената.

Категории

Авто

Подобни статии

Може ли да се доверим на гумите Polaris 3 от Barum

Може ли да се доверим на гумите Polaris 3 от Barum

Ако сте в търсене на нови и качествени зимни гуми, които да осигурят най-добро сцепление в снега, леда и кишата, моделът Polaris 3 на чешкия...

ТОП Зимни гуми 2014 на Auto Express

ТОП Зимни гуми 2014 на Auto Express

От стартирането си през 1988 г., Auto Express наема най-добрите и най-опитни журналисти и тестери с цел публикуване на най-актуалните новини...

Важно при избора на летни гуми

Важно при избора на летни гуми

Кога да сменим зимните с летни гумиЗа съжаление няма точна дата, която да определя това, кога да сложим летните гуми на своя автомобил. Това...

Избор на формировка и система на резитбата

Избор на формировка и система на резитбата

При избора на системата резитба (къса, дълга, смесена), трябва да се изхожда от биологичните особености на сорта и условията, при които той ...

Формировки и системи на резитба при лозата

Формировки и системи на резитба при лозата

Видове резитба |  Видове формировка на лоза | Формировка на асма | Съвети за резитба на лоза Може ли културната лоза да се отглежда без р...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

22.11.2018

Обновено
Обновено

22.11.2018

Прочетено
Прочетено

1741

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия