Всичко, което искате и трябва да знаете за наднормено тегло

Всичко, което искате и трябва да знаете за наднормено тегло
Ежедневно слушаме, че населението на Земята все повече започва да страда от проблемното наднормено тегло, затова трябва да се запознаем от близо с това сериозно състояние

Същност на проблемното наднормено тегло

Статистиката предоставена от портал Фрамар за наднормено тегло е доста стряскаща, като този здравен проблем надхвърля доста от най-опасните болести по брой хора, засегнати от него. За някой от вас може би наднормено тегло да не звучи опасно, но това е втората водеща причина за смъртност, като годишно фаталните случаи са около 300000 души.
Наднорменото тегло е толкова обезпокоителен проблем, тъй като нараства с ускорени темпове. То се дължи на различни фактори, повечето от които са свързани с променящият се начин на живот.
Наднормено тегло е състояние, при което се натрупва прекалено голям слой мазнини по тялото, който се превръща в сериозен риск за здравето. Човек може да си позволи да натрупа известно количество мазнини, но те не трябва да надвишават максималното количество, след което започват да се получават проблеми със здравословното състояние. Още информация за общата картина на заболяването можете да намерите тук!

Как да разберете дали сте с наднормено тегло?

Най-лесният и ефективен начин за установяване дали сте с наднормено тегло е проверката на вашия индекс на телесната маса. Той се изчислява, като се раздели телесното тегло на човек, на неговата височина. Според статистическите критерии, които са определени от Световната Здравна Организация, за наднормено тегло се счита стойност над 25. Следва да се отбележи обаче, че хроничните здравни проблеми могат да настъпят още при надхвърляне на ИТМ със стойност 21.

Фактори, които могат да допринесат за получаване на наднормено тегло

Проблемът е достатъчно сериозен, за да започнем да му обръщаме повече внимание, особено в по-развитите страни. Факторите, които го причиняват могат да варират от генетична предразположеност до влиянието на околната среда.
Наднорменото тегло се предава по наследство, това вече е сигурно, тъй като учените откриха ген – носител на състоянието. Затова, генетиката може да се счита за основния рисков фактор, който отговаря за апетита и метаболизма. Освен това, тя е отговорна за образуването на мазнини и за разпределението им по тялото. Почти не може се срещне дете на родители с наднормено тегло, което да бъде с нормално тегло за своят ръст и години, което още веднъж потвърждава тезата на учените. Това от голяма степен зависи и от начина на живот в едно семейство, тъй като членовете му са склонни да имат едни и същи навици.
Физическите упражнения и дейностите, свързани с движение като цяло помагат за изгарянето на излишните калории, като по този начин човек е в добра форма и е с перфектно здраве. Когато липсва достатъчно движение, в съчетание с висококалорични храни, се получава най-добрата комбинация за прекомерно покачване на тегло.
Друг важен рисков фактор е възрастта. Въпреки, че наднорменото тегло може да се наблюдава във всяка възрастова група, то вероятността да започне по-активно трупане на мазнини се увеличава право пропорционално на годините. Това се обяснява със забавянето на метаболизма и с постепенното обездвижване. Освен това, с напредването на възрастта тялото започва да има нужда от много по-малко калории, затова е важно да се намали техния прием, за да се предотврати получаването на наднормено тегло.
Понякога, някой лекарства, като антидепресанти, стероиди, медикаменти срещу диабет и гърчове, както и бета – блокерите, могат да са отговорни за натрупване на излишни килограми. В допълнение към тях, лишаването на тялото от достатъчно сън също може да доведе до затлъстяване. Този фактор може да увеличи апетита и причинява хормонални промени, водещи до трупане на мазнини.
Много често се забелязва, че хората от близкото ви обкръжение, като приятелите ви, могат да са също с наднормено тегло, което може да е продиктувано от навиците ви, да се храните с бързи или пържени храни.

Симптоми и следствия от болестно наднормено тегло

Симптомите на това състояние могат да бъдат много опасни, ако останат нелекувани за дълго време. В някой от случаите, те дори могат да причинят фатален край, затова трябва да се направят всички необходими опити, те да се предотвратят възможно най-скоро.

Много от пълните хора обикновено се надсмиват над себе си и приемат новите допълнителни килограми с подигравка. Въпреки това, наднорменото тегло не е смешно. Пълните деца може и да изглеждат сладки и пухкави, но неприятностите, пред които са изправени тези деца като пораснат са дори отвъд въображението. Наднорменото тегло може най-спокойно да се определи като заболяване, тъй като когато се достигне прекалено висок ИТМ започва да се получава увреждане на вътрешните органи, което може да направи състоянието ви много тежко и опасно за живота. Вижте признаците на наднормено тегло:

Високо кръвно налягане

Това е първият и най-често наблюдаван симптом. Тъй като тялото не може да използва повечето от тези мазнини, защото постоянно получава нови калории, а не ги изразходва, поради недостатъчното движение, то започва да развива високо кръвно налягане. Това ще ви накара да се уморявате по-лесно и енергийните ви нива ще паднат драстично. Последствията от високото кръвно в следствие на наднормено тегло са ясни – сърдечно – съдови заболявания, бъбречни проблеми, инсулти и запушване на артериите.

Коронарни болести

Сърдечно – съдовите или коронарните болести са едни от сериозните симптоми на болестното наднормено тегло. Сърцето започва да се затруднява при своята работа, в следствие на мастната тъкан, която го обвива, а също така и заради хипертонията. Получава се дисбаланс в изпомпването и доставката на кръв и кислород към органите и това може да причини инсулт и инфаркт, дори при младите хора под 40 – годишна възраст. Ако проблемното наднормено тегло се задържи за дълго време и не се вземат мерки за коригирането му, недостатъчното кръв към мозъка може да го увреди непоправимо.

Депресия

Симптомите на затлъстяване са не само физически, но и психически. Хората започват да се чувстват зле от начина, по който изглеждат, а това им носи ниско самочувствие и все по-малко социални контакти. Хората с наднормено тегло започват да се изолират и да се чувстват самотни, в тях се надига един вид омраза към собственото им тяло и депресията е следващата стъпка.

Артроза

Прекомерното тегло не може да бъде подкрепено от нашите кости. През определен период от време, те започват да мутират. Хрущялите, костите и ставите на краката се износват поради голямата тежест в горната част на тялото. Те се стягат, което води до постоянно болка и по-нататъшно намаляване на физическата активност. Артрозата може да бъде чудесна причина за тези, които се опитват да отслабнат.

Дихателни проблеми

При най-малката физическа активност, хората с болестно наднормено тегло започват да се задъхват. Малкото усилие ги оставя без въздух. Това се случва, тъй като те имат по-тежка от нормалното гръдна стена, което затруднява страшно много белите дробове да се разширяват при дишането. Сънната апнея и синдромът на хиповентилация по време на сън са някои други симптоми, които могат да причинят сърдечна или белодробна недостатъчност и сгъстяване на кръвта, което може да доведе до образуването на кръвни съсиреци.

Симптомите на болестно затлъстяване следват един след друг, което прави контролирането на състоянието изключително сложна задача.

Различни видове наднормено тегло при възрастните

Мазнините се разграждат по различен начин в организма. Това е доста важно, за да се определи разпределението на мазнините по тялото, тъй като въздействието им върху здравето е силно зависимо от местоположението им.
При наднорменото тегло от женски тип (гинекоид), излишните мазнини се намират в ханша, бедрата и краката, докато при мъжкия тип (андроид), те са на коремните органи, коремната стена и понякога в горната част на гърба. Има и смесен тип, но той се получава когато индексът на телесната маса е над 40.
Тази класификация е изключително опростена и не отразява напълно разнообразието на наднорменото тегло. Специалистите от Фрамар казват, че женският тип затлъстяване не е толкова сериозно състояние, колкото мъжкия. Като цяло обаче, твърде многото килограми са опасни за здравето. Потенциално вредните мазнини обикновено се трупат в долната част на кръста и в корема. Измерването на обиколката на ханша най-добре би ви ориентирало дали сте опасност. Трябва да внимавате, когато е превишен един метър при мъжете и 95 сантиметра при жените, но това все пак е относително и зависи от габаритите на тялото.

Указания за лечение на наднормено тегло

Както вече споменахме по-рано причините за получаване на наднормено тегло са неправилния начин на живот и нездравословното хранене. Заседналото ежедневие и храненето „на крак“ са най-честите фактори за настъпването на проблема, а не трябва да забравяме и генетичната предразположеност. За справянето това бедствие на нашето хилядолетие, можете да следвате указанията посочени по-долу:

  • Изчислете индексът на телесната си маса!

  • Решете сами за себе си дали ви е нужно лечение!

  • Направете си изследване за сърдечно – съдови проблеми!

  • Определете си причини, поради които искате да намалите теглото си!

  • Вариантите за лечение са – фармакотерапия, хирургическа намеса или промяна на лайфстайла.

Вместо заключение

Способността да се трупат запаси по тялото е наследство от древните ни пещерни предци, които не са имали достатъчно храна, а е трябвало да оцелеят.
Днес, с упадъка на физическият труд и все по-навлизащия в живота ни интелектуален такъв, в комбинация с изобилието от храни, това генетично „предимство" се превръща в недостатък, който предразполага хората към наднормено тегло и следващите го проблеми.

Категории

Здраве, Медицина

Подобни статии

Белтъчини

Белтъчини

Белтъчините са веществата, изграждащи мускулната тъкан. Не ги ли поемате в достатъчни количества, не трябва да очаквате мускули. В следващит...

Спорта след четиридесетте

Спорта след четиридесетте

Да пълнееш значи да старееш Има и такива лоши дни - от сутринта само неприятности! Иска­ли сте да облечете любимата си рокля, но тя не ...

Спорт на възрастната жена

Спорт на възрастната жена

Периодът на климактериума Възрастта е условно понятие. Твърде често хората изглеждат или по-възрастни, или по-млади от истинската си възрас...

Режим на хранене на бебето

Режим на хранене на бебето

Лекарите ще ви дадат указания относно режима за хранене на бебето. Той ще зависи от неговото тегло, от неговия апетит, oт събуждането на дет...

Проблеми на кърмаческата възраст - Плач през първите седмици

Проблеми на кърмаческата възраст - Плач през първите седмици

Какво означава плачът. При първо дете това е обикновено важен въпрос. С увеличаване възрастта на детето плачът е много по-малък проблем, защ...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

18.09.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

4709

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия