Детето повръща

Рядко се срещат деца, които никога не са повръщали. Колкото по-малко е детето, толкова по-голяма е склонността към повръщане. Най-често това е невинно повръщане, което е случайно и бързопреходно, и общото състояние на детето не се засяга. В други случаи обаче повръщането е проява на заболяване, което трябва да се разпознае от лекуващия лекар. И тук важно значение имат сведенията на родителите за характера и честотата на повръщанията, а също така за вида на повърнатата материя.
От истинското повръщане трябва да се отличава оригването у кърмачетата след хранене, което често се придружава с пов-ръщане на малко количество мляко.
Как се осъществява рефлексът за повръщане? Нормалният път за предвижване на храната започва от устата и хранопровода и продължава през стомаха и червата, като през правото черво и ануса се изхвърля навън неизползваната храна. При нарушения в работата на храносмилателния апарат понякога се стига до връщане на храната в обратна посока и до нейното повръщане. Това става при раздразване на крайните нервни разклонения в стомаха и червата от недобре смляната или инфектирана храна или от други дразнители. По нервен път дразненето се предава до центъра на повръщането в мозъка, откъдето последва «заповед» за връщане и повръщане на храната. Понякога този мозъчен център може да бъде раздразнен и директно, без да е засегнат храносмилателният апарат.
Повръщането обикновено настъпва остро, експлозивно, с изобилно изхвърляне на стомашно съдържимо. Повръщащото дете побледнява, има изплашен вид и стои неподвижно в определена поза.

Най-чести причини на повръщането.

 

При кърмачета и малки деца честа причина са качествените и количествените грешки в храненето. У естествено кърмените бебета такива грешки са крайно редки (напр. прехранване). Ранното отбиване или преминаването към смесено хранене може да доведе, до повръщане и диария, а също до влошаване на общото състояние на бебето. В някои случаи повръщането при изкуствено хранене се дължи на хранителна алергия, т.е. на непоносимост към кравето мляко. В такъв случай се налага храненето с диетично мляко.
Даването на неподходяща за възрастта, на замърсена и ин-фектирана храна е също причина на повръщане у децата. Често тези повръщания се съпътстват с диарични изхождания. Това по-често се случва през летните горещини.
Острите чревни инфекции, причинени от бактерии (дизенте-рийни, салмонелни и др.) и вируси, също причиняват повръщания и диарични разстройства, които лесно се предават от дете на дете. Изолирането на болните деца в тези случаи е добра мярка за предпазване на здравите.
Инфекциозните възпаления на устата, гърлото и горните ди-хателни пътища също могат да причинят повръщания. Повръ-щанията при апеидицит не са така чести. По-чести са те при раз-витието на различни форми на чревна непроходимост.
Много характерно е повръщането при пилорна стеноза (стес-нение на изхода на стомаха). Това заболяване е вродено, засяга повече момчетата и се проявява към 15-20-ия ден след раждането.
Повръщането настъпва наскоро след сукане, има характер на фонтан и от ден на ден се засилва, така че детето започва да гладува. Изпражненията са оскъдни и тъмни, а понякога се развива запек. Заболяването се доказва чрез рентгеново изследване и се лекува хирургично.
Чести са и повръщанията при нервни и чувствителни деца. При кърмачета рядко може да се прояви и т.нар. навично повтарящо се повръщане, което даже доставя известно удоволствие на детето. Наблюдава се при емоционален глад на деца, които дълго време се лишават от контакт с майката. С подобряване на възпитателните грижи и повишаване на емоционалния тонус това повръщане изчезва.
Нервно обусловени повръщания понякога се наблюдават при ученици при трудности в изпълнението на учебните задължения. Даже при тръгване към училище децата започват да повръщат. Тези повръщания се повтарят и събуждат погрешно съмнение за стомашно-чревно заболяване. Те обаче изчезват по време на ваканция.
Така нареченото ацетонемично повръщане се явява през определени периоди от време, настъпва внезапно, придружава се с коремни болки и за 2-3 дни оздравява. От устата се усеща ацетонов дъх. На ацетон мирише и повърнатата материя.
Нерядко отравянията с гъби, лекарства и химични вещества също се съпровождат с упорити повръщания. Сведенията от родителите в подобни случаи имат решаващо значение за изясняване причината за повръщането.
Тревожна проява е повръщането, когато се дължи на възпалителни и други промени в мозъка и мозъчните обвивки (менингити, енцефалити, новообразувания и др.). В тези случаи повръщането е резултат от пряко дразнене на центъра на повръщането. Тук за разпознаване на причината са важни сведенията от родителите за други прояви (главоболие, повишена температура, гърчове, унесеност, промени в психиката и поведението на детето и др.).

Най-важното в сведенията на родителите.

 

При повръщане на детето обръщайте внимание на следните въпроси, които лекарят ще ви зададе: 1. Кога е започнало и как се изявява повръщането? 2. Какви са особеностите на повърнатата материя (цвят, мирис, кръв, примеси от храна, други примеси) и какво е количеството й? 3. Какво е погълнало детето преди повръщането? 4. Какви други прояви освен повръщането е имало детето? 5. Има ли детето склонност да повръща при малки поводи?

Какво да се прави преди идването на лекаря?

 

В момента на повръщането най-добре е да поставите детето по корем върху коленете ви и с глава, наведена надолу. Подложете леген и леко потупвайте детето по гърба, за да може
да изхвърли всичко, което има в устата си. Това е необходимо и за да не поеме в бронхите си остатъци от повърнатото. Ако крайниците му са студени, поставете грейка.
Не бива обаче да се поставят топли грейки на корема, а също не трябва да се дават храни и лекарства. Може да се даде 1-3 кафени лъжички студена вода или чай, след 10-15 минути може да се повтори и количеството да се удвои.

Коментари за Детето повръща

 1. 1.

  мисля, че това с училището е вярно!

 2. 2.

  Здравейте; Ако имате нужда от заем спешно, кандидатствайте за заем с Novelty Finance. Казвам се Давина Клер, аз съм главен финансов директор на Novelty Finance. Забелязах, че за физически лица и фирми е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции. Моята компания (Novelty Finance) е тук, за да ви предостави и помогне със заема, от който се нуждаете. Можете да се свържете с нас по имейл: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531

  Независимо дали искате да дадете тласък на начина си на живот или имате неочакван разход, заем от NOVELTY FINANCE е това, от което се нуждаете.

  NOVELTY FINANCE е гъвкав: можете да вземете заем до петнадесет милиона евро (€15 000 000,00) с подходящи периоди на погасяване до 30 години. Можете да кандидатствате както за обезпечен заем, така и за необезпечен заем. Ние предлагаме широка гама от лични заеми, бизнес заеми, жилищни заеми и заеми за консолидиране на дълга, които могат да бъдат адаптирани да отговарят на вашите променящи се нужди и обстоятелства при много нисък лихвен процент.

  Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance:
  √ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение.
  √ Конкурентни лихвени проценти (3% на година)
  √ Гъвкави условия за погасяване
  √ Възможност за по-бързо изплащане на заема
  √ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства
  √ Няма да бързате да връщате заема, ще ви бъде дадено време да започнете изплащането на заема.
  √ Без скрити такси

  Как да кандидатствам:
  Кандидатстването за кредит е бързо и лесно!
  Фирми или физически лица, които се интересуват от кандидатстване за заем с Novelty Finance и изискват повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАЩАТ ИМЕЙЛ на (noveltyfinances@gmail.com) ИЛИ да изпратят съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правилата и условията.

Подобни статии

Отравяния в детска възраст

Отравяния в детска възраст

Децата се отравят около 10 пъти по-често, отколкото възрастните. Най-честа жертва на отравяне са малките палавници на възраст от 1 до 5 годи...

Хранене и наддаване на тегло при бебетата

Хранене и наддаване на тегло при бебетата

Бебето обикновено знае от колко храна се нуждае. Ако храната, която давате на бебето, започне да не му стига или ако майчината кърма временн...

Особености на нервното дете

Особености на нервното дете

Най-важната особеност на нервното дете е повишената дразнимост и чувствителност на неговата нервна система. Понякога тази повишена дразнимос...

Коклюш (магарешка кашлица, пертусис) при детето

Коклюш (магарешка кашлица, пертусис) при детето

Коклюшът е бактериално заразно заболяване, най-характерното за което е идващата на пристъпи мъчителна кашлица. След въвеждането на противоко...

Ухапвания от насекоми и змии при детето

Ухапвания от насекоми и змии при детето

Децата често биват ужилвани от насекоми, когато си играят на двора, в градината или на полето. У някои реакцията е незначителна, но у други ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.06.2009

Обновено
Обновено

06.06.2009

Прочетено
Прочетено

10946

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия