Всичко, което трябва да знаете за акумулаторите

Всичко, което трябва да знаете за акумулаторите
Знанието е сила, особено когато става дума за вашият акумулатор и електрическа система. В действителност те са сърцето и душата на вашето превозно средство.
Последното нещо, което искате е да бъдете оставен насред пътя с един мъртъв акумулатор. Колкото повече знаете, за вашият акумулатор и електрическа система, то по-малко рискувате да заседнете някъде. За това ние сме тук, за да Ви обясним какво точно би могло да се случва с вашият акумулатор и електрическа система.

Според специалистите от 100ampera.com, средно продължителността на живот на един акумулатор е от 3 до 5 години, но шофьорските ви навици и влиянието на някои екстремни фактори, могат да скъсят неговия ефективен период много бързо.

Информация за акумулатора

Как точно работи един акумулатор?

Акумулаторът е този, който осигурява необходимият електричен заряд, за да може вашата кола да се задвижи, както и всички нейни изискващи електричество елементи. Става дума за една доста голяма отговорност, която лежи на „плещите му", от която съдим, че без акумулатор, както може би се досещате вашата кола не може да тръгне.

Нека погледнем обстойно към тази малка кутия и да разберем как точно работи!

 • Колата се задвижва чрез химична реакция – акумулаторът ви превръща химическата енергия в електрична, която е нужна, за да запали, доставяйки напрежение до стартера.
 • Поддържа стабилно електричество – акумулаторът не само осигурява енергията необходима на вашата кола, той също така стабилизира напрежението, за да поддържа двигателите активни. Много неща зависят от акумулатора. Може да го наречем „малката кутия, която върши цялата работа".

Акумулаторът може да е малък, но мощността, която осигурява е огромна.

Симптоми и процедури

Съществуват ли някои предупредителни знаци, които да подсказват, че акумулаторът не е в изправност?

Само, ако знаех по-рано!". Всички сме били в тази ситуация, в която ни се искаше да бяхме предвидили нещата по-рано! За щастие съществуват подказващи симптоми, които да ни уведомят, че може би трябва да подменим нашият акумулатор.

 1. Отслабване и нестабилност на двигателя – когато се опитате да запалите, двигателят ви изпитва затруднения да стартира нормално и този процес протича по-дълго време от естественото.
 2. Светлината за проверка на двигателя – тя понякога се поява тогава когато мощността на акумулатора е слаба. Това със сигурност трябва да ви подскаже за проблем с акумулатора.
 3. Ниво на флуидната течност в акумулатора– обикновено акумулаторите имат една част в своята кутия, която е прозрачна, така че винаги можете да проверявате нивото на флуидната течност. Също така, може да проверите и като премахнете червената и черна капачка от повърхността на акумулатора, ако не са заварени. Повечето последни модели коли, обаче, имат акумулатори със заварени капачки.
  • В крайна сметка: Ако нивото на флуидна течност е под оловните плочки вътре, то е време да тествате зарядната способност на акумулатора. Когато нивото на флиудна течност спада, обикновено се дължи на презареждане (загряване).
 4. Оточна, подпухнала кутия на акумулатора – Ако кутията на вашият акумулатор, изглежда така сякаш е изяла огромно ястие, това би доказало, че акумулаторът ви е в доста лоша ситуация. Повечето пъти, продължителното излагане на висока температура би довело до това положение.
 5. Отвратителна, миризма на развалени яйца – Ако усетите гаден аромат, на развалени яйца около вашият акумулатор, със сигурност бъдете наясно, че това се дължи на изтичане на акумулаторна течност. Това изтичане причинява корозия навсякъде откъдето мине, както и по целия акумулатор. Всичко това трябва да се почисти и отстрани, защото в противен случай рискувате вашата кола да не тръгне никога.
 6. 3 години + акумулатор = старост: Вашият акумулатор би издържал успешно и над 3 години, но това е рядко срещано, тъй като изисква перфектна поддръжка. Животът на батерията дали 3 или 5 години се определя от типа акумулатор и неговата експлоатация. Така че, шофьорските навици и честите къси пътешествия (под 20 минути) могат драстично да намалят живия капацитет на вашият акумулатор.

Как да определим дали акумулаторът ни е твърде стар?

Първо трябва да потърсите 4 или 5 цифрен код, който се намира на повърхността на кутията на акумулатора. Първата част на кода е ключовата- вижте коя е първата буква и цифра! Всяка буква отговаря на месеца – например A – януари, B – февруари и т.н. цифрата, която следва след това отговаря на годината – например 9 – 2009, 1 – 2011. Този код показва кога акумулаторът е бил доставен на магазина диструбутор на акумулатори. А допълнителните цифри показват къде е произведен акумулатора. Те са годни за употреба от 3-5 години. Лесно бихте могли да усетите кога неговия живот е към своя край, ако усетите специфична миризма на развалени яйца, например, или отслабване на двигателя и проблем при запалване.

Електрична система

Може ли повреден акумулатор да предизвика нарушения в зареждащата система или стартера?

И още как! Ако имате слаб глезен, за да компенсирате то прехвърляте тежестта върху здравия. Концепцията тук е същата. Когато вашият акумулатор е слаб, то вашата кола добавя допълнително натоварване към здравите части – зареждащата система, стартерният мотор или стартерният соленоид. В тази ситуация те със сигурност биха се повредили. Тези части могат да проявят малфункции, тъй като те поемат твърде много напрежение, за да компенсират слабия акумулатор. Ако не обърнете нужното внимание на това, рискувате да смените изключително скъпи електрични елементи.

Как да сте сигурни, че алтернатора подава нужния електричен ток към акумулатора?

Нека ви предложим някои от основните очевидни симптоми:

 • Електрическата система е полудяла! Странни мъждукащи светлини, предупредителни светлини като : „Проверка на двигателя", трептене, които изчезват, а след това се появяват отново. Тези странности започват тогава когато батерията е на своя финален живот и въпреки това се опитва да осигури енергия. Ако алтернатора е повреден, акумулаторът ви ще е отишъл на кино!
 • Бавно и нестабилно – запалвате колата, която едва едва тръгва, а накрая угасва! Това най-вероятно означава, че алтернаторът не зарежда достатъчно акумулатора. Ако искате да тествате електрическата система, то ви съветваме да го направите в най-близкият сервиз, тъй като колата ви е на косъм да се прости със своя алтернатор и акумулатор.

За да избегнете всички тези лоши сценарии, следвайте нашите съвети и се грижите за вашата кола и нейните части!

Подобни статии

Всичко, което искате и трябва да знаете за наднормено тегло

Всичко, което искате и трябва да знаете за наднормено тегло

Същност на проблемното наднормено теглоСтатистиката предоставена от портал Фрамар за наднормено тегло е доста стряскаща, като този здравен п...

Късогледство – всичко, което трябва да знаете за него

Късогледство – всичко, което трябва да знаете за него

Въведение в проблематикатаМиопия или късогледство такова състояние, при което човек вижда обектите в близост до него съвсем ясно, но далечни...

Очистване(Детоксиране) на организма от токсини, тежки метали и патогенни бактерии.

Очистване(Детоксиране) на организма от токсини, тежки метали и патогенни бактерии.

Очистването на нашето тяло от токсини, тежки метали, патогенни бактерии, като вредни и инфекциозни бактерии, вируси, паразити и гъбички, кои...

Захранване

Захранване

Да захраним бебето означава да заменим едно от кърменнята с друга, кашава храна. Следователно даването на плодов сок и плодови пюрета като п...

Бебето става все по-умно

Бебето става все по-умно

У възрастните доброто настроение се изразява с думи, с песен, то проличава и по израза на лицето. У новороденото това трудно може да се прец...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

04.04.2016

Обновено
Обновено

31.03.2016

Прочетено
Прочетено

3714

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия