Захранване

Да захраним бебето означава да заменим едно от кърменнята с друга, кашава храна. Следователно даването на плодов сок и плодови пюрета като прибавка към някои от кърменнята не означава захранване.
Защо захранваме кърмачето? На първо място, към петия месец кърмата вече не може да осигури на бебето необходимите соли и витамини, по-специално желязо и витамин D. На второ място, бебето вече трябва да започне да се приучва да поема и по-гъсти храни, а след това и да отхапва, и да дъвче. Нали вече трябва да го подготвим за предстоящото отбиване.
Зеленчуковото пюре е първата храна, с която ще заменяте обедното кърмене. Предложете го на детето през четвъртия месец, в началото или към края му според препоръките в детската консултация. Ако вашето бебе се развива много добре и няма рахит, ако го кърмите, захранването може да стане към края на четвъртия месец. Имате голям избор от продукти за приготвяне на пюрето: картофи, спанак, тиквички, домати, коприва, лобода, лапад, пиперки, велен фасул и т.н. Може да използвате и готовите зеленчукови пюрета, които ще намерите в магазините. Ще трябва да се съобразявате с вкуса на бебето. Старайте се обаче да го привикнете да яде различни видове пюрета.
Отначало дайте на детето само 1-2 лъжички за опит, а следващите дни увеличавайте количеството, докато стигнете около 150 грама (от от 120 до 180 грама). Никога обаче не насилвайте бебето да поеме непременно и последните лъжички от порцията. Така може да го накарате да повърне всичко. Освен това ше превърнете удоволствието от храненето в неудоволствие и тормоз, може дори самата вие да станете неприятна на детето.
Не се тревожете, ако видите в изпражненията на малкото бебе несмленн частици от пюрето. Това е нормално явление през първите няколко месеца.
Жълтъкът е прибавка с много ценни качества и е необходим за правилното развитие на детето. Давайте само добре сварен жълтък поради две съображения: първо, със суровия жълтък може да се внесат в организма на бебето опасни микроби и, второ, заедно с жълтъка може да дадете и от белтъка на яйцето, а той може да предизвика алергични реакции и обриви. Размачкайте сварения жълтък и го добавете към пюрето. Отначало давайте през ден по 1/4, после по 1/2 жълтък, за да стигнете към края на годината до цял жълтък (също през ден), щом бебето го понася. Избягвайте жълтък от пачи яйца, които по-често биват замърсени с болестотворни микроорганизми.
Кашите под формата на брашнена каша, каша от грис, предложете на бебето към 5-6 -ия месец, след като то е привикнало да приема пюретата. Сега вече не се налага продължителна подготовка, затова можете направо да замените още едно хранене с новата храна. Количеството на порцията е както при зеленчуковите пюрета, но оставете детето да изяде толкова, колкото му е сладко.
Броят на храненията се променя. В тази възраст повечето от децата вече огладняват по-късно и се налага интервалът между храненията да се увеличи на 3 1/2 часа, а броят на храненията да се намали на 5. Този брой на хранения ще остане докъм края на първата година, когато повечето деца преминават на четирикратно хранене. Много малко са бебетата, които ще предпочетат да преминат на 4 хранения при интервал от 4 часа преди края на първата година. Малко деца ще настояват и за петкратно хранене дори до година и половина. Ако вашето бебе предпочете 4-кратното хранене още през второто полугодие и се чувства добре, не го насилвайте за по-често хранене. Има обаче бебета, обикновено това са по-слабичките, които държат да се хранят не 5, а 6 пъти на ден до края на първата година. Щом се убедите, че детето не възприема по-дълъг интервал между храненията, ще трябва да се съгласите на 6-кратно хранене докъм края на първата година. Все пак практиката показва, че децата, предпочитащи хранене 4 пъти на ден, са повече от тези, които настояват за 5- и 6-кратно хранене.
Попарата заменя още едно кърмене към 6 - 7-месечна възраст. По този начин вашето бебе остава на кърма само сутрин и вечер. По това време при едно хранене детето вече поема 150-200 грама храна. В тази възраст давайте на бебето коричка хляб или бисквита, за да започне да се учи да отхапва. Това му доставя особено удоволствие, още повече че някои бебета вече имат два резеца. Някои баби смятат, че коричката хляб ще улесни никненето на зъбките. Възможно е в това да има нещо вярно.
Супата и бульонът предложете на бебето към 8-ия месец. В отделни случаи това може да стане един месец по-рано или по-късно. Супата се дава на обяд като първо ястие, последвана от зеленчуковото пюре като второ ястие, а като трето дайте настъргани ябълки или пасиран плод.
В следващите месеци можете да предложите на детето сос от готвено, надробен с хапки хляб. В тази възраст супата може да бъде вече с топчета от месо. Някои деца добре приемат и мусаката, след като предварително размачкате картофите.
Квасеното мляко с хляб замества сутрешното кърмене към 10-ия месец, при което детето остава само на едно вечерно кърмене. Ако вие вече не можете да осигурите вечерното кърмене по различни причини, то можете да предложите на детето и за последното хранене квасено мляко, надробено с хапки хляб. Така фактически кърмачето вече се отбива. Според вкуса на бебето добавяйте към квасеното мляко захар. Старайте се тя да не е повече от 1-2 чаени лъжички за порция, тъй като, както знаете, захарта допринася за появата на кариес по зъбките на децата. При това добавката на захар не е абсолютно задължителна, някои деца предпочитат млякото без захар.

Етикети

захранване

Коментари за Захранване

  1. 1.

    Много полезна статия,отговори на всичките ми въпроси относно захранването.

Подобни статии

Диаграми на импулсното захранване

Диаграми на импулсното захранване

Разбирането на импулсното захранване не може да се случи без диаграми. Те по същество представляват опростени схеми на електрическата верига...

Очистване(Детоксиране) на организма от токсини, тежки метали и патогенни бактерии.

Очистване(Детоксиране) на организма от токсини, тежки метали и патогенни бактерии.

Очистването на нашето тяло от токсини, тежки метали, патогенни бактерии, като вредни и инфекциозни бактерии, вируси, паразити и гъбички, кои...

Многото приложения на импулсното захранване

Многото приложения на импулсното захранване

Има твърде много приложения, когато става въпрос за импулсно захранване. Списъкът е много дълъг и това се дължи на простия факт, че почти вс...

Подготовка на плодовете и зеленчуците за производство на сокове

Подготовка на плодовете и зеленчуците за производство на сокове

Набраните в подходящо състояние плодове и зеленчуци незабавно се подготвят за добиване на сок. Основните операции от подготовката важат за п...

Как да се възползваме от неограничената слънчева енергия

Как да се възползваме от неограничената слънчева енергия

В съвременния индустриален свят добиването и доставката на енергийни ресурси придобива все по-голямо значение. Няма дейност от живота ни, ко...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

25.05.2009

Обновено
Обновено

25.05.2009

Прочетено
Прочетено

6432

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 2 не харесват
Публикувай статия