Многото приложения на импулсното захранване

Многото приложения на импулсното захранване
Има твърде много приложения, когато става въпрос за импулсно захранване.

Има твърде много приложения, когато става въпрос за импулсно захранване. Списъкът е много дълъг и това се дължи на простия факт, че почти всички работят с енергия. Благодарение на технология като импулсното захранване, можете да сте сигурни, че са спазени всички нужди за електрозахранване.

Приложения на импулсното захранване
1. Компютър – вече във всеки дом има поне по един компютър. Тези машини използват именно импулсно захранване. Няма значение дали става дума за персонален компютър или лаптоп. Системата на този вид захранване е много подходяща за различните видове компютри, защото тя използва точно толкова енергия, от колкото се нуждаят елементите в нея. Освен това тя е снабдена и с вентилатори, които да охлаждат прегрелите части.
2. Офис – техника – Съвременните офиси изглежда не могат да съществуват без импулсното захранване. Устройствата като принтери, копирни машини, факс апарати и т.н., работят с него.
3. Комуникационни устройства - Мобилните телефони работят благодарение на захранване, което е от импулсен вид. Само си помислете как би изглеждал животът ни без този вид токозахранване.
4. Инструменти – Те могат да се отнасят до много различни сфери. Има медицински уреди, които използват импулсно захранване. Освен това този вид устройства намира приложение и при военните инструменти, както и в космическите изследвания. Самолети, болници, оръжия - всички те се нуждаят от енергия, която е осигурена на принципа на това устройство.

Защо импулсното захранване има толкова голямо приложение?
Това е въпрос, на който не може да се отговори еднозначно. Може би най-краткият отговор е, че то е много добре конструирано и подсигурено.
Това устройство може да работи както с прав, така и с променлив ток. Това е захранване, което може да се приложи както при устройства, които работят на батерии, така и при тези, които използват електропреносната мрежа.
Нека да разгледаме дългия цикъл на трансформация на електричеството, което преминава през системата на импулсното захранване. На първо място през входа на системата вероятно постъпва променлив ток, който се отличава с висока честота и мощност. Повечето битови устройства обаче работят с ниска честота, мощност и прав ток. Това поставя няколко условия пред този тип токозахранване.
След като електричеството с високо напрежение постъпи във веригата, то преминава през трансформатори. Това са два кръга, които намаляват напрежението и го превръщат в прав ток. По този начин, след въздействието на това устройство, електричеството може да се използва от уреда.
Възможно е да се каже, че това устройство има само един малък недостатък. Това е отделянето на топлина при работа. Това често може да бъде забелязано при уредите, които използват импулсно захранване и работят за по-продължителен период от време. Тук за пример могат да бъдат приложени персоналните компютри и лаптопите. Това, която ги обединява, освен еднаквата система на импулсно захранване, са вентилаторите, които я охлаждат. Техниците, които се занимават с подобни конструкции, са преценили, че системата може да използва охлаждане.
Това е наистина много малък недостатък при работата на импулсното захранване. Линейните системи например отделят много повече топлина при работа. Освен това са много по-големи и тежки, което ги прави трудно приложими в бита. Този вид захранване може да се използва навсякъде по света благодарение на малките конвертори.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише статии в разнообразие от области и теми (какъвто е този материал за различните приложенияна импулсните захранвания, по материали, предоставени от Викиват видове импулсно захранване). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Категории

Разни

Подобни статии

Диаграми на импулсното захранване

Диаграми на импулсното захранване

Разбирането на импулсното захранване не може да се случи без диаграми. Те по същество представляват опростени схеми на електрическата верига...

Как да инсталирате LED ленти в няколко стъпки

Как да инсталирате LED ленти в няколко стъпки

Отлично средство за осветление и икономичен вариант за пестене на енергия в изминалите години се превърна LED осветлението. С него може да в...

Петролни горива – видове и употреба на течните горива

Петролни горива – видове и употреба на течните горива

Нефтът е изключително полезно течно гориво и се получава естествено от придобиване на нефт. В най-чистата му форма, придобитият продукт се н...

Сезонна грижа за акумулатора на автомобила: Защо и как?

Сезонна грижа за акумулатора на автомобила: Защо и как?

Многото кратки пътувания са по-вредни за акумулатора ви, отколкото по-дългите такива. В места с горещ климат, животът на батерията ви може д...

Захранване

Захранване

Да захраним бебето означава да заменим едно от кърменнята с друга, кашава храна. Следователно даването на плодов сок и плодови пюрета като п...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

24.03.2014

Обновено
Обновено

18.03.2014

Прочетено
Прочетено

1487

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия