Сезонна грижа за акумулатора на автомобила: Защо и как?

Сезонна грижа за акумулатора на автомобила: Защо и как?
Средната акумулаторна батерия издържа от 4 до 5 години, в някои случая дори до 7 години. Но как начина ви на шофиране и времето във вашия район се отразява на живота му?

Многото кратки пътувания са по-вредни за акумулатора ви, отколкото по-дългите такива. В места с горещ климат, животът на батерията ви може да се съкрати едва до 2-3 години от закупуването.

Освен ако вашият акумулатор няма някакви очевидни проблеми можете все пак да му правите профилактика всяка есен. С настъпването на студеното време ежедневната му работа и захранването от вашето превозно средство става по-трудно, а летните горещини може да са нанесли невидими щети. Ако акумулаторът ви започне да има затруднения при работа, най-вероятно проблемите са причинени през лятото.

Какво причиняват летните горещини на вашия акумулатор?

Горещото време е най-неблагоприятната среда за автомобилните батерии.

Когато навън е 35-40 градуса, то под капака на вашия автомобил, тя достига до 70-80 градуса. Тези високи температури могат да причинят изпаряване на водата в батерията на вашия автомобил. Високата топлина може също така да принуди част от течността да се изпари от отворите на акумулаторите под формата на газове. Това ще доведе до химическа реакция с оловото и другите метали на съединителя на акумулатора. Корозията по акумулатора прилича на бели, или сини кристали на възлите обозначени със знаци + и - (терминалите на акумулаторите).

Вътрешността на обикновен оловно-киселинен акумулатор прилича на слой от кейк, съставен от плочи от олово и други компоненти, като разтворът в батерията е съставен от около една трета сярна киселина и две трети вода. Когато част от тази вода се изпари, или когато сярната киселина се изтласка от горещината, в акумулатора вече няма достатъчно течност, която да обгражда плочите. В този момент те започват да корозират.

Около половината от преждевременните аварии на батерията са причинени от загубата на течност в акумулатора. Може да не забележите това увреждане, но това ще намали ефективността на акумулатора ви.

Нормалното функциониране на акумулатора ви през лятото не е никак лесна работа. Той може да започне да изпитва истински затруднения, за да изпълни изискванията на вентилатора за охлаждане на двигателя, климатика, стерео уредбата и GPS-а, или други приспособления, които зареждате по време на пътуването си. Прекалено дългото зареждане на акумулатора ви също ускорява неговото стареене и износване. Това може да се случи, когато използвате електрическата система на автомобила, докато е изключена.

Как да поддържате акумулатора си през лятото?

Избягвайте прекомерното изтощаване на акумулатора. Забавно е да паркирате колата си край някое езеро и да слушате музика през стереото на вашия автомобил и несъмнено е доста удобно да зареждате и телефона си, или да захраните някоя по-голяма лампа докато сте на къмпинг, но източването на батерията може значително да повреди вътрешните и части.

Използвайте автомобила редовно, когато започнат горещините. Не само студеното време, може да повреди батерията, когато акумулатора не функционира за повече време, топлината е не по-малко вредна за акумулаторите. Паркирайте на сянка, когато е възможно. Поддържайте температурата под капака на колата ви колкото се може по-ниска, защото, при екстремно високи температура това би забавило изпарението на течностите.

Говорейки за течностите в акумулаторите, по-бързото изпарение през топлите месеци ще увеличи корозията. Почистете всякаква корозия от горната част на батерията веднъж годишно и се уверете, че кабелите са здраво затегнати. Корозията е каустик, затова не забравяйте да носите ръкавици и защитни очила. Разтворете малко сода в малко вода и използвайте четка за зъби, за да почистите внимателно клемите на акумулаторите и кабелните скоби.

Защо колата не иска да запали, когато навън е студено?

Ако сте използвали усилено акумулаторът ви през лятото, или ако просто температурите са били прекалено високи, батерията на вашата кола може и да загуби част от своята ефективност при настъпването на есента, заради горепосочените причини. Възможно е той да има проблем при задържането на заряд и с доставянето на необходимия ампераж на двигателя.

Знак, че батерията ви се нуждае от внимание, е, ако забележите, че колата ви пали трудно в студените сутрини, но се справя по-лесно с тази задача следобед. Това се случва, защото всички течности в автомобила ви са по-гъсти, когато температурите са по-ниски. Така че е необходимо повече мощност за придвижване на моторното масло, необходимо за захранване на двигателя. Също така, химичните реакции, които се случват в батерията, са по-бавни в студа. При по-новите автомобили колата ви просто няма да успее да запали.

Просто казано, системите на вашия автомобил се нуждаят от допълнителна мощност от страна на акумулатора, за да работят в по-студени условия. Ако батерията ви е стара, или се нуждае от презареждане, или не успява да задържи заряд, то тя ще има големи трудности да функционира през студените месеци.

Как да се погрижите за акумулатора си през зимата?

Първо, тествайте акумулатора си през есента, между летните горещини и зимния студ. Тестът ще ви покаже дали батерията е напълно заредена, какво е нивото на CCA (стартерен ток на студено) и колко здрава е тя.

Имайте винаги под ръка зарядно устройство и го използвайте при необходимост. Ако шофирате по-рядко през студените месеци, често правите много кратки курсове, или ако имате проблеми със запалването на колата сутрин. Ако живеете в много студен климат, където температурите могат да паднат до - 5 градуса по Целзий, помислете дали да няма да имате нужда да използвате двигателен нагревател.

При нужда, използвайте двигателен нагревател, който ще загрее двигателя ви, и ще ви помогне да стартирате по-лесно автомобила. Също така, съхранявайте джъмперите си в колата, тъй като по-вероятно е да имате нужда от тях през зимата. Почистите корозията от горната част на батерията и се уверете, че кабелите са здраво затегнати.

Имайте предвид, че есента е времето, когато е добре да проверите акумулатора си, за да избегнете дразнещи проблеми през зимата. Ако батерията на автомобила ви е на повече от 4 години, е особено важно да го проверявате ежегодно. А когато дойде време да го замените с нов, можете да закупите вашия нов акумулатор от Veber.bg, където ще откриете отлични предложения на топ цени.

Подобни статии

Офисите в Стара Загора - как да намерим най-подходящия офис?

Офисите в Стара Загора - как да намерим най-подходящия офис?

„Офис” е сравнително млада дума в нашия език, от която дъха на власт, пари, влияние. „Да отвориш офис” е начална фаза на всяко начинание, „д...

Всичко, което трябва да знаете за летните гуми

Всичко, което трябва да знаете за летните гуми

Защо и как летните автомобилни гуми допринасят за вашата сигурност на пътяЛетният сезон е периода, през който се извършват най-много и най-д...

Как се отглежда вишнята

Как се отглежда вишнята

В кои райони може да се отглежда вишнята? Особено подходящи за отглеждане на вишнята са северните склонови повърхности на Стара планина, Пи...

Тинейджърката и спорта

Тинейджърката и спорта

Момиченцето израства в девойка Понякога вие сте готови да възкликнете заедно с Грибоедовия Фамус, гледайки своята подрастваща дъщеря: &bdqu...

Какво да правим когато майчиното мляко е недостатъчно

Какво да правим когато майчиното мляко е недостатъчно

Опити за увеличаването му след завръщането в къщи (за майките, които нямат постоянна връзка с лекар). Да предположим, че в родилния дом сте ...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

20.10.2017

Обновено
Обновено

20.10.2017

Прочетено
Прочетено

8577

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия