Тинейджърката и спорта

Момиченцето израства в девойка

Понякога вие сте готови да възкликнете заедно с Грибоедовия Фамус, гледайки своята подрастваща дъщеря: „Ах, какво главоболие е, създателю, да си баща на пораснала дъщеря!" Във всеки случай на 13 - 15 години тя се смята за възрастна и само­стоятелна. Има си вече свои, често различаващи се от вашите вку­сове и мнения, свои приятели, които май не винаги предизвикват възторг у вас, свой вътрешен живот, грижливо скриван от възрастните. А всъщност си е истинско дете, което се нуждае от защита, ласка, грижа. И най-много - от уважение и внимание.

Наистина тя не винаги разбира себе си. Къде отидоха нейната мекота, сговорчивост, мила приветливост? Станала е рязка, капризна, нервна. Дразни се от всяка дреболия, безпричинно избух­ва в смях или плаче, нагрубява ви, а след това с ридания ви иска прошка...

Да, тя не разбира какво става, но вие сте длъжни да разбира­те. Затова сте възрастни. В противен случай неизбежно ще настъпи отчуждение, способно задълго да отдалечи един от друг и най-близки хора.

Вие смятате, че дъщеря ви капризничи, че й се е развалил характерът. Разпуснала се, разглезила се, май ще трябва да се хване изкъсо - какво друго има да се говори! Но я се вгледайте по-внимателно. Нима не виждате колко й е трудно сега? Не откривате ли зад резките думи и маниери болезнена уязвимост, срамежливост, плахост? Колко бързо започна да се уморява. Колко е нервна, възбудима, крехка...

Да, момичето е навлязло в един от най-важните (и съвсем нелеки етапи на живота - времето на половото съзряване. В нейния организъм сега се извършва сериозна вътрешна прена­стройка, която засяга всички органи и системи, в това число и нервната. В тази пренастройка решаваща роля играят хормони­те на половите жлези.

Бавно, постепенно расте, развива се, става възрастен и остарява човекът. Но в това плавно движение има определени грани­ци, отделящи детството от юношеството, зрелостта: и напред­налата възраст. Ето че и вашето момиченце е оставило зад гър­ба си детството. Отначало това се отразява върху неговото пове­дение и характер. След това и на външността. Във възрастта от 4 до 10 години децата израстват средно с 5 см на година, а след 10 години тази цифра се удвоява и едва ли не утроява. Дългоръките и дългокраки непохватни момичета, които май с цяла глава са надраснали майките си, се закръглят, стават по-прият­ни, по-женствени. Има и други явления, свидетелстващи за половото съзряване – при едни те настъпват по-рано, у други по-късно... Момиченцето се превръща в девойка.

Периодът на половото съзряване на девойката продължава 3-4 години и завършва напълно към 18-та година. Това е много отговорно време, което в голяма степен предопределя здра­вето на бъдещата жена и майка.

Сложният процес на възрастовата пренагласа поглъща много вътрешна енергия и за известен срок понижава издръжливостта, намалява защитните сили на организма. В периода на съзряването организмът е особено уязвим. Твърде важно е през това време да го укрепим и заздравим? Естествено най-добрият ни помощник в този случай ще бъде физкултурата - склад на енергия, бодрост и жизнерадост. Не просто полезно, а жизнено необходимо е подрастващите момичета строго да спазват определен режим, достатъчно да спят, да правят утринна гимнастика, колкото може повече време да прекарват на чист въздух - да ходят пеш, да карат ски и кънки, да плуват, да иг­раят спортни итри. Трябва да спазват само едно задължително условие: да не се преуморяват. На юношеската възраст, както на никоя друга, е свойствено надценяването на собствените сили - умствени или физически. През тези години всяко непосилно напрежение може да бъде опасно за здравето.

Лесно е да се каже: подрастващите трябва да се занимават с физкултура и родителите имат задължението да се грижат за то­ва. Длъжни са! Но как да го направят? Малкото дете можеш да го уговориш, не е трудно и да го заставиш. Но я се опитайте да накарате една петнайсетгодишна девойка да прави утринна гимнастика, когато тя толкова се е вживяла в грандиозните проблеми на живота, любовта и подвига. Колко скучни и дребнави изглеждат на този фон мамините призиви да се занимава с гимнастика, да се разхожда, да не се заседява до късно над книга­та. „В неделя на ски? Не, аз нямам време. Уговорили сме се да отидем на изложба, а вечерта сме на кино." „На пързалката ли? Какво ще правя там? Да не съм малка." И по-нататък все в съ­щия дух. А на всичко отгоре вие с ужас откривате в училищната чанта не само червило, но и започната кутия цигари. „И какво пък толкова е станало? В нашия клас много момичета пушат, сега това е на мода"- не се предава дъщерята. Колко е бледа само, под очите й сенки, прегърбила се е! Какво да се прави?

Най-главното е да не изпадаме в паника, да запазим спокой­ствие. Постарайте се да разберете дъщеря си, да погледнете не­щата с нейните очи. За съжаление ние, възрастните, често недооценяваме сложността на душевния свят на нашите деца. Много от нещата, които ги вълнуват, разглеждаме от позициите на своя жизнен опит и сме склонни да ги смятаме за дреболия, праз­на работа. А подрастващите са болезнено самолюбиви. Оскърбя­ва, ги и грубата забрана, и недоверието, и дребнавата опека.

Разбира се, родителите по-добре знаят кое е полезно за децата, а кое вредно, техните съвети и наставления са продиктувани от най-добри намерения, но често, много често не постигат цел­та си, тъй като препоръките им са направени в неподходяща форма - нетактично и без нужното уважение към девойката. Подрастващите изискват уважение към своята личност, която те така остро са започнали да осъзнават - съгласете се, че техните искания са справедливи.

Така че постарайте се търпеливо и доброжелателно да обясни­те, че физкултурата не е скучна родителска измислица или приу­мица на учителите, а единственото известно засега средство човек да стане по-силен, по-здрав и по-красив. Да, по-красив - съветваме ви да наблегнете на това. При цялата си романтичност и заетост с възвишени идеи и проблеми младите момичета по правило са твърде загрижени за своята външност. Те дълго се въртят пред огледалото, увличат се от тоалети, опитватсе да се гримират, решат се някак по иначе - с една дума, искат да бъдат харесвани. Недостатъците в лицето и фигурата - действителни или измислени ги карат понякога дълбоко да страдат и да избягват връстниците си. А пък на 13 - 15 години много от тях действително приличат на проскубани патета: ъгловати, нелов­ки. Една през лятото се е източила, всичките й рокли са окъсели и сама на себе си изглежда „страшно висока", срамува се от ръс­та си, прегърбва се. Друга е обявила борба за тънка талия: тормози себе си и главно майка си с гладни стачки. Ту нищо не яде, ту се нахвърля върху питката с масло, яде сухоежбина, храни се безразборно. А на всичко отгоре и пуши тайничко, като смята, че от пушенето се отслабва­...

Не им се подигравайте, не ги обиждайте - сега е толкова лес­но да ги засегнете. Предложете на дебеланката да се позанимае с гимнастика - нека прави специални упражнения за мускулите на корема, талията, бедрата. Разкажете им колко добре влияят на фигурата плуването и ските - слабичкото и длътнесто момиче ще стане по-стройно, по-женствено, ще придобие добра стойка, ниското ще порасне, прегърбеното ще се изправи, а пълното ще отслабне. Най-доброто на физкултурата е точно това, че безпогрешно „уцелва" слабото място и поправя природните недостатъци. А освен това ( и май че това е главното) физически­те упражнения ще укрепят здравето на ученичката и ще й помог­нат по-добре да се учи. Уверяваме ви: ако от детството си децата са добили навика да спазват определени хигиенни правила и са привикнали с ежедневен минимум от физкултурни занимания, тяхната съпротива ще бъде кратка. Още повече ако към убежде­нията и разясненията прибавите личния родителски пример.

Няколко думи за тютюнопушенето

А що се отнася до тютюнопушенето, то с тази „мода" ще трябва да се борим с всички сили. Действително през последни­те години девойките кой знае защо решиха, че цигарите им при­дава особена привлекателност, съвременен вид и дори „стил". Интересното в случая е, че твърде малко девойки получават от това удоволствие. Социолозите са изяснили, че от седем млади пушачки шестте обикновено признават, че пушат само за да са модерни.

Пушещите девойки имат нездрав цвят на лицето, вяла, отпус­ната кожа, ранни бръчици. Прибавете и хрипкавия, груб глас, не­приятната миризма от устата... Хроничното тютюнопуше­не допълнително влошава протичането на почти всички заболя­вания. Пушачите много по-често боледуват от бронхити, белодробни възпаления и дори злокачествени тумори.

Да, зад цигарения дим можеш да се скриеш, ако няма какво да кажеш на другия, ако се отегчавате един от друг. Запушиш и ся­каш изпитваш някакъв подем, изкуствена възбуда. Но твърде бързо този подем изчезва и се заменя от затормозване на нервната дейност - и какво, пак ли да протегнем ръка към цига­рата?

Тютюнопушенето е вредно за всекиго. А за младите момиче­та - особено: никотинът пречи на нормалното развитие на орга­низма на бъдещата майка. И естествено пушенето е несъвмести­мо със спорта. Така че в списъка на множеството свои добри де­ла физическата култура може да прибави и още едно, при това немаловажно: отказ от цигарата.

Подрастващите и спорта

На вас действително много ви е потръгнало, ако вашата дъще­ря от детството обича спорта. Не мърморете недоволно, когато ис­ка да отдели всяка свободна минута за пързалката или за волей­болната площадка, а през почивните дни тръгва с другарите си на поход. В спорта подрастващите изразходват своята бурна енер­гия. Той внася в техния живот романтиката на борбата, укрепва волята и характера им и, което е твърде важно, отвлича ги от вредните привички. Запалената скиорка или тенисистка сигур­но няма да пуши, а още по-малко ще пие, тъй като знае, че това ще попречи на успехите й в любимия спорт. Трябва да кажем още, че спортът сближава девойките и младежите на здрава другарска основа, възпитава уважение един спрямо друг, потиска преждевременното пробуждане на половото чувство.

За подрастващите девойки се препоръчват спортове, кои­то хармонично развиват мускулите, създават благоприятни усло­вия за работата на сърцето и белите дробове и се провеждат на чист въздух - ски, кънки, туризъм, плуване, спортни игри. Добре ще бъде, ако любовта на момичето към спорта укрепне и я доведе в спортното училище или секция. Ако не стане това, няма нищо страшно.

Но още и още веднъж ви повтаряме: спортът е нещо прекрасно, ако човек не се преуморява. А в преходната възраст всяко пренапрежение е опасно за организма. Известно е, че коорди­нацията на движенията при подрастващия е почти същата, как­то и при възрастния, скоростта на движенията, се изравнява към 14-тa година, силатa - към 16, а издръжливостта доста по-късно, и то твърде бавно и постепенно. Подрастващият може да тича бър­зо, но кратко време, скоро се уморява и се задъхва. Затова, за да не претоварват излишно организма си в периода на половото им съзряване, на девойките не се препоръчва усилено да тренират и многократно да участват в състезания - по-добре ще бъде спо­койно, без особено напрежение да овладяват и усъвършенстват техниката. Честите и силни натоварвания могат да забавят или да нарушат естественото физическо развитие и съзряване. Особено внимателни трябва да бъдат девойките с по-забавено фи­зическо развитие, които на 16 години са запазили ъгловатите си момчешки фигури.

Обикновено девойките са твърде самолюбиви и в нищо, дори в дреболиите, не искат да отстъпват на връстниците си. Но не си струва в спорта да се стремях, към равноправие. При девойката и разстоянието за пробег е по-късо, и лодката е по-малка, и раница­та не е чак толкова тежка. През „опасната възраст" са противо­показани спортовете, свързани с вдигане на тежести, резки тла­съци на тялото, падания, борба. Не бива да се язди кон и мото­циклет. Велосипедът се препоръчва като удобно средство за придвижване - не повече. В тази възраст трябва да бъдем внимателни и с гребането.

Дори при полезните, препоръчвани за подрастващата девойка видове спорт се налага спазването на някои специални правила. Например по време на туристически поход не бива да се вдигат значителни тежести, да се седи и да се лежи на земята и на камъ­ни.

След къпане да не се остава в мокър бански костюм дори ако слънцето прилича силно. При заниманията със ски-спорт да се избягват твърде дългите и уморителни преходи и т. н.

Как да се държим по време на мензиса

Има и още един въпрос, който интересува всички млади девой­ки: как да се държим по време на менструалния цикъл? Преди всичко не се смятайте за болна през тези дни. Това е един нормален физиологичен процес. Работничките от заводите и фабриките, служещи­те жени не прекратяват работата си в тези дни. Водете същия жи­вот, както и всеки друг ден, въпреки леката слабост, отпадналост и неразположение. Това се отнася и за физкултурата. Ако цикълът протича нормално, без усложнения, режимът поч­ти не се променя - утринна гимнастика, от която временно се изключват упражненията за коремните мускули и подскоците, прохладен душ, разходки и дори тренировки, но разбира се, внимателно. Не бива да се скача и бяга, забранено е и къпането в басейн. Не бива да се участва в състезания, трудни трениров­ки и походи. Повярвайте ни - най-зле се чувстват девойките, които при неразположение лягат на легло и съсредоточват вниманието си върху своите усещания. Напротив, разумното поведение през тези дни закалява девойката, приучва я и по-къс­но да понася това състояние леко, без да загубва своята работоспособност и добро настроение.

Категории

Спорт, За жени

Коментари за Тинейджърката и спорта

  1. 1.

    това е описание на мен и на почти всички тинейджърки

Подобни статии

Спорта на прага на живота 16-18 години

Спорта на прага на живота 16-18 години

Режим на труд и почивка за младата девойка Когато човек е на 16 - 18 години, струва му се, че целият свят е разтворен пред него, всички път...

Спорта след четиридесетте

Спорта след четиридесетте

Да пълнееш значи да старееш Има и такива лоши дни - от сутринта само неприятности! Иска­ли сте да облечете любимата си рокля, но тя не ...

Спорта през годишните времена

Спорта през годишните времена

Пролетта идва след зимата, след лятото настъпва есента... Прекрасен и вечен кръговрат на природата. Всяко годишно време си има своя поезия, ...

Физиотерапията от решаващо значение в спорта

Физиотерапията от решаващо значение в спорта

Нараняванията са често срещани по време на участия в организирани спортове, състезания, тренировъчни упражнения и фитнес програми. Най-че...

Ускоряване в развитието

Ускоряване в развитието

Не може да не прави впечатление, че днес нашите деца се развиват физически и полово много по-рано и са по-едри от връстниците си преди 50-80...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

26.07.2010

Обновено
Обновено

26.07.2010

Прочетено
Прочетено

3072

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия