Физиотерапията от решаващо значение в спорта

Физиотерапията от решаващо значение в спорта
Не навременното лечение и физиотерапия на много спортни травми е основна причина, довела до отстраняване на много спортисти от състезания, сезони, а дори и от спортната им кариера.

Нараняванията са често срещани по време на участия в организирани спортове, състезания, тренировъчни упражнения и фитнес програми.

Най-често срещаните спортни травми са: навяхвания, наранявания в областта на коляното, периостит на големия пищял (тибията), разтягане на мускули, счупвания и изкълчвания.
Някои от причините за тях са: лоши методи на обучение, недостатъчно загряване преди това, като и липсата на климатик в помещението, в което се тренира.

Контузиите могат да бъдат следствие на комбинация от тези неща, но те не са единствените причини. Умората и прекаляването с тренировките също са значими фактори за нараняване, има също така и допълнителни психосоциални аспекти и дехидратация, които водят също до контузии и травми при спортистите.

За да се справят с травмите спортистите задължително посещават добър физотерапевт. С помощта на специален курс по физиотерапия те възстановяват силата и движението на някои части на тялото след контузия. Тя може да помогне за намаляване на болката в засегнатите участъци, както и да предотврати трайно увреждане при повтарящи се проблеми. Физиотерапевтите са обучени специалисти, които помагат на пациентите да се възстановят след контузия. Като част от физиотерапията те преподават упражнения и техники, и използват специализирана апаратура, за да се справят с проблемите на пациентите. Задачата на физиотерапевтите е да прегледат пациента и да определят има ли той по тялото си слаби или негъвкави мускули, които могат да го направят по-податлив на нараняване.

Общи спортни травми

Най-често срещаните спортни травми са: навяхвания, периостит на големия пищял (тибията), наранявания в областта на коляното, разтягане на мускули, счупвания и изкълчвания. При всяка една от тях физиотерапията е приложим и препоръчителен метод на лечение.

Всеки спорт носи свой собствен риск от нараняване за спортистите. Тези наранявания е добре да бъдат афиширани, за да могат да се предпазят спортистите от тях. Според физиотерапевтите е полезно да се разгледа биомеханиката на спортиста, участващ в даден вид спорт. Това е много полезно за спортове, при които едно движение се повтаря многократно, като: голф, бейзбол, тенис. Въпреки че тези спортовете са много различни те имат сходни биомеханични концепции. По време на играта тези спортисти постоянно извършват едно и също движение, като поставят едни и същи части от тялото си под голям стрес.

Това движение често включва някакъв вид натоварване чрез преобръщане, въртене, хвърляне и това се повтаря многократно. Поради това тези спортисти развиват подобни контузии като: Епикондилит (тенис лакът), възпаление или болка от външната страна в горната част на ръката в близост до лакътя, Медиалният епикондилит ("голф лакът") възпаление или болка от вътрешната страна на горната част на ръката, близо до лакътя или Колатералния лигамент нараняване на околните странични връзки на лакътя.

Биомеханиката на тези спортисти трябва да бъде много прецизна по време на игра, за да се избегне прекомерното натоварване на определена част от тялото им. Те трябва да се стремят да избягват определена фаза от движение, която би могла да ги доведе до травма.

Спортни травми и лечението им

Преди да започнат лечение физиотерапевтите трябва да проверят засегнатата и увредена част и степента на нараняването ѝ.
Физиотерапията и рехаблитацията на контузените спортисти изисква време и трябва да се оценява ежедневно. Нормалния оздравителен процес преминава през няколко фази: остра фаза, субакутна фаза и хронична фаза. Всяка фаза изисква различен подход на лечение и това е отговорност на терапевта да диагностицира точната фаза и какво е лечението подходящо за пациента.

  • Острата фаза включва принципа на почивка, лед, стягане и повдигане на крайника (възстановителен метод при синини, разтежения и навяхвания), което позволява да се осъществи лечението и да контролира възпалението.
  • Фазата на субакутирането също е фаза на контролирано движение, въпреки това спортистът може внимателно да изпълнява набор от упражнения за движение и укрепване, активно подпомаган от физиотерапевта.
  • Хроничната фаза е връщане към функционална фаза, в която спортистът постепенно се връща към тренировките преди контузията.


Специалистите обаче препоръчват да не чакайте да стигнете до хронична фаза, а да вземете навременни мерки и да потърсите консултация със професионалист. Ще откриете опитни специалисти по физиотерапия в Стара Загора, София, Варна, Бургас, Пловдив, както и в много дуги градове.

През годините терапевтите са описали всички стъпки на лечение и физиотерапия, характерни за всяка фаза, за това сега разполагат с пълен анализ на това, какви дейности и лечения трябва да се проведат с атлета през различните фази на травмата.

В допълнение към нараняванията на мускулите, ставите и костите, сътресенията са също гореща тема в спорта. Сътресението е травматично увреждане на мозъка, което може да доведе до главоболие, намалено ниво на зрението и дори загуба на съзнание. То може да се предизвика от удар на главата на спортиста в обект или когато движещ се обект удари главата му. Спортистите от всички видове спортове са изложени на сътресение на мозъка, като най-голям е рискът за тези които участват във футбол, бокс, ръгби и каране на ски. Сътресенията са едни от най-трудните за управление наранявания в спорта, а физиотерапевтите са неразделна част от индентифицирането и лечението на тези наранявания.

Добре е физиотерапевтите да бъдат в състояние да разберат симптомите и признаците на сътресението, както и множество други диагнози, защото това може да бъде от решаващо жизненоважно значение за пациента. Тогава физиотерапията ще бъде основната в лечението на пациента като ще може да му осигури програма с упражнения, които той да изпълнява вкъщи, както и да обърне внимание на пациентите за неща, които е добре да избягват, като например отсртраняване от игра, намаляване на натоварването, ограничено четене, намаляване на външни дейности, които биха довели до увеличаване на мозъчната стимулация.

Предотвратяване на спортни травми

Спортистите са в състояние да предотвратят някои спортни травми с правилно загряване и разтягане. Посещението при физиотерапевт е добре да стане преди контузията да стане много тежка, тъй като той ще прегледа пациента и ще наблегне на области, които трябва да бъдат щадени.

Лекарите, спортните треньори и физиотерпевтите всеки ден получават все нови и нови знания за предотвратяване и диагностика на спортните травми. Въпреки че някои процедури са стандартни, средствата за справяне с травмите могат да се променят.

В случай на нужда от добър специалист по физиотерапия в Стара Загора в HBO Medical Support Center можете да откриете доказано професионалисти, които да ви помогнат да се правите с нежеланите спортни травми.

Подобни статии

Терапията с кислород като допълнително лечение за раково болни - какви са ползите?

Терапията с кислород като допълнително лечение за раково болни - какви са ползите?

Какво обаче наистина представлява лечението с кислород? Това е терапия при, която с помощта на барокамера се подава под налягане почти три п...

Ползи за здравето от хипербарната кислородна терапия

Ползи за здравето от хипербарната кислородна терапия

  Използването на атмосферното налягане за лечение на пациенти не е нищо ново, процесът е въведен през 1600 г от британски духовник. Кисл...

Влияние на околната среда върху лозата

Влияние на околната среда върху лозата

Топлолюбиво растение ли е лозата Лозата е растение с определени изисквания към температурата. От тези изисквания зависи нейното географско ...

Сондирането и всички предимства, които то предлага

Сондирането и всички предимства, които то предлага

Надали много хора са се замисляли от колко голямо значение е сондирането за съвременния живот, на който се радваме. Използването на сондажни...

Любопитно в Стара Загора - спортни ентусиасти правят кросове на Аязмото

Любопитно в Стара Загора - спортни ентусиасти правят кросове на Аязмото

 Стара Загора е красив български град, който очарова със своята древна история и прекрасна природа. Ако не сте посещавали града на липите, н...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

25.04.2017

Обновено
Обновено

25.04.2017

Прочетено
Прочетено

1942

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия