Ползи за здравето от хипербарната кислородна терапия

Ползи за здравето от хипербарната кислородна терапия
Запознайте се с ползите за здравето от хипербарната кислородна терапия и спецификите за това, как се използва и кои заболявания могат да се повлияят от нея.

 

Използването на атмосферното налягане за лечение на пациенти не е нищо ново, процесът е въведен през 1600 г от британски духовник. Кислородът се превръща в предпочитан газ през 30-те години на миналия век, когато военните откриват, че той насища хемоглобина в кръвта и подпомага по-бързото зарастване на раните на войниците.
Медицинските изследвания са доказали, че 100% чистия кислород има благоприятен ефект върху пациентите, когато се вдишва в камера под налягане по-високо от атмосферното. Хипербарната кислородна терапия е безболезнена процедура с отлични резултати за определени заболявания и наранявания. Например, ако пациентът е с рана, която не може да бъде излекувана поради недостатъчно кръвоснабдяване, с помощта на Хипербарната кислородна терапия може да се увеличи растежа на кръвоносните съдове до присадената кожа на раната или да ускори процеса на оздравяването ѝ. Хипербарната кислородна терапия не е просто лечение за декомпресионни заболявания при водолазите или отравянията с въглероден оксид, тя се използва и за допълнителна терапия при други заболявания.

Хипербарна кислородна терапия - изследвания

Ще ви представим накратко спецификите за това, как се използва терапията и кои заболявания могат да се повлияят от нея.

  • Повишеното налягане, комбинирано с увеличения кислород до 100%, разтваря кислородът в кръвната плазма и така той насища всички телесни клетки и тъкани с до десет пъти над нормалната концентрация.
  • Значително увеличава концентрацията на кислород в тъканите на тялото, дори при намален или блокиран кръвен поток.
  • Стимулира растежа на нови кръвоносни съдове до места с намалена циркулация, включително и в области с артериална блокада.
  • Подпомага лечението на инфекции, чрез усилване действието на белите кръвни клетки.
  • Подпомага лечението на хронични дегенеративни здравни проблеми, свързани с атеросклероза, инсулт, периферни съдови заболявания, диабетни язви, зарастването на рани, при подготовка за присаждането на кожа, церебрална парализа, увреждания на мозъка, множествена склероза, забавено радиационно увреждане, дегенерация на макулата, декомпресия, въздушна емболия и други редки инфекции и отравяния.
  • Терапията може да подпомогне функционирането и лечението на всяка област, в която има намален кръвоток и доставянето на кислород до жизненоважните органи. Когато мозъкът е увреден в следствие на инсулт или травма, Хипербарната кислородна терапия може да активира пострадалите му звена, за да възстанови функцията му.
  • Отлични резултати от прилагането на Хипербарната кислородна терапия се наблюдават при пациенти с мозъчно-съдово заболяване, като те се възстановяват по-лесно от усложненията в следствие на инсулт. Това важи и за пациенти с гангренални крака, причинени от блокирана циркулация, особено при диабетици и бавно заздравяващи диабетни рани. Хипербарната кислородна терапия облекчава болката, помага за борбата с инфекциите и поддържа живи застрашените тъкани.

 

Пациенти и специалисти работещи в областта на Хипербарната кислородна терапия споделят своите лични преживявания и положителни ефекти в следствие на нейното прилагане. Пациенти с претърпели сериозни сърдечни блокади споделят, как са имали късмета да разберат за това животоспасяващо лечение и да се възползват максимално от него, за да подобрят своето здравословно състояние.

Днес кислородната терапия става все по-популярно и предпочитано от пациентите. За това и в по-големите градове в страната има изградени медицински центрове, които разполагат с барокамера. Последно преди повече от година беше отворен медицински център за лечение с кислород HBO Medical Support Center в Стара Загора, който разполага с най-модерната барокамера.

Подобни статии

Терапията с кислород като допълнително лечение за раково болни - какви са ползите?

Терапията с кислород като допълнително лечение за раково болни - какви са ползите?

Какво обаче наистина представлява лечението с кислород? Това е терапия при, която с помощта на барокамера се подава под налягане почти три п...

Най- популярните масажи предлагани в Спа център

Най- популярните масажи предлагани в Спа център

Най- популярните масажни процедури предлагани в Спа центърЕрата на глобализацията внесе светлина върху някои от масажните стилове, които са ...

Хипербарна кислородна терапия – какво трябва да знаем за нея

Хипербарна кислородна терапия – какво трябва да знаем за нея

Когато дишаме 100% кислород при атмосферно налягане по-голямо от морското равнище, по-голямо количество кислород се разтваря в кръвта и се р...

Соя - Растението чудо (източник на белтъчини)

Соя - Растението чудо (източник на белтъчини)

Соята е подходяща за всички хора, които искат да се хранят здравословно, това важи в повишена степен за спортистите, хората подложени на сил...

До какво води тютюнопушенето и как да се справим с него

До какво води тютюнопушенето и как да се справим с него

Тютюнопушенето е широко разпространено в почти всички страни на света. Според данните от проучване, проведено във Великобритания през 1945 г...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

12.10.2017

Обновено
Обновено

12.10.2017

Прочетено
Прочетено

1109

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия