Хипербарна кислородна терапия – какво трябва да знаем за нея

Хипербарна кислородна терапия – какво трябва да знаем за нея
Хипербарната кислородна терапия (HBO) е определяна от специалистите като средство за осигуряване на допълнително количество кислород на тъканите в тялото ни.

Когато дишаме 100% кислород при атмосферно налягане по-голямо от морското равнище, по-голямо количество кислород се разтваря в кръвта и се разпределя в цялото тяло. Този процес подпомага заздравяването на рани, като увеличава способността на белите кръвни клетки да се борят с инфекцията. Според специалистите от HBO Medical Support Center кислородната терапия може да се използва като спомагателно лечение при всяка друга медицинска или хирургична помощ, която пациентът получава.

В зависимост от вида на барокамерата тя може да бъде едноместна прозрачна капсула под формата на тръба или многоместна голяма и масивна метална капсула, снабдена с TV / DVD система и комуникационна система, позволяваща на пациентите да говорят с оператора на терапията, лекар или членове на семейството.

При какви състояния терапията с кислород в барокамера е удачен избор?

1. Въздушна или газова емболия
2. Артериална недостатъчност
а. Запушване на централната ретинална артерия
б. Подобряване на заздравяването при незарастващи рани
3. Отравяне с въглероден окис
4. Газова гангрена
5. Декомпресионна болест
6. Тежка анемия
7. Вътречерепен абсцес
8. Некротизираща инфекция на меки тъкани
9. Остеомиелит (огнеупорен)
10. Отложена радиационна травма (некроза на меките тъкани и костите)
11. Компрометирани присадки и капаци
12. Аутизъм
13. Диабет

Колко време продължава една терапия?

Средно лечението продължава приблизително 2 ½ часа. Това включва времето за компресиране и декомпресиране на камерата, заедно с 90-те минути на предписаните барове кислород. Имайте предвид, че техникът ще декомпресира камерата всеки път, когато може да се наложи да завършите лечението си по-рано.

Колко сесии ще са необходими?

Няма „магически брой" лечения, тъй като всеки човек реагира по различен начин на терапията. Спрямо вашето текущо състояние, медицинските специалисти ще определят колко сесии може да са ви необходими.

Колко пъти на ден можете да се подлагате на терапията?

Обикновено веднъж на ден, пет дни в седмицата за повечето хронични проблеми. Пациентите с по-остри проблеми обаче могат да бъдат лекувани до два пъти на ден.

Безопасна ли е терапията с кислород?

Да. Като пациент ще бъдете прегледани обстойно и ще получите подробен инструктаж преди първото лечение. Екипът от специалисти не само ще гарантира вашата безопасност, но и ще направи вашите процедури максимално приятни.

Какво се случва, ако пропусна лечение?

Не е фатално, но неслучайно се изготвя план за посещенията ви в камерата, за да има максимален ефект от терапията, за това не е желателно да пропускате лечение, ако желаете да постигнете оптимален успех.

Подобни статии

Средства за поддържане на косата

Средства за поддържане на косата

  Какво трябва да знаем за боите за коси? Изкуствено произвежданите бои за коси при продължителна употреба не са безвредни както за к...

Ловни трофеи и тяхното значение

Ловни трофеи и тяхното значение

В най-древни времена ловът е бил главното средство за препитание на човека. Наред с месото, което е използвал за храна, първобитният човек е...

Терапията с кислород като допълнително лечение за раково болни - какви са ползите?

Терапията с кислород като допълнително лечение за раково болни - какви са ползите?

Какво обаче наистина представлява лечението с кислород? Това е терапия при, която с помощта на барокамера се подава под налягане почти три п...

Ползи за здравето от хипербарната кислородна терапия

Ползи за здравето от хипербарната кислородна терапия

  Използването на атмосферното налягане за лечение на пациенти не е нищо ново, процесът е въведен през 1600 г от британски духовник. Кисл...

Какво трябва да знаем за гъбите

Какво трябва да знаем за гъбите

По хранителната си стойност гъбите могат да се сравнят с най-пълноценните зеленчуци. Те съдържат от 88 до 92% вода, от 1,5 до 3,5% белтъчни ...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

24.11.2020

Обновено
Обновено

24.11.2020

Прочетено
Прочетено

693

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия