Средства за поддържане на косата

 

Какво трябва да знаем за боите за коси?

Изкуствено произвежданите бои за коси при продължителна употреба не са безвредни както за косата, така и за човешкия организъм. Особено вредни са боите, които съдържат т.нар. урзолови
багрила. Те могат да причинят изгаряния по кожата, правят косъма трошлив и причиняват постепенно опадане на косата. Поради това трябва да се предпочитат боите за коси от растителен произход, които са особено подходящи за хора със сухи коси и по-нежна, лесно раздразваща се кожа на главата. Къната, отварата от лайка, ревен, зелени орехови черупки, люспи от кромид лук и др. са много подходящи естествени бои за коси. Те са безвредни, а освен това укрепват косъма и намаляват пърхота по кожата.
Най-популярната естествена боя за коса екъната.Тя боядисва косите в жълточервеникав (риж) или червенокафяв цвят. Смесена с други растителни бои, например с индиго, тя боядисва в кестеняво до черно.

Рецепта № 431. Боядисване на коса с къна
Косата се намазва със смес от 25 г 20% -на кислородна вода, 30 г течен сапун и 5-7 капки амонячен разтвор и без да се покрива, се оставя да престои 15-20 мин., при което косата се изрусява. След това тя се измива с хладка вода (20-25°С) и се намазва посредством четка за зъби с кашица от 5 г къна и 50 г гореща вода, която се държи не повече от 5-8 мин. След това косата се изплаква с вода, докато последната започне да се стича бистра. Косата придобива красив жълточервеникав цвят.

Рецепта № 432. Боядисване на коса с къна и индиго (басма) в по-тъмен цвят.
Най-напред косата се измива със сапун и се изсушава.
12 г къна се залива с малко гореща вода (70°С) и към нея по-степенно при бъркане се прибавя още вода, докато се образува рядка кашица.
С помощта на четка за зъби или четка за бръснене още топлата
кашица бързо и равномерно се нанася върху косата, като се започва от корена на всяко снопче коса и се отива към края му.
След това косата се покрива с хартия и кърпа, обвива се с платно
и се оставя в това положение за оцветяване, както следва:
- за светлокестеняв цвят-40 мин;
-за тъмнокестеняв цвят-80-90 мин;
-за черен цвят-2 часа
След изтичане на указаното време косата се измива с топла вода и се изсушава.
По описания по-горе начин се приготвя и кашица от 14 г индигов прах (басма) и се нанася още топла върху измитата и изсушена коса.
След това косата пак се покрива с хартия, кърпа и платно, като се оставя в това положение за оцветяване, както следва:
- за светлокестеняв цвят - 15-20 мин.;
-за тъмнокестеняв цвят - 40-60 мин.;
-за черен цвят - 80-90 мин.
Предвид на това, че както къната, така и индигото образуват по кожата петна, трябва да се следи от кашицата да не попада върху лицето и шията.
След изтичане на горното време косата се изплаква с топла вода, без да се употребява сапун. Под действието на атмосферния кислород оцветяването на косата продължава няколко часа, а окончателният цвят се постига едва след около 24 часа.
Ако косата остане червеникава, тя може да се коригира чрез повторно боядисване с индиго (басма).
Измиването на косата със сапун може да стане 3 дни след боядисването.
Забележка. В случай че е необходимо да се боядисат само корените на косата, може да се употреби само половината от указаните количества бои. Времето за престояване на косата както с къна, така и с индиго (басма) може да се измени в зависимост от побеляването й и способността й да поема боята.

Рецепта № 433. Боядисване на коса с къна и кафе
15 г кафе (4 пълни чаени лъжички) се заливат с 1 чаша вряла вода и се варят 5 мин. В охладения до 65-70°С кафеен разтвор се изсипват 30-40 г къна и се бърка, докато се образува каша, която се нанася върху косата. Главата се покрива с найлонова шапка и се оставя дз престои около 45-60 мин. Измива се и се изплаква с вода, подкислена с малко оцет (1 супена лъжица оцет в 1 л вода). Получава се красив тъмнокестеняв цвят.

Рецепта № 434. Получаване на орехов екстракт за боядисване на коса
Месестата зелена обвивка на ореховите черупки се нарязва ситно и се смесва с 2 части мека вода и 1 част амонячен разтвор. Сместа се оставя да престои 5-6 часа, след което се прецежда. Поставя се в съд на водна баня и се нагрява, докато се сгъсти. Съхранява се в добре запушени тъмни стъкла. С този екстрат се работи, както е описано в дадените по-горе рецепти. В зависимост от желания цвят - по-светъл или по-тъмен, продължителността на боядисването продължава от 40 до 60 мин.

Рецепта № 435. Средство за изрусяване на косата
Поставят се 30 г цвят от лайка в шише с широко гърло с вместимост
500 см3 и се заливат с 250 см3 чист спирт и 50 см3 дестилирана вода. Шишето се запушва добре с каучукова тапа и сместа се остава да престои 3 дни. В половин литрова стъкленица от тъмно стъкло (бутилка от бира) се наливат 110 г от получения бистър разтвор и се прибавят 50 см3 спирт и 160 г 3% -ен разтвор на кислородна вода. Косата се намазва с тампон и се държи така 30-40 мин. Този разтвор не е траен и трябва да се употреби веднага.

Рецепта № 436. Средство за потъмняване на косата
Поставят се в шише с широко гърло с вместимост 500 см3 50 г прах от дъбови кори и 50 г прах от сухи орехови листа и се залива с 250 см3 винен спирт и 50 см3 дестилирана вода. Сместа се оставя да престои няколко дни, като от време на време се разклаща. 100 г от бистрата течност се наливат в половин литрова бутилка от тъмно стъкло и се прибавят 150 см3 дестилирана вода. С получения разтвор косата се намазва с тампон и се държи 40-60 мин.

Рецепта № 437. Хининови води за фрикция на косата
1.Хининова вода за коса. В 100 см3 60% -ен винен спирт се сипват 45-50 см3 хининова тинктура, след което към разтвора се прибавят на върха на ножа (0,01 г) салицилова киселина и орсей (багрило).
2. Хининова вода за мазна коса. Смесват се 45 см3 винен спирт с 5 см3 50% -на хининова тинктура. Към по-лучения разтвор се прибавя 1,5 г (половин чаена лъжичка) сапунен разтвор.
3. Хининова вода (обикновена). В 100 см3 55% -ен винен спирт се прибавят 0,5 г розова или друг вид есенция, на върха на ножа (0,005 г) ванилин (ванилия), 0,15 г хинин на прах и 0,01 г (на върха на ножа) орсей (багрило).
Хининовата вода (10-20 г) се поръсва върху косата и се прави фрикция.

Приложение на царевичното масло в козметиката
• Царевичното масло спомага за възстановяване на блясъка и копринения вид на косата. Освен това то отстранява и пърхота по главата.
Ако косите ви са твърди и трудно се разчесват с гребен или четка, вземайте в продължение на 1-2 месеца след закуска и вечеря по една супена лъжица рафинирано царевично масло (продава се в добре уредените магазини за хранителни стоки, и диетични храни).
• Царевичното масло може да се използва ефективно в съчетание с редовното миене на косата. Препоръчва се следният начин на употреба: Слабо затопленото царевично масло грижливо се втрива в кожата на главата. След това главата се обвива със затоплена кърпа, предварително потопена в гореща вода, като процедурата се повтаря 5-6 пъти. След това косата се измива с тоалетен или друг вид неутрален сапун, в резултат на което тя придобива необичайно красив блясък.

Коментари за Средства за поддържане на косата

 1. 1.

  Рецепта #431, според мен е малко безразсъдна, освен ако не сте объркали 20% с 20vol. Второто е 6% водороден прекис.

  Ако се изпозлва 20% кислородна вода, известна още като перхидрол, ще се получи много силно изсветляваща а също така и грубо изгаряща косата и кожата смес, която действа като блондор. Резултатът ще бъде ярко жълто-оранжева коса, която къносана след това според мен ще е в сигнално оранжев цвят и освен това ще е суха и изгорена на вид.

  Искам да уточня, че съм фризьорка от 15 години и съм работила в миналото със прхидрол и амоняк за изрусяване, така че знам за какво става въпрос.

 2. 2.

  Напълно подкрепям Жоржета - рецептата е безумна, дори и ако става дума за 6% кислородна вода. Къната никога не бива да се комбинира с окислител. Резултатът е цвят морков. Освен, ако има някой, който умишлено го цели.

 3. 3.

  Здравейте, намазах си косата с индиго и търках с ръце без ръкавици. Пробвах да се измия дори с доместос, но не става!!! Какво да правя?!?!? :(((((((((((((((((((((((

 4. 4.

  sled vreme se otmiva, triabva s limonov sok ili s ocet!

 5. 5.

  nesim dovolna imam cerna kosa inemoga daya napravya svetlo kafyava kajete mi nesto kak da go napravya

 6. 6.

  А като се смеси къна с кафе не се ли получават червени оттенъци и колко е ярък червения цвят. Ако някой е пробвал ще се радвам да сподели.

Подобни статии

Приложение на билките в козметиката

Приложение на билките в козметиката

Билките още в най-древни времена освен за лечение са служили и като средство за поддържане и възстановяване на красотата. Козметиката била н...

Жлъчнокаменна болест

Жлъчнокаменна болест

Образуването на камъни в жлъчния мехур е било познато още на древните лекари. Жлъчнокаменната болест е доста често заболяване, особено в няк...

Увредени деца

Увредени деца

Увреденото дете е тежък проблем както за родителите, така и за лекарите. Съществуват различни степени на увреждане с изоставане във физическ...

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какви хранителни елементи са необходими за овощните растения? Безусловно необходими за овощните растения са следните хранителни елементи, в...

Как се отглежда прасковата

Как се отглежда прасковата

В кои райони може да се отглежда прасковата? Прасковата се отглежда навсякъде в нашата страна, но най-високи и качествени добиви се получав...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

12432

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия