До какво води тютюнопушенето и как да се справим с него

До какво води тютюнопушенето и как да се справим с него

ТютюнопушенеТютюнопушенето е широко разпространено в почти всички страни на света. Според данните от проучване, проведено във Великобритания през 1945 г., всеки възрастен гражданин средно изпушва по 20 цигари на ден. Оттогава е натрупана богата информация относно връзката на тютюнопушенето с коронарната болест и белодробния рак, в резултат на което последва определено намаляване на броя на пушачите в САЩ. В други страни обаче този спад е едва забележим. За съжаление пушенето е все още широко разпространено; близо половината от възрастните хора във Великобритания понастоящем пушат. Там всяка година умират поне 50000 души от заболявания, свързани с поражения, които се дължат на тютюна.

Тютюнопушенето води до коронарна болест

Тютюневият дим съдържа никотин, катран и въглероден окис. Устанорено е, че никотинът повишава нивото на мастните киселини в кръвта, което може да има за последица съсирване на кръвта и коронарна болест.

Въглеродният окис пречи на нормалната функция на хемоглобина, който поема кислорода от белите дробове и го отнася до всички тъкани на човешкия организъм.

Статистиките показват, че голям брой от смъртните случаи при пушачите се дължат на коронарна болест. При закоравелите пушачи на всеки 100 починали от коронарна болест се падат 20 от белодробен рак. Пушенето е единствената голяма заплаха за доброто здраве, която сме в състояние да отстраним.

Пушене и белодробен рак

ТютюнопушенеТютюневият дим съдържа и други вредни вещества, като феноли, алдехиди и цианиди, които повишават опасността от рак на белите дробове.

Статистически е установена безспорната връзка между тютюнопушенето и белодробния рак. От последни съобщения се узнава, че всякакъв вид пушене носи известен риск за развитие на белодробен рак. Смъртността от рак на белите дробове при закоравели пушачи е три пъти по-голяма, отколкото при непушачи.

Пушене и телесно тегло

Вярно е, че има тенденция при пушене да се яде по-малко й съответно да се намалява телесното тегло. Даже и да е така, изцяло погрешно е да се мисли, че 5 кг над нормалното тегло са по-опасни за здравето, отколкото 20 цигари дневно. Нещо повече, заключението от задълбочено проучване на две групи лекари пушачи и непушачи е показало, че непушачнте даже с наднормено тегло са по-енергични и по-малко напрегнати от пушачите.

Други рискове при пушенето

Стомашната и дуоденалната язва са по-чести при пушачи, отколкото при непушачи. Децата на майки, които не са пушили по време на бременността, са по-здрави и по-едри, отколкото на майки пушачки. Това се дължи на високото ниво на въглероден окис в кръвта на майките пушачки, което има за последица влошаване на кислородното снабдяване на плода. Пушенето създава опасност от недоизносване на плода и раждане на мъртъв плод.

Закоравелите пушачи страдат от хроничен бронхит, който може да премине в емфизем. Това е заболяване, характеризиращо се със загуба на еластичността на белодробната тъкан. То може да стане причина за неговата смърт.

Ако замърсяването на атмосферата е силно и към него се прибави и тютюневият дим, комбинацията може да се окаже със сериозни последици за здравето.

Рисковете от пушенето за непушачите

При серия от експерименти е било установено, че ако непушачи прекарат известно време в помещение, изпълнено с тютюнев дим, или ако са в затворена кола, в която се пуши, те поемат значително количество никотин, катран и въглероден окис. Както беше пояснено по-горе, увеличението на въглеродния окис и катрана в кръвта може да бъде причина за коронарна болест и рак на белите дробове.

Главната опасност при отделянето на автомобилни газове е въглеродният окис, но даже в часовете с най-усилен трафик количеството му е по-малко, отколкото при пушене. Да се пуши е много по-опасно, отколкото да се живее в област със силно замърсен въздух. 

Докладът на английската правителствена комисия по тютюнопушенето

ТютюнопушенеПушенето на пури е точно толкова опасно, колкото и на цигари. Дори димът да не се вдишва, никотинът се абсорбира през лига­вицата на устата и оказва своето вредно действие.

Филтърът на цигарите не намалява опасността от рак. Така че няма особена полза от смяната на един сорт цигари с друг.

Децата и юношите трябва да се отклоняват от опити да пушат, защото те лесно усвояват този навик, даже само след изпушване на 5—10 цигари.

За да се откажем успешно от цигарите, внезапното прекъсване е най-добрата мярка. Една алтернатива, въпреки че е трудно да се поддържа, е да се намалява дневният брой на цигарите. Някои пушачи са престанали въобще да пушат посредством групова терапия.

Нашето съвременно общество е обзето от безпокойства и страхове около привикването към наркотици, но е напълно ясно, че привикването към тютюна е далеч по-разпространено и също е смъртоносно.

Пушене и икономика

ТютюнопушенеОфициални изследвания в САЩ и Канада показват, че ако пушенето на цигари се преустанови, спестените разходи по здравеопазването и инвалидните пенсии ще покрият загубите от спирането  на  тютюнопроизводството.

Коментари за До какво води тютюнопушенето и как да се справим с него

  1. 1.

    по-добре да се спре производството и продажбата на цигари, да се впише в списъка с вредни вещества и да се свърши един път завинаги с това !

Подобни статии

Опасността от наркотици през пубертетната възраст

Опасността от наркотици през пубертетната възраст

Различните форми на наркомания проникват все по-широко в ежедневието на хората в страните на капиталистическия свят. Това проникване взема о...

Най-вредните храни

Най-вредните храни

Човек е истински роб на вредните навици и предразсъдъци Още при първите опити за корекция на храненето неизменно става сблъсък с предразсъд...

Как да предотвратяваме сърдечни болести и мозъчни инсулти

Как да предотвратяваме сърдечни болести и мозъчни инсулти

През последните 50 години в развитите страни настъпи пълна промяна на причините за смъртността всред населението В миналото най-много жертви...

Критична възраст на жената (Климактериум)

Критична възраст на жената (Климактериум)

Значителна част от жените имат твърде погрешна представа за критичната възраст, поради което някои съвсем не се интересуват от нея, а други ...

Гастрит

Гастрит

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица и с едно от най-честите заболявания на стомаха, В повечето случаи се за- сяга и лигавата ципа ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

21.05.2012

Обновено
Обновено

21.05.2012

Прочетено
Прочетено

3642

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия