Спорта през годишните времена

Пролетта идва след зимата, след лятото настъпва есента... Прекрасен и вечен кръговрат на природата. Всяко годишно време си има своя поезия, своя прелест. Всяко внася нешо осо­бено, свойствено само нему, в нашия живот. И, разбира се, и в нашите занимания с физкултура.

Зимата преминава под знака на ските

Зимата преминава под знака на ските. И може би това е най-семейният вид зимен отдих, достъпен и за мама, и за баба, и за малката внучка.

А колко красиво е през зимата в гората! Каква прекрасна почивка за очите, за нервите, за душата!

Скиорските разходки нямат съперник по своята оздравителна стойност. Смятат се за едни от най-ефикасните методи за лече­ние при ранни стадии на стенокардия, хипертонична болест и атеросклероза.

Продължителните разходки със ски са отлично средство за повишаване на издръжливостта на организма. Плавните движе­ния на скиора въвличат в работа повечето мускулни групи и стави и способстват за нормализиране на дейността на вътрешните органи.

Доказано е, че карането на ски предизвиква разширяване на кръвоносните съдове на сърцето и мозъка и представлява своеобразна гимнастика за укрепване на сърдечносъдовата систе­ма. По време на ски-разходките се разширява просветът на ка­пилярите и артериолите, кръвта циркулира по-свободно из тяло­то, като храни обилно органите и тъканите. Следователно „сърдечната помпа" работи в особено блогоприятни условия. Тази гимнастика укрепва съдовете на мозъка, а това, както е известно,е едно от най-уязвимите звена на нашия организъм, кое­то най-напред реагира на всевъзможните неблагополучия, силно нервно напрежение, преумора. Ето защо при разстройства на сърдечно-съдовата и нервната система ските са не просто полезни, а направо целебни.

Ски-спортът помага да се поддържа във форма и фигурата. Развива гъвкавостта, подвижността на ставите и гръбначния стълб - качества, които служат и на здравето, и на красотата.

Този, който се страхува да не напълнее, не е зле да знае, че ски-спортът е сред ефикасните средства за борба със затлъстяването. Той способства за намаляване на теглото и го преразпределя по своеобразен начин -намалява отлаганията на тлъстини по корема и бедрата, укрепва мускулите на краката и ръцете.

Разбира се, само млади хора могат да се занимават сериозно със ски-спорт. Но бавните ски-разходки с чести почивки могат да бъдат препоръчани дори на хора, които не бихме могли да наречем здрави и яки. Страдащите от ревматизъм, полиартрит и невралгия трябва да бъдат предпазливи. Дори ако сега болестта не ви тревожи и сте готови да забравите за нея, преди да отидете на ски в планината, посъветвайте се с лекуващия лекар. А при хроническо възпаление на сливиците и други заболявания, свър­зани с незатихващ възпалителен процес, е най-добре изобщо да се откажете от разходките със ски.

За възрастните хора се препоръчват бавни, спокойни разходки из гората или по равна местност, без резки изкачвания и спускания. Ако ви наболява сърцето, но причината не е в повишеното кръвно налягане, избирайте за ски-разходките тихо и не прекале­но студено време. Продължителността на пързалянето зависи от възрастта, тренираността и естествено от самочувствието на човека.

Облеклото трябва да бъде топло, но леко. Еднакво вредно е както прегряването, така и премръзването. Обикновено скиорите се простудяват, когато разгорещили се, стоят разгърдени на вятъ­ра и така си почиват. Ако сте карали по-енергично и като изкачи­те височината ви стане топло, свалете или поне разкопчайте яке­то. А когато спрете за почивка и при излизане от гората на открито, ветровито място - облечете се по-топличко. При далечен поход непременно си вземете запасен пуловер, чорапи, ръкавици, но не ги слагайте, а ги дръжте в раницата, докато ви потрябват.

Чистият зимен вятър, снегът и вятърът са полезни за здравето, но не и за косите и кожата. При силен студ намазвайте кожата около очите с мазен крем. А ако денят е ясен и слънчев, не забравяйте да си сложите тъмни очила - снегът блести нетърпи­мо, вие неволно ще замижавате, а това не е полезно за очите, пък може да се появят и бръчици.

Когато се готвите за ски-разходка, не се пудрете и не гримирайте очите си. Гримът допълнително ще дразни кожата. Но е добре да намажете устните си с дебел слой червило, за да не изсъхват и да не се напукат.

Напролет трябва да се погрижим за ръцете и краката си

... Слънцето грее все по-силно. Вие мъжествено не обръщате внимание на топящата се под краката ви пъртина, на мокрия сняг и на черните петна от разтопен сняг под дърветата. Но един прекрасен ден с въздишка се предавате: да, край на скиорския се­зон. Време е да се приберат ските до следващата зима.

Нищо, пред вас са не по-малко приятни грижи. Вече можете да кроите планове за летния отпуск, да мерите банския си костюм и плажните халати...

А засега ви съветваме да се заемете със себе си, със своето здраве и красота. Най-напред приведете в ред ноктите си.

През есента и зимата вие няколко месеца сте ходили с тежки топли обувки. Това забавя кръвообращението, краката се уморя­ват, понякога дори болят. Предлагаме ви няколко упражнения, които ще ви отнемат съвсем малко време, а от тях ще има осезателна полза:

Повдигнете се на пръсти и след това стъпете на цяло стъпа­ло. Пръстите на краката трябва да са събрани, а петите обърнати навън.Същото упражнение, но със събрани пети и разперени пръс­ти.

Тези две упражнения укрепват мускулите на краката, спъпалата и бедрата и активизират кръвообращението в тъканите.

Поставяйте последователно единия крак върху другия, без да свивате пръстите.Седнете удобно, обтегнете краката. С палеца на единия крак натиснете силно ходилото на другия под палеца, след това направете обратното.

Повторете всички упражнения по няколко пъти.

А сега измийте краката си с топла сапунена вода, изтрийте ги до сухо с твърда кърпа и ги намажете с крем. Ако през зимата краката ви са премръзнали, полезно е да правите бани с гореща и студена вода: няколко минути в горещата вода и след това веднага в студената (5 - 6 пъти). След банята продължете с нашата гимнастика-масаж.

Масажирайте с ръцете всеки пръст на стъпалото, като го сгъвате и разгъвате в ставата.Хванете с ръцете стъпалото, така че пръстите на ръцете да са върху частта, с която се стъпва. Натискайте леко стъпалото.С пръстите на дланта бавно масажирайте последователно десния и левия крак отзад в посока от дребните кости нагоре по прасеца.С леки движения на ръката масажирайте краката - от пръстите към коляното.

Понякога жените се оплакват от ръцете си - губят повдижност, подпухват, задебеляват в ставите. Опитайте се да правите всеки ден предлаганата от нас лесна гимнастика, която ше помогне на уморените ръце да възвърнат предишната си гъвка­вост.

Опрете се на лакти, обтегнете пръстите и след това с усилие ги свийте, сякаш искате да задържите нещо. Правете упражнението в бърз темп.Опрете се на лакти, обтегнете пръстите и много бързо ги свийте в юмрук.Опрете се на лакти и правете бързи махови движения с китките налред-назад до отказ.Със събрани върхове на пръстите пишете във въздуха цифрата 8.Разтворете по-широко пръстите и правете с всеки от тях движения, сякаш натискате клавиши на пиано.

Всички тези упражнения се повтарят продължително време, по стотина пъти.

А ето още няколко съвета.

Не мийте ръцете си с твърде гореща вода, както и с много хладка. След измиването ги избърсвайте до сухо и поне веднъж на ден ги намазвайте с глицерин или подхранващ крем. Не забравяйте и за масажа -поглаждайте ръцете от върха на пръстите до гривнената става, сякаш слагате ръкавица.

Време е да премерите банския костюм

Разбира се, не само ръцете и краката се нуждаят от вашите грижи. Премерете банския си костюм, който така хубаво ви стое­ше през миналото лято. Ами да! Презрамките му се врязват в раметете, а самият той ще се пукне по шевовете. Да си купите нов? А не е ли по-добре да се освободите от натрупалите се през зимата излишни килограми и да приведете фигурата си в пре­дишната форма? И тук, както винаги, ще ви помогне гимнасти­ката. Разбира се, ако я правите всеки ден и не забравяте за дие­тата.

Ето ви един примерен комплекс, предвиден за 15 мин. Не задържайте дишането!

 1. И. п. колянка, ръцете напред обтегнати: сядане на пода вля­во и вдясно от таза. Дозировка по 8 пъти на всяка страна.
 2. И. п. стоеж: бавно свивайте коленете със стремеж с дясната ръка да докоснете стъпалата си отзад. Изпълнете и с лявата ръ­ка. Дозировка по 15 пъти с всяка ръка.
 3. И. п. стоеж, ръцете напред: подскоци на пръсти със свити колене. Гърбът се държи изправен! Дозировка 20 - 30 пъти.
 4. И. п. същото: повдигнете леко напред десния крак, приклек­нете ниско на левия, леко присвит, като се стремите да не докоснете пода с повдигнатия крак. Дозировка 10 пъти.
 5. И. п. колянка, ръцете притиснати към бедрата: наведете се бавно назад, като държите раменете изправени. Дозировка 10 пъти.
 6. И. п. ляв страничен лег, лявата ръка под главата, дясната опряна на пода: повдигнете високо десния крак; повдигнете и ле­вия към него; снемете бавно двата крака. Изпълнете и противоравно. Дозировка по 20 пъти на всяка страна.
 7. И. п. същото: повдигнете десния крак по-високо; отведете крака напред и допрете пода, колкото можете по-далеч от тяло­то. Изпълнете същото назад. Дозировка по 10 пъти с всеки крак.
 8. И. п. стоеж, ръцете встрани: повдигнете десния крак встра­ни и направете 10 въртеливи движения с него; противоравно.
 9. И. п. свит опорен полуклек: обтегнете левия крак и го изнесете енергично встрани; същото с десния крак. Смяната на краката се прави с подскок. Дозировка 14 - 16 пъти.

Ако разполагате с много малко време, предлагаме ви друг комплекс, по-кратък:

Упражнения за раменете и гърдите. Седнете по турски, из­правете трупа, преплетете ръцете така, че лактите да се намират на височината на раменете. Постарайте се с всяка ръка от това положение така силно да опъвате, че да усетите силно напреже­ние на раменните мускули. След това свалете лактите на височи­ната на гърдите, поставете ръцете с дланите навътре и със сила натискайте дланите една в друга. Дозировка 12-14 пъти.

Упражнения за корема. От свит седеж на пода, ръцете зад тила, без да свивате гърба обтегнете краката и ги повдигнете над пода. Задръжте краката няколко секунди в това положение, като напрягате коремните мускули, и ги снемете. Дозировка 6 - 8 пъти.

Упражнения за краката. От тилен лег на пода, ръцете под главата, краката поставени на седалката на стол, свийте и отпуснете пръстите на краката. След това поставете левия крак върху десния и завъртайте стъпалото на левия крак наляво и надясно. Изпълнете и с другия крак.

И. п. стоеж, ръцете на бедрата: вдигнете се на пръсти и бавно приклекнете. Петите не докосват пода, трупът изправен.

За тези, които са по-млади, предлагаме много ефикасни упражнения с въженце. Добре е да се изпълняват на чист въздух.

1. Поскачайтес въженцето като ученичка, докато почувствате умора - 20 - 25 секунди.

Сгънете въженцето на четири ката, хванете краищата му и ги опънете.

2. И. п. разкрачен стоеж, въженцето долу: повдигнете въжен­цето горе с обтегнати ръце, изправете главата, погледнете въженцето и след това бавно я наведете надолу. Дозировка 6 пъти.

3. От същото и. п. повдигнете въженцето до височина на раме­нете: енергични извивки с трупа вляво и вдясно. Внимавайте ръцете през цялото време да бъдат обтегнати и на една и съща височина. Дозировка 8 пъти.

4. И. п. седеж на пода, краката обтегнати, ръцете с въженцето горе: наклон напред със стремеж да закачите въженцето за обтег­натите пръсти на краката. Когато успеете да направите това, пружинирайте в това положение, наведете максимално трупа към краката. Следете въженцето през цялото време да бъде опънато, краката обтегнати, а коленете да не се отлепват от по­да. Дозировка 6 пъти.

5. И. п. тилен лег, хвашане на краищата на сгънатото на две въженце с ръцете: хванете с пръстите на десния крак въженцето и го повдигнете максимално с обтегнат крак; отпуснете въженцето и бавно снемете крака, без да го свивате; изпълнете с левия крак. Дозировка по 6 пъти с всеки крак.

През лятото на двора

Но ето че най-сетне е лято. Разбира се, вие прекарвате всеки свободен ден и дори час на чист въздух - разхождате се, къпете се, печете се на слънце, правите близки и далечни семейни екскурзии. Но за това ние поговорихме достатъчно и в другите глави. Сега искаме да обърнем внимание на някои неша на те­зи, които прекарват отпуската си до вода - на брега на морето, езерото или реката. Рано сутринта, преди закуска, когато на бре­га е още безлюдно, след като се изкъпете, направете няколко гимнастически упражнения. Вие ще се стоплите след къпането със студената вода, ше се почувствате по-бодра, а освен това ще се поосвободите от излишното тегло, ще укрепите мускула­турата си.

1. И. п. разкрачен стоеж: ляв наклон с трупа с едновременен мах с дясната ръка над главата; противоравно. Дозировка 20 пъти.

2. И. п. стоеж, ръцете напред: направете крачка напред с дес­ния крак и лек наклон с трупа назад; поемете дълбоко въздух, изнесете назад левия крак, повдигнете лявата ръка горе, извийте гръбначния стълб в дъга, като пренесете тежестта върху десния крак; противоравно. Дозировка 10 пъти.

3. Повдигнете се на пръсти, обтегнете ръцете горе. Направете 4 - 5 крачки, приклекнете, снемете ръцете напред. В това поло­жение направете 4 - 5 крачки, като за запазване на равновесието се допирате с ръцете до земята. Дозировка 10 пъти.

Гимнастика на плажа

Надяваме се, че вие въобще не сте склонна да лежите не­подвижно на плажа под лъчите на палещото слънце. Възползвай­те се от отпуска, за да се движите повече, да поспортувате. Ходе­те боса по тревата, по горещия пясък и ситните камъчета на пла­жа (бързо се свиква). Чудесна гимнастика за краката е ходенето до коляно или поне до глезен във вода. Играйте волейбол, федер бал и, разбира се, плувайте повече. Лятото е толкова късо, а отпускът още повече! Ще направите голяма грешка, ако не го използвате с максимална полза за здравето и красотата.

Ето че стигнахме и до въпроса за красотата. През лятото вие изглеждате много по-добре, отколкото през зимата или още повече през пролетта. Изчезнала е пролетната умора, блед­ността, сините кръгове под очите. Кожата, вече позагоряла, изглежда по-свежа и млада. Това е лесно обяснимо! Вие по-чес­то сте на чист въздух, къпете се, печете се. Във вашето меню има много зеленчуци, пресни плодове. През лялото обмяната на веществата става по-интензивна, по-добре диша кожата, по бързо растат и се хранят косите.

Една от най-приятните и полезни процедури е къпането. Кожата става по-гъвката и еластична, по-чиста. След като поплувате, не излизайте веднага от водата, а направете малко масаж на краката, след това на корема и гърдите. След къпане в морето се препоръчва душ и намазване на кожата с крем.

Нещо за тена

А що се отнася до загара, трябва да кажем, че той не е поле­зен за всекиго, пък и не украсява всяка жена. Ако кожата ви е започнала да повяхва, появили са се бръчици, най-добре е изобщо да не излагате лицето си на пряка слънчева светлина. За предпочитане е да поседите под чадъра или в сянката на дър­ветата - и в този случай ще загорите, но леко, равномерно и главно без риск за здравето.

Най-добре е да правите слънчеви бани рано сутринта или къс­но следобед. Излагайте лицето си на слънце без грим, само намажете устните си с някаква мазнина или червило, за да не се напукат. Преди да отидете на плажа, не се мийте със сапун и не слагайте на лицето си подхранващ крем. Когато правите слънчевата баня, слагайте на очите си две пресни зелени листенца - това ще ги предпази от бръчки, а освен това няма да оста­нат бели кръгове, както става при носенето на тъмни очила.

През летните горещини е най-добре да се откажете от пудра­та, грима и останалата козметика - на слънце козметичните сгедства се размазват и лицето изглежда грубо и нечисто. Нека кожата диша и да използва щедрите дарове на лятото.

Слънцето, вятърът и солената морска вода развалят, изсуша­ват косите. Затова ви съветваме да се къпете с шапка, да не ходи­те по слънцето с непокрита глава. Разбира се, трудно е да запа­зиш прическата си на плажа и все пак в никакъв случай не ползвайте лак за коса - под влияние на горещината и слънчеви­те лъчи той отделя вещества, които действат зле на косите. На бива и да ги боядисвате - от слънцето боядисаните коси стават чупливи, сухи и безжизнени. Ако все пак не можете да минете без боядисване, ползвайте растителни бои: лук, лайкучка, къна.

И в заключение на "летните съвети" ето и още една твърде лесна и въпреки това ефикасна, минигимнастика, която ще ви помогне да се поосвежите от излишното тегло. Съветваме ви да правите тези упражнения на чист въздух.

1. И. п. опорен седеж на пясъка: повдигнете краката обтег­нати и бавно ги свалете, без да допирате земята; задръжте в това положение и отново ги повдигнете по-високо. Изпълнете упражнението 5 пъти, отпочинете и почнете отначало.

2. И. п. колянка, ръцете на бедрата: повдигнете лявата ръка над главата във венец, десен наклон с трупа; противоравно.

3. И. п. колянка, ръцете притиснати до бедрата: наведете се на­зад, трупът изправен, и задръжте в това положение.

Наесен се готвим за зимата

Но ето че и отпускът е останал назад. Пак започват обичай­ните ангажименти, пак не ви стига времето да се заемете със се­бе си и вашите тържествени летни клетви (щом се прибера вкъ­щи, всеки ден ще правя гимнастика, няма да ходя на работа с автобуса, ще ходя пеш, няма да ям много вечер, няма да... няма да...), уви, всичките или почти всичките се забравят. Още повече че времето се разваля и така не ви се иска да покажете носа си на улицата, да напуснете уютния, топъл дом.

Колко лесно през тези „лениви" месеци се натрупват излиш­ни килограми, от които вие с такива усилия сте се освобождава­ли по време на отпуска! Докато не е късно, проявете характер. Не се самоуспокоявайте, а правете всеки ден утринна гимнастика, всеки ден, макар и по малко, но не пропускайте да походите пеш. Ако имате шлифер и удобни обувки, ще ви бъде приятно да се разхождате по всяко време, а освен това козметолозите твърдят, че нищо не освежава така добре като разходките под дъжда - ед­но чудесно средство за кожата.

Колкото по-унил е есенният студен дъжд, толкова по-често вие с въздишка си мислите за идващата зима (защо се бави!), за покритите с искрящ сняг равнини, по които вашите ски леко ще се плъзгат.

А дали сте готови за настъпването на скиорския сезон? Не сте ли загубили форма в периода на есенната неподвижност?

Предлагаме ви да въведете в своя ежедневен гимнастически комплекс няколко специални упражнения, които ще ви позволят след първата за сезона ски-разходка да не охкате и да не се оплаквате от болки в краката и гърба.

1. И. п. стоеж: наведете трупа леко напред и малко встрани, пренесете тежестта на тялото на единия крак; върнете се в и. п.; изпълнете противоравно. Бедрата не бива да се движат, извивка­та се прави само с трупа. Дозировка 20 пъти.

2. И. п. разкрачен стоеж (краката на разстояние 10 см), ръцете напред обтегнати: пружиниращи прикляквания. След това също­то, като тежестта се пренася последователно върху левия и десния крак. Завършете с няколко максимални прикляквания. Дозировка по 10 - 12 пъти.

3. И. п. същото. Преминете в положение „рало", като изпълнявате пружириращи движения – 10-12 пъти. Изправете се. Краката на ширина на раменете, коленете свити: полуприклякване - 20 пъти.

А един прекрасен ден вие поглеждате през прозореца и ахвате - всичко е побеляло! Здравей, нова зима!

Категории

Спорт, За жени

Коментари за Спорта през годишните времена

 1. 1.

  От малък карам ски, но не бях чувал за изключително благоприятното им въздействие върху организма. Сега разбирам и защо съм бил най-щастлив по време на ски ваканциите. И сега им се наслаждавам разбира се, но вече годините си оказват влияние. Колената не държат толкова много. Дори и през студените зимни дни пак е трудно предвижването. Задължително преди излизане сутрин ги обливам с разни сгряващи мазила (в момента съм на Алгасан, препоръчвам) и разгрявам с йогийски упражнения. Въпреки бедствените положения навънка е много красиво. Няма го сивото, не ми се мисли още за другите сезони.

Подобни статии

Спорта на прага на живота 16-18 години

Спорта на прага на живота 16-18 години

Режим на труд и почивка за младата девойка Когато човек е на 16 - 18 години, струва му се, че целият свят е разтворен пред него, всички път...

Устройство на тялото на птиците за препариране

Устройство на тялото на птиците за препариране

Не може да се говори за препариране на птици, ако не се познават най-главните части от скелета и тялото им, а така също ако не се знаят и ня...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

История и състояние на лозарството в света и у нас

История и състояние на лозарството в света и у нас

Какво е известно за произхода на културата лоза зкуството да се приготвя вино да е предшествало културата на лозата и може би желанието да ...

Използване на гроздето в прясно състояние и преработването му в безалкохолни продукти

Използване на гроздето в прясно състояние и преработването му в безалкохолни продукти

Има ли различия между винените и десертните сортове За консумация в прясно състояние може да се използва гроздето на всеки сорт, стига то д...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

26.07.2010

Обновено
Обновено

26.07.2010

Прочетено
Прочетено

2756

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия