Скрити линкове в сайтовете

Как да намерим и отстраним скритите линкове във нашия сайт

Скритите линкове в сайтовете

Напоследък професията SEO оптимизатор стана много популярна. Навсякъде в глобалната мрежа ще намерите примамливи обяви за SEO оптимизация на сайтове. Както във всяка гилдия и в тази има хора, които добросъвестно си вършат работата, и такива, които употребяват знанията си във вреда на другите.
С цел прокарването на определени сайтове напред в класацията на Google или други търсачки, тези "паразити" са станали виртуози в своята изобретателност.
Политиката на много компании, занимаващи се с разработка на софтуер за правене на сайтове е да предлагат, така наречения "open source", от който се възползват много уеб дизайнери по света. Съществуват огромно количество сайтове, на които се предлагат подобни програми, приложения и шаблони, напълно безплатно и официално. Но както знаете, безплатно е само сиренцето в капана за мишки.
Оказва се, че безплатните приложения и темплейти за wordpress, joomla и други не са съвсем безопасни.
Почти винаги в тях се съдържат невидими линкове - връзки към други сайтове. Така, нищо неподозиращия ползвател, качва готов темплейт на хостинга си и ако не се сети да провери сорса на готовото нещо (десен бутон на мишката > view page source), никога няма да разбере, че сайта му прави скрита реклама на някой друг. И това не е най-голямата беля. Веднъж поставени във вашия сайт, тези кодове могат да се възползват от достъпа до вашия хостинг и домейн, могат да крадат пароли, лични данни, номера на кредитни карти и какво ли още не. Да не говорим за това, че Гугъл може направо да изхвърли сайта ви в дъното на таблицата заради подобни скрити връзки.
Как да намерим скритите връзки.
Отваряте вашия сайт и натискате десен бутон на мишката, за да отидете във  "view page source" и разглеждате ред по ред всички връзки, описани там. Повечето ще са вътрешни между страници от вашия сайт или такива, които сте поставили вие към други сайтове. Но ако забележите чужда връзка, трябва незабавно да започнете работа по нейното отстраняване. Казвам работа, защото това може да се окаже не толкова лесно.
Връзката не се вижда на сайта ви защото, обикновенно я поставят в невидимата част на полето: {position: absolute; top: 0px; right: 4101px;}, но както се досещате търсачките нямат очи, а се ориентират по цифри и символи.
Как да отстраним скритите линкове
1 вариант: Отваряте index.php, който се намира в корена на вашия сайт с обикновен текстов редактор (за offline редактиране препоръчвам NotePad++) и търсите там изписани въпросните линкове. Намирате ги и ги изтривате. Запазвате файла и готово. Ако ги няма там, нещата са по сложни.
2 вариант: С цел по-трудното им намиране и отстраняване, злодеят може да е закодирал линковете. Обикновенно се ползва кодировка Base64, която използват и други вътрешни системни файлове на сайта.
Това, което издава линка, е че му трябва нещо да го декодира. Така че обикновенно, до закодирания линк стои "base64_decode". Отваряте отново тектовия редактор, натискате Ctrl+F (Find, Find in Files) и пускате търсене в съдържанието на файловете от сайта. След малко ще се изпишат всички места от сорса, където се съдържа  "base64_decode". Разглеждате внимателно всеки един от тях. Това, което търсите изглежда например така: <?php echo $this->item-> { $rat = 'd3d3LnNvbGljby1iZy5jb20g0KHRgtGD0LTQuNC+INC30LAg0YDQtdC60LvQsNC80LA= ';} echo base64_decode($rat);?>  Разшифровано е така: www.solico-bg.com Студио за реклама.
Декодер ще намерите в NotePad++ > Plugins > Plugin manager > MIME tools, но ако не ви се занимава с инсталирането му, има и множество онлайн декодери. Отстранявате цялата гадост, запазвате файла и се радвате, че сте спасили сайта си. Обикновенно тези кодирани линкове (ако сте избрали да работите с joomla) ги слагат във html/com_content/article/default.php, но може и да е на други места.
Ако и по този начин не намерите скритите паразити, нещата стават още по-сложни.
3 вариант. Същият кодиран линк може да бъде заврян в картинка с разширение .gif или .png, защото тези формати поддържат прозрачност. Тогава трябва да преровите всички картинки на сайта с такива разширения, ръчно. Отваряте ги като текст и проверявате за подобни "маймуняци". Намирате, декодирате, за да проверите какво пише - изтривате, запазвате и готово. Тук сложността идва от огромното количество картинки във всеки един сайт и невъзможността да се търси чрез програма в описанието на картинката.
Пожелавам ви успех!

Подобни статии

Как да се класираме добре в търсачките

Как да се класираме добре в търсачките

Защо Google? Google е най-използваната търсачка в България и всеки, който търси нещо онлайн търси за него чрез търсачката Google. Поч...

Как да намерим добър SEO специалист?

Как да намерим добър SEO специалист?

Какви са ползите от интернет маркетинга? SEO е съкръщение от два термина:  „search engine optimizer” и „searc...

Ефективна мрежа от връзки и през 2014

Ефективна мрежа от връзки и през 2014

  Изграждането на мрежа от връзки е един от най-ефективните планове, в които се развива SEO оптимизацията. 2014 г. ще бъде белязана от мн...

SЕО оптимизацията след големите промени

SЕО оптимизацията след големите промени

Всяка година става ясно, че SEO оптимизацията се променя. Някои от тези промени са трайни и въздействат на стратегиите за маркетинг, а други...

Нестандартна стратегия за изграждане на линкове

Нестандартна стратегия за изграждане на линкове

  Изграждането на връзки става все по-сложна задача. Изискванията на търсачките са много големи в последните няколко месеца. Те обещават ...

Лидия Димова

Лидия Димова

2 публикации

Публикувано
Публикувано

18.05.2013

Обновено
Обновено

20.05.2013

Прочетено
Прочетено

1719

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия