Как да се класираме добре в търсачките

Как да се класираме добре в търсачките
Вашият сайт е тотално безмислен, ако Вие нямате посещения на него. Най-добрият начин за привличане на посещения е ако се класирате на челни позиции по важни ключови думи в Google.

Защо Google?

Google е най-използваната търсачка в България и всеки, който търси нещо онлайн търси за него чрез търсачката Google. Почти всички хора преглеждат единствено топ резултатите(т.е да кажем първа страница) и много малко хора преглеждат втора и трета страница, да не говорим за по-нататък. Затова ако Вашият бизнес е за "коли под наем", то е задължително при търсене на "коли за наем" Вашият сайт да излиза поне на първа страница. В противен случай Вие и Вашият бизнес губи много клиенти.

Как се класират резултатите в Google?

Това е основният въпрос, който доста хора задават първоначално. Отговорът до преди година беше много лесен - колкото повече линкове(т.е връзки) имате от други сайтове към Вашият сайт с текст "Вашата ключова дума" толкова по-добре ще се класирате по тази дума. Последните промени направиха това невъзможно и ако се опитате да се класирате по този начин то Google ще накаже Вашият сайт. Това наказание, обикновено означава, че Google ще направи откриването на сайта Ви в търсачката почти невъзможно, като го запрати на стотната страница. Ако Вие сте се опитали да играете по този начин с Google и сайтът Ви е наказан, проверете тази напълно безплатна е-книга, която обяснява как се излиза от Google Panda и Penguin наказания.

Как се класират резултатите в Google СЕГА?

През 2013г, по време на писането на тази статия, факторите, от които зависи класирането на резултатите в Google са доста повече от линкове. В днешно време акцентът е изместен от правенето и оптимизирането на сайтове за търсачките към правенето и оптимизирането на сайтовете за удобството на Вашите посетители. Сайтовете трябва да са интуитивни, да се отварят бързо(т.е да не се налага потребителят да чака).

Едно от основните неща, които причиняват проблеми за доброто класиране в търсачките е дублираното съдържане. Ако Вашият сайт е копирал информацията от друг, то това обикновено означава, че другият сайт ще се класира по-добре и е много вероятно Вашият сайт да получи наказание. Друга промяна е навлизането на социалните мрежи и в SEO. За това е задължително сайтът ви да има страница/група в по-популярните социални мрежи - Facebook,Twitter,Linkedin и Google Plus. Това е добре не само от гледната точка на SEO, а и за привличане на посещения и клиенти от самите тези мрежи. 

Линковете от други сайтове все още носят тежест, но е задължително другите сайтове да са  качествени. Всякакъв тип спам не работи и почти сигурно ще ви докара наказание. Друго, което е важно да се знае е, че има нов тип "връзки" - харесванията, споделянията, RT и +1 в социалните мрежи. Това е ясно доказателства за Google, че хората ценят Вашата страница. Моето мнение е, че до няколко години тези неща ще имат много по-голямо значение от линковете за доброто класиране в Google.

Самият сайт също има значение!

Не всичко опира до т.нар. "off-page" фактори. Особено след последните промени по Panda алгоритъма, структурата и дизайна на Вашият сайт играят много важна роля за доброто класиране в търсачките. Много е важно да няма вътрешно копирано съдържание в самият сайт(т.е един и същ текст да е достъпен на две различни връзки). Структурата на URL на самият сайт играе роля и "site.com/keyworld" е по-добре както за потребителите така и за търсачките от "site.com/?15". Забравете за всякакви черни тактики от сорта на наблъскване на текста с ключови думи, скриване на текст, невидими линкове и т.н. Всичко това по-скоро може да доведе до негативни резултати като наказание.

Играйте честно!

Ако искате да се класирате добре в Google то тогава аз Ви препоръчвам да играете честно. Не използвайте спам техники - дори и ако има работещи, то в близко бъдеще те ще бъдат спрени и наказани. Най-добрият начин за да се класирате добре в Google е ако имате сайт, който е полезен за потребители, самите потребители линкват Вашият сайт, водят активни дискусии и разговори в социалните мрежи т.е Вашите посетители и потребители представят сайта позитивно! Дайте им всичко, което искат - снимки, видео клипове, инфографики, презентации, е-книги. Грижете се за Вашите клиенти и потребители и резултатите ще дойдат!

За автора

Бахар Мустафа работи като SEO в Smirk Media и е автор на е-книга "Как да се справим с Google Panda и Penguin". Повече за него може да откриете на неговия Google +.

Категории

Разни

Подобни статии

Кои са най-важните етапи за SEO оптимизацията?

Кои са най-важните етапи за SEO оптимизацията?

Кои са най-важните етапи за SEO оптимизацията?   Да си направиш сайт, който да няма оптимизация за търсачки, е все едно да отвориш магазин...

Как да обясниш значението на SEO на шефа или клиентите?

Как да обясниш значението на SEO на шефа или клиентите?

  Като SEO маркетолог, понякога да обясниш какво всъщност правиш е по-трудно отколкото да го направиш. SEO се прави за всякакви сайтове -...

10 неща, които блогърите забравят

10 неща, които блогърите забравят

И след това отчаяно чакат посетители, коментари и споделяния, но нищо от това не се случва. Пробват няколко пъти, но когато резултатът е същ...

Как да намерим евтини самолетни билети за Коледа и Нова Година

Как да намерим евтини самолетни билети за Коледа и Нова Година

Като изключим сезона на летните отпуски, другия период през който пътуваме най-много са дните около Коледа и Нова година. Поводите за това с...

Как да се снабдите с електронен магазин

Как да се снабдите с електронен магазин

Ако искате да пренесете търговията си в интернет, то най-вероятно имате нужда от изработка на електронен магазин. Последният може да бъде съ...

Бахар Мустафа

Бахар Мустафа

1 публикации

Публикувано
Публикувано

10.02.2013

Обновено
Обновено

11.02.2013

Прочетено
Прочетено

1699

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия