Как да обясниш значението на SEO на шефа или клиентите?

Как да обясниш значението на SEO на шефа или клиентите?
Имаш клиенти, незапознати със SEO техниката? Запознай ги възможно най-правилно!

 

Като SEO маркетолог, понякога да обясниш какво всъщност правиш е по-трудно отколкото да го направиш. SEO се прави за всякакви сайтове - от такива за дрехи, до такива за приложения за Андроид, като infozone.bg.

Това не означава, че SEO маркетингът е твърде сложен или труден за разбиране. Има няколко очевидни неща, които трябва да направиш, когато изграждаш уеб сайт, пишеш страница или я представяш, за да се класира по-напред в резултатите от търсенето. Естествено има и други части на SEO маркетингът, които не са чак толкова очевидни.

Наскоро ме попитаха как се обяснява SEO на някой, който няма никаква представа(или твърде малка) от оптимизация. Този въпрос се породи от факта, че хипотетично този човек знае само, че уеб сайтът му не се класира по фраза, която хората използват, а това е лошо.

Независимо дали работиш от страната на клиента или агенцията, способността да обясниш защо търсенето е важно и как работи е от решаващо значение. Защо? От личен опит , повечето SEO-та и дори вицепрезидентите няма да подкрепят нещо, което не разбират- и под подкрепа имам предвид средства.

Е, как да го направя? Как да обясниш значението на SEO на шефа или клиента ти, така че не само да те разберат, а и да те подкрепят?

Първо ще започна с оценка на конкуренцията. Покажете на клиента къде стои в цялата картинка. На този етап няма нужда да използваш термини, просто се поразрови из интернет и направи снимки на работния екран. Ако клиента ти харесва Excel, направи му електронна таблица. Пусни няколко заявки за търсене през Google и виж кое излиза първо, второ и трето. Нахвърляй всичко това в гореспоменатата електронна таблица.

Къде се появава компанията им? В топ 3 ли е? А в топ 10(на първа страница)? Ако не, все едно уебсайта не съществува. Хората рядко отиват на 2ра страница, за да намерят това, което търсят.

Има много причини поради които сайтът им не се показва при търсене. Може да е поради факта, че не е оптимизиран. Или че е нов и времето не е стигнало да бъде индексиран, а заедно с това и рангът да расте. Може да няма много линкове към сайта, от което следва, че изглежда не толкова важен за Google. Или има техническа причина, поради която сайтът не е в списъка, като например проблем с кода.

Трябва да намериш отговори, защото ще си засипан с въпроси. Ако си SEO маркетолог навярно имаш нужния опит и знаеш откъде да започнеш. Ако не си, а същевременно си готов да платиш на някой друг да намери отговорите, може да се наложи да обясниш някои основни работи на клиента си, за да го привлечеш.

Добрата оптимизация на сайта се свежда до няколко основни неща:

Съдържание

On-page оптимизация

Линкове

Технически съображения

За да оцениш истински колко важно е да имаш качествено, подходящо съдържание на сайта си, първо трябва да разбереш как Google и другите търсачки правят пари. Готов ли си? Те продават реклами. Голямо количество реклами. Но всъщност хората рядко използват търсачката, за да кликат на реклами. В действителност си мисля, че това почти никога не се случва. Хората използват търсачката, за да намерят отговор на въпрос, който търсят.

Имаш ли този отговор? Ти ли си с най-добър ресурс? Как ще го докажеш?

Притежаване на убийствено съдържание е отправна точка за бъдещ успех на уебсайта ти. Ще ти донесе не само висок ранг от търсачката, но също така и конвертиране на сайтове. Може би искаш хората да черпят информация от уеб сайта ти или да им продадеш нещо? Държейки властта и притежавайки добре написани, достоверни и с подходящо съдържание страници, във времето ще бъдеш предпочитан от Google пред другите.

Тъй като търсачките могат да изберат всяка страница от сайта ти, технически имаш много потенциални входни точки за уебсайта ти. Защо не напишеш купища съдържание и не разгърнеш тези точки? Защо да нямаш повече стръв във водата и да не ловиш риба?

Първата, най-важна стъпка, е написването на нещо, което е от значение и се чете. Също така трябва да знаеш как Google ще види страницата ти и да разбереш какво хората търсят онлайн. Тук на помощ идва on-page оптимизацията. Няма да навлизам в подробности, но трябва да си сигурен, че заглавието на страницата ти включва най-подходящите ключови думи за предмет на тази страница, а с куп други подходящи практики, скоро ще имаш уеб страница, която ще е забележима за Google.

Link building е важно нещо, което никой не иска да прави или да плаща.

Не помня точната бройка на клиентите, с които съм работил и които не разбират и не искат да плащат за Link building. Срамота е, защото за жалост по възможностите ти е да напишеш чудесно съдържание и да го оптимизираш , но ако хората не се линкнат към него, ще трябва да извървиш по-тежък път към високия ранг на търсене.

Линковете са като гласуването за сайта ти. Колко гласа(линкове) има сайта ти? Не всички гласове са равни. Глас от признат сайт с много читатели ще наклони везните в твоя полза, повече отколкото такъв с минимален брой.

В такъв случай, някои хора ще ти кажат да излезеш и да си купиш гласове. Не го прави. Също както в реалността, купуването на гласове е неетично. Наказуемо е ( отиваш в черния списък на Google).

Е какво да направиш, за да получиш вот за сайта си (говорим за линкове). Свържи се с хора, които притежават и ръководят други сайтове и поискай от тях. Може да им кажеш „Хей, имаш ли нещо против да ми дадеш линк?", но така през повечето време ше те игнорират. Много по-добре е да станеш част от читателите на сайта, който искаш да ти даде вот. Или да напишеш нещо за тях в сайта си и да предоставиш линк към тях. Може да ги последваш в Twitter и да коментираш неща, които публикуват, ако мислиш, че си заслужава. В крайна сметка ще се сближиш с тях, което ще допринесе те да гласуват. Но това отнема дълго време. Не е задължително да е скъпо, но е трудно все пак.

Техническите неща

Ще има неща, които няма да можеш лесно да поставиш в условия, леснодостъпни за клиента ти. Неща като размер на файла, скорост на зареждане на уеб страницата, външно свързани скриптови файлове. Всички те са важни фактори за оптимизиране на търсачката. За това, освен ако клиентът ти не е технически грамотен или в добро настроение за шеги, трябва да ти вярва. Може да обясниш, че колкото по-дълго време отнема на Google да обходи сайта ти, толкова по-вероятно е да го пропусне изцяло. Ако сайтът ти зарежда твърде бавно, това не осигурява задоволство у клиентите. Хората използват Google, за да намерят бързи отговори на въпроси. Ако не си бърз, Google няма нужда от теб.

Много от техническите неща се свеждат до това: Има правилни и грешни начини да напишеш кода на сайта си. Иска ти се да вярваш, че хората, които си наел да го изградят ще го направят по правилния начин, но това не винаги е така, особено ако не си обяснил от основи на някой за SEO. Гадно е, но понякога е нужно да се върнеш назад и да оправиш нещата.

Като строене на къща е, а след това засаждане на куп от храсти и дървета в предния двор. Google идва и не вижда къщата ти или я вижда, но трябва да мине през куп неща, за да стигне до входната врата. Не си струва да си хабят времето, ти си просто една от милионите страници, които трябва да посетят.

Какво сме научили?

Като всеки бизнес или марка, успехът често се свежда до това да притежаваш страхотен продукт. При търсене в интернет, ще трябва да генерираш някакво съдържание за продукта си, което ще се показва при търсене. Така че не трябва ли да имаш и страхотно съдържание?

Знаейки, че Google високо цени ключовите думи сложени в заглавието на уеб страницата, трябва да вземеш това предвид и да има такива на всяка страница на сайта ти.

Линковете са като вота. Известните деца в училище могат много по лесно да станат крал или кралица на бала, отколкото самотника, който яде в библиотеката. Не бъди човека, който препоръчва да купуваш линкове само, за да хвърли клиента си в затвора на Google. Не го прави!

Би трябвало да изградиш сайта си с помощта на външен SEO маркетолог. Но да сме честни, кой го прави? Както казва Крис Рок: „ Може да вървиш пеша, но това не означава, че е добра идея" Но не е твърде късно да имаш някой, който да прави необходимите поправки, за да си сигурен, че търсачката може да индексира съдържанието ти. Много от тези поправки ще подобрят времето за зареждане и удовлетвореността на клиентите. Струва си да го направиш!

Извлечи нужното от тези съвети и ги използвай следващия път, когато се налага да обясниш значението на SEO на шефа или клиента си. Уведоми ме как работят за теб.

Категории

Разни

Коментари за Как да обясниш значението на SEO на шефа или клиентите?

  1. 1.

    Няма да е зле да обясниш какво означава абревиатурата SEO преди да продължиш с каквото и да е било друго обяснение! Мен ме изгуби на 3тия абзац и "хукнах" към търсачката за информация, която не намерих лесно и удобно. Бързо открих в гугъл друг съйт, който ми предостави подобна информация плюс "разшифрованото" трибуквени и се зачетох там.
    (това е само приятелски съвет-препоръка)

Подобни статии

Да обновим прозорците – алуминиева или PVC дограма

Да обновим прозорците – алуминиева или PVC дограма

Алуминиева и PVC дограма в ПловдивВсички знаем, че не всяка къща е дом. Но за да я превърнете в такъв, освен много любов, ще са Ви необходим...

Как да оптимизирате локалното търсене извън сайта си

Как да оптимизирате локалното търсене извън сайта си

  Местните фирми имат наистина чудесни резултати в търсенето. Това, което е по-трудно, обаче, е те да се задържат на върха. Това винаги и...

Поръчката на семейна пица прави винаги всички вкъщи доволни

Поръчката на семейна пица прави винаги всички вкъщи доволни

Забавно и весело е да се яде пица Прибирате се вкъщи уморени след работа и очаквате, че поне тук ще намерите мир и спокойствие. Цял ден в оф...

Handmade cosmetics - Натурална козметика ''Bio M Cosmetics''

Handmade cosmetics - Натурална козметика ''Bio M Cosmetics''

Въпрос: Опишете ни с какво се отличават Вашите козметични продукти?Малвина Стоянова: Основната идея в козметиката, която създавам, е базиран...

Как се тълкува значението на доставка на букети с орхидеи?

Как се тълкува значението на доставка на букети с орхидеи?

Питали ли сте се някога какво е значението на орхидеите, които поръчвате при доставка на цветя от "Цветен Свят"? Това са едни от най-красиви...

infozone

infozone

1 публикации

Публикувано
Публикувано

29.08.2013

Обновено
Обновено

29.08.2013

Прочетено
Прочетено

1775

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия