SЕО оптимизацията след големите промени

SЕО оптимизацията след големите промени
Какво се промени в SEO след актуализациите на Гугъл

Всяка година става ясно, че SEO оптимизацията се променя. Някои от тези промени са трайни и въздействат на стратегиите за маркетинг, а други са актуални само за малко. Някои от промените идват очаквано, други успяват да изненадат и най-далновидните специалисти, които се занимават с оптимизация за търсачки. Ще отделим малко време да направим ретроспекция на промените, които ще продължават да влияят на SEO оптимизацията.

Практики, с които да се сбогуваме
Появява се представител на Google, прави изявление за промените, които настъпват в алгоритъма на търсачката. След това отнема не повече от 5 минути да се появят заглавия, които казват, че определена практика за SEO оптимизация е „мъртва".
Тук ще си позволим волността да проследим кои тактики за оптимизация не трябва да се използват повече.

  • Article Spinning (б.а. в груб превод означава „завъртане на материали") – За всички онези, които са прекалено млади, за да си спомнят, това е процес, при който автоматично се пренаписва даден материал, за да се разпространи във възможно най-много директории за статии. Този подход за SEO оптимизация всъщност работеше изненадващо добре преди ъпдейта Panda. Даже и малко след това, стига да се изпълнява "правилно". Все пак специалистите, които се занимават с този тип маркетинг, казват, че подходът не работи повече. След проучване, направено чрез Google, съществува само един сайт, който прилага тази тактика за реклама и има положителни резултати.
  • Точно съвпадение на Anchor текста – Тук дори няма сайт, който да може да бъде намерен през Google и да има положителни резултати от такава практика в оптимизацията си. Всичко, което се намира в търсачката, са примери за сайтове, които са били ударени от ъпдейта Penguin, или са претърпели наказание заради съвпадението на текст.

Какво може все още да проработи?

  • Купуването на връзки – Това е наистина заплетена ситуация - от една страна това ще повиши моментното класиране на сайта ви, но от друга страна не си струва да го правите. Това е така, защото е по-скъпо да си купиш линкове, отколкото да ги привлечеш естествено. Все пак даже и търсачка като Google не е толкова интелигентна, за да разбира всеки път дали линковете, които отвеждат към определен сайт, са истински или не. Това не е препоръчителна практика за SEO оптимизация. В случай, че някой е решен да го направи, трябва внимателно да проучи пазара. Това означава линковете да предоставят добро съдържание.
  • Хакване на сайта – Тъжно е, че този подход трябва да стои именно на това място. Сайтовете могат да се изкачат в класирането на търсачките, ако хакват други страници и слагат линкове. Проучване на Majestic, което беше проведено през юли 2013, установи, че сайт без никакво съдържание може да спечели добър ранг. Страницата печели популярност в търсачките само чрез разпространяването на линкове в хакнати сайтове. Не е необходимо да се казва, че корпоративните сайтове не могат да си позволят да бъдат въвлечени в подобна практика за SEО оптимизация. От това и други подобни проучвания става ясно, че тези резултати не са никак трайни.

Някои от тези практики за оптимизация за търсачки са напълно недопустими за някои специалисти. Други се намират в сивата зона – за едни са приемливи, а за други не са. Всеки взима решението сам, и после търпи последствията от SEO оптимизацията.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише статии в разнообразие от области и теми (какъвто е този материал за влиянието на Google актуализациите върху SEO оптимизацията). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Подобни статии

SEO оптимизацията отвъд сайтовете

SEO оптимизацията отвъд сайтовете

  През последните няколко години SEO оптимизацията претърпя основни промени. Повечето ъпдейти, които маркираха промени в SEO оптимизацият...

Алкохолна болест

Алкохолна болест

Алкохолната болест заслужава много по-голямо внимание. Острата алкохолна интоксикация се познава от всички и по-голяма част от хората имат п...

Ревмокардит

Ревмокардит

Ревмокардитът представлява ревматично заболяване на сърцето. Ревматизмът не поразява само ставите, а често засяга и сърцето. Това е особено ...

Екзема. Невродермит

Екзема. Невродермит

Екземата е най-често срещаното кожно заболяване. Боледуват хора от всички възрасти. Различават се няколко клинични форми на заболяване: исти...

Когато детето се оплаква от болка

Когато детето се оплаква от болка

Болката е често оплакване при детските заболявания. Нерядко и лекарят е затруднен при установяването на нейната истинска причина. През отдел...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

28.01.2014

Обновено
Обновено

27.01.2014

Прочетено
Прочетено

983

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия