Как да подберете цветовете за дизайна на вашият уеб сайт ?

Как да подберете цветовете за дизайна на вашият уеб сайт ?
Подбора на правилните цветове за вашият сайт е толкова важен, колкото и подбора на графиките и съдържанието които ще използвате.

Как да подберете цветовете за дизайна на вашият уеб сайт ?

Как да подберете цветовете за дизайна на вашият уеб сайт ?

Подбора на правилните цветове за вашият сайт е толкова важен, колкото и подбора на графиките и съдържанието които ще използвате. В тази статия ще отбележа факторите, които би трябвало да вземете в предвид когато решавате какви цветове ще използвате във вашият уеб сайт.

Доказно е, че всеки цвят може да има различен ефект върху хората, т.е. определен цвят може да предизвика определени емоции.А положителната емоционалната реакция в посетителите на сайта на вашата компания, е и един от ключовите фактори за нейният успех.

Клсаификация на цветовете

Цветовете може да се класифицират като "неутрални", "топли" или "студени". Нека да разгледаме по подробно кои от цветове се включват в дадена група.

- Неутрални цветове

Бял - белият цвят се асоциира с чистота и яснота. В източните култури белият цвят е символ на смъртта а в западните - на брака и надеждата.

Сив - Свият цвят излъчва надеждност и консерватизъм.Не случайно сивият цвят е и един от най-често използваните в бизнес средите.

Кафяв - кафевият цвят се асоциира с дома , семейството и земята

Черно - черното е сигнал за сила, елегантност и изтънченост.В западните култури се асоциира и със смъртта

- Топли цветове

Червен - червеният цвят е отличен за привличане на вниманието. За това,Ви съветвам ако използвате червен цвят в дизайна на Вашият уеб сайт, то използвайте го само за да подчертаете определени качесва на даден продукт.
Червеният символизира, ярост, насилие, похот, страст и всъщност има и свойството да увеличава кръвното налягане.

Жълт - може да означава слабост или малодушиие както и топлина и щастие.

Оранжев - оранжевия се асоциира със топлота , здраве и самоувереност

Розов - розовият цвят обикновенно символизира невинност, женственост и романтика

- Студени цветове

Син - синият има успокояващ ефект върху хората.Той издава интелигентност и доверие.Друго интересно свойство на синият цвят е, че той може да подтисне апетита.

Зелен - този цвят може да  издава ревност, алчност и неопитност, но също показва наличието на пари и богатсва

Виолетов - виолетовият цвят символизира креативност.По-тъмните нюанси са запазени за кралските особи, а по-светлите обикновено се асоциират с романтика.

Безопасни цветове които могат да се използват в уеб дизайна.

CRT, LCD и плазма мониторите показват цвета различно.Само 216 са цветовете които могат да изглеждат еднакво почти на всеки монитор и във всеки браузър. Тези 216 цвята са наречени "безопасни уеб цветове" .Ако държите цветовете които използвате в сайта Ви да се виждат еднакво на всеки един компютър или устройство, то тогава  би трябвало да използвате само цветовете които са безопасни.

Цветови схеми

Цветовите схеми могат да бъдат композирани от един цвят, комплиментарни цветове или контрастиращи цветове.

Схеми с един цвят - тези схеми използват различни нюанси от един и същи цвят. Например ако искате да използвате син цвят, то вие може да използвате всички цветове от синята гама - от светло син до тъмно син.

Схеми с комплиментарни цветове - тези схеми използват 2 или повече цвята които изглеждат добре един до друг, и създават добро впечатление в повечето хора.Комплиментарни цветове са тези които са разположени един срещу друг в цветния кръг.

Схеми с контрастиращи цветове - тези схеми използват два или повече доминиращи цвята като целта им е да създадът "хващащ окото ефект". Уеб дизайнерите трябва да са внимателни когато използват контрастиращи цветове защото някои от комбинациите могат да бъдат много "вибриращи". Например комбинацията червен текст със син фон, може да нарани окото на посетителите.

Основни насоки за подброр на цветове

Ето някои насоки, към които е препоръчително да се придържате.

- Текста трябва да бъде лесно  четим. Ясно е че, черно на бяло е най-разпространеният избор но има и други вариации които са също добри.Бял или жълт или който и да е по-светъл цвят работят върху черен или друг тъмен фон.Но жълт , зелен или сив не работят върху бял фон.
- Използвайте цветове които са атрактивни и радват окото.
- Изберете цветове които описват картината която искате да покажете.
- Ако искате цветовете да изглеждат еднакво във всички браузъри, придържайте се към 216-те безопасни уеб цвята.
- Не използвайте снимка с нормален интензитет на цветовете  за фон на сайта. Това ще направи останалата част от сайта трудно четима. Ако все пак решите да използвате снимка за фон то тогава и намалете интензивността с помоща на софтуер за графична обработка.

Когато става въпрос за дизайна на вашият уеб сайт избирайте цветовите схеми толкова внимателно,колкото  избирате съдържанието и снимките. Цялостният външен вид ще определни впечатлението с което посетителите ще останат за вашата компания, а това всъщност е един от ключовете към успеха й.

Подобни статии

Кои са най-важните етапи за SEO оптимизацията?

Кои са най-важните етапи за SEO оптимизацията?

Кои са най-важните етапи за SEO оптимизацията?   Да си направиш сайт, който да няма оптимизация за търсачки, е все едно да отвориш магазин...

Уеб дизайн и уеб програмиране - сами ли да се заемем или да наемем професионалист ?

Уеб дизайн и уеб програмиране - сами ли да се заемем или да наемем професионалист ?

Уеб дизайн и уеб програмиране - сами ли да се заемем или да наемем професионалист ?Уеб дизайн и уеб програмиране - сами ли да се заемем или ...

Модерен Кухненски Интериорен Дизайн

Модерен Кухненски Интериорен Дизайн

В днешно време интериорният дизайн е базиран върху простите, изчистени линии. По този начин се подчертава мебелировката и арт елементите кат...

Как да се класираме добре в търсачките

Как да се класираме добре в търсачките

Защо Google? Google е най-използваната търсачка в България и всеки, който търси нещо онлайн търси за него чрез търсачката Google. Поч...

Насоки за уеб дизайн

Насоки за уеб дизайн

Насоки за уеб дизайн Насоки за уеб дизайн Целта на всеки уеб дизайнер е да създаде красив, леснодостъпен и функционален уеб сайт, койт...

RollerAv

RollerAv

5 публикации

Публикувано
Публикувано

22.09.2012

Обновено
Обновено

24.09.2012

Прочетено
Прочетено

1627

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия