Как да отслабваме според собствения си генотип?

Как да отслабваме според собствения си генотип?
Вярно ли е твърдението, че склонността към трупане на наднормени килограми се наследява? Генетичен "грях" ли е затлъстяването, или става дума преди всичко за начин на живот и хранене?

Как да отслабваме според собствения си генотип?

Много специалисти са убедени, че способността на хората да трупат килограми е свързана основно с техния генотип. В такъв случай трябва да приемем, че не съществуват универсални диети и че програмите за редукция на теглото трябва да са свързани с конкретния генотип.

Известно е, че броят на мастните клетки в организма е индивидуален; той се формира в детството и практически остава неизменен. Това всъщност означава, че склонността към напълняване е въпрос по-скоро на хранителен режим в ранна възраст, а не толкова на наследство. Наследената пълнота се среща по-рядко, отколкото можем да си представим; в 75% от случаите тя е резултат от начина на живот, обобщават в крайна сметка специалистите.

Диетолозите са скептични и относно твърдението, че някои заболявания причиняват наднормените килограми. Вероятно сте чували нещо такова: “Тя не е наред с щитовидната жлеза!”, или “Тези килограми са от диабета”. Медицината обаче е категорична, че ендокринната и неврологичната патология са в основата на затлъстяването само при 2% от случаите, информират от medikforum.ru. В останалите 98% причината е банална: преяждане!

И все пак наследствеността има значение за начина, по който се усвояват храните. Ето защо някои хора могат да похапват торти и банички без да напълняват, а при други всеки бонбон се “лепва” на талията. В някои случаи собствените мастни клетки не реагират на сладкото, в други случаи мазнините изгарят, без да достигнат до телесните депа.

Какво следва от това? Би трябвало да сте наясно какъв е вашият генотип: дали въглехидратите, т.е. сладките храни в менюто ви, се превръщат бързо в енергия или се трансформират и трупат. Ако това е така, ще можете да управлявате килограмите си, ако рязко съкратите сладките и тестените храни. Не се отказвайте съвсем от тях, но те не бива да осигуряват над 40% от калориите ви.

Ако килограмите ви растат от мазнините, съкратете тях – горната им граница не трябва да надхвърля 30%. И при първия, и при втория генотип менюто е в равновесие, ако поне 20% от него се падат на протеините. Съществува и трети генотип, смесен – т.е. “трупането” се случва и от мазнини, и от въглехидрати. Няма друго решение, освен общо съкращаване на дневния калориен лимит. Не забравяйте – 20% белтъчини са задължителни, за да сте здрави!

Диетолозите на lekuva.net препоръчват продукта Фет Бърнър на SWANSON, който е в състояние да подпомогне усилията за редукция на теглото. Идеята е да се изгорят ускорено натрупаните мазнини, като се изведат от тялото излишните течности и токсини, и се предотврати ново натрупване и проява на досадния ефект йо-йо. Продуктът се разпространява у нас със сертификат за надеждност и отсъствие на странични ефекти.

Категории

Здраве, Медицина

Подобни статии

Укротете подивялото си его и намерете покой

Укротете подивялото си его и намерете покой

То е толкова илюзорно, колкото измамно е да видим кислорода. Понякога можем да усетим частица от него в себе си, но през повечето време живе...

На какво да заложим при избора на маска за коса?

На какво да заложим при избора на маска за коса?

Маските за сухи коси - всяка маска ли е подходяща за суха коса? Голяма заблуда е, че всяка маска е подходяща за суха коса. Определено доста...

Как да защитим дома си - съвети от ключар в София

Как да защитим дома си - съвети от ключар в София

Качествените ключарски услуги могат да ви помогнатНай-уязвимото място - това са алуминиевите и пвц врати. Една по-голяма отверка е напълно д...

Модни съвети при избора на перфектните макси рокли

Модни съвети при избора на перфектните макси рокли

  Без значение дали търсите нещо, което да носите за вечерна среща или за по-специален повод, изборът на подходящата рокля не само ще под...

Лятото е вече тук, време да си оправим терасата и градината с нови градински мебели

Лятото е вече тук, време да си оправим терасата и градината с нови градински мебели

Лятото е вече тук, време да си оправим терасата и градината с нови градински мебели От SuperSdelka.com Мина повече от една година от пълни...

Мартина

Мартина

159 публикации

Публикувано
Публикувано

30.09.2013

Обновено
Обновено

30.09.2013

Прочетено
Прочетено

946

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия