Как да защитим дома си - съвети от ключар в София

Как да защитим дома си - съвети от ключар в София
Полезна информация за пострадали домакинства, жертви на грабежи, разбити ключалки и врати.

Качествените ключарски услуги могат да ви помогнат

Най-уязвимото място - това са алуминиевите и пвц врати. Една по-голяма отверка е напълно достатъчна за отварянето им. Решението е монтиране на алуминиевите и пвц врати катинар тип "паве" и поставяне на решетки на алуминиевите и пвц прозорци на по-ниските етажи.

Катинара тип "паве" представлява масивен катинар, изработен изцяло от метал, който при заключено положение изцяло покрива планките, за които се захваща и прави чупенето или срязването им много трудно. Катинара е руско производство и тежи около 1 килограм, а заключването е на принципа на стария руски аблой. На пазара има пусната партида подобни катинари китайско производство, които са по-малки, около 500 гр. При правилно монтиране се постига доста висока степен на сигурност.

Цената на този катинар е 30 лв., планки 15 лв., монтаж 30 лв. След монтирането на такъв катинар на алуминиеви врати на магазини и партерни помещения, ще спрат със сигурност нежелани гости.

Друг катинар с висока степен на сигурност е модела на Mul-t-lock тип /шайба/. Произведен е в Израел, продава се в комплект със специално пригодени планки, които при заключено положение са изцяло покрити и са закалени против рязане. Цената на катинара варира около 90 лева и планките са около 70 лева.

Важното при монтиране на катинари е захващащите планки да бъдат закрити както и болтовете, с които са захванати, достъпа до тях да бъде максимално затруднен.

Когато алуминиевата врата е основна заключваща на партери и магазини и не е защитена с ролетна щора или метална решетка, е хубаво първо да се усили с катинар тип "паве", а патрона не трябва да стърчи навън. За различните дебелини на врати патроните са различни - започват 31/36 мм до 41/46мм.

По отношение на ключа и разположението на секрета патроните биват:

- секретни /битови/ - най-масово разпространени. При тях секрета е отдолната част на ключа, съществуват 4, 5, 6, позиционни патрони.

- ямкови - с хоризонтално разположение секрета на ключа в дупчици /ямки/ с различна дълбочина.

- дискови - водят се висок клас заключване, при тях секрета на ключа е на градуси, които са разположени на дискове. Ключалкате на Форд и на Ягуар са на същия принцип.

По отношение степен на сигурност патроните биват:

-нисък клас:

Ниският клас патрони обикновено са секретни, но има и някои ямкови - 3М и китайския DAF, които без проблем се отключвaт с шперцове буквално за секунди. Секретните патрони са: МЕТАЛ ВАРНА, някои модели на CISA, MAUER, YALE, ISEO, MD китайската декаба. Ориентировъчната цена на ниския клас патрони е до 30 лв. Някои патрони от ниския клас имат антишперц защита - MAUER, Corbin, KALE, Domus и др. Антишперц защитата предпазва от директно набиране на секрета посредством специални ключарски инструменти.

-среден клас:

Към средния клас патрони спадат: секретни и ямкови. Повечето патрони се продават с фиксиран брой ключове /3, 4, 5 броя/ и с карта към тях. Направата на дубликати става със заявка при оторизирания представител и се чака няколко дена. От средния клас са и някои от патроните на фирмите Mul-t-lock, MAUER /Red line MLS/, KABA и др. Тези фирми имат и висок клас патрони. От MAUER доста сполучлив и сравнително евтин е модела Гард Милейниум. Цената му варира 40-45лв., в зависимост от дължината. Предната част е чупеща, а дубликати може да направи всеки ключар, като цената на 1 ключ е 10 лв. Ключът е ямков, комбинацията на секрета е седемцифрена. Цената на средния клас патрони е до 80-90 лв.

- висок клас:

Високият клас патрони са дисковите на ABLOY, които имат модели и със закалени челни профили, стандартния им симетричен патрон е 30/30. Към него могат да се добавят различни удължения от вътрешната и външната част, размерите на удълженията са от 5 мм., а цените на патроните започват от 180 лв. Друг патрон на същия принцип е Dom Diamant - неговата цена варира около 400лв., но са незащитени с подходяща бронировка и не представляват никаква трудност за отключване.

Патрони среден клас - с прецизна изработка и добре защитени, с подходяща бронировка достигат нивото и по нищо не отстъпват на високия клас заключване. Патрони от висок клас - незащитени, могат да бъдат взломени лесно като патрони от нисък клас.

Много хора за по-голямо удобство предпочитат да си монтират патрон, който от вътрешната страна е с врътка и не се налага да използват ключ за заключване. Според ключар Lockmob София, това не е за предпочитане, защото повечето такъв тип патрони от нисък и среден клас могат да се отключат, без дори да се наложи да се набере секрета.

След като вече сте се спрели на определен тип патрон, друго за постигане на по-висока сигурност е бравата. Ако бравата е блокираща, дори да се извади бронировката, да се счупи патрона, да се разпробие или пробие дупка в бравата за директен достъп до превъртащия механизъм, превърти ли се с нещо друго, освен стандартен палец на монтиран патрон, бравата блокира.

Искате да си смените ключовете на жилището поради влизане в ново жилище или друга причина - налага се смяна на ключовете. Ако вратата е с патрон, се сменя само патрона. Трябва само да се знае стандарта на превъртащия палец. Патроните по отношение на стандарта спрямо бравата са български /БДС/ и полски /PODIN/. Има и фирми, които произвеждат универсален стандарт на палеца, които стават и за БДС, и за PODIN /Corbin/. Ако патрона, който искате да смените, е най-обикновен и не е защитен с бронировка, хубаво е да вземете патрон, който е с нарязана предна част. Дори да се счупи с чупачка или френски ключ, счупването става до нарязаната част и допълнително усложнява достъпа до механизма на бравата, а оттам и отключването на вратата.

Ако вратата е с касова брава и искате да смените секрета, тоест старите ключове да не могат да отключват, има два варианта. Единият е да се смени цялата брава, а другия е да се смени само секрета, като се правят допълнителни ключове по новия секрет. Смяната на секрета и направата на нови ключове е малко по-евтино от чисто нова брава с комплект нови ключове. Има и прекодиращи касови брави - те се водят "широко перо". При тях се продава прекодиращ комплект с нови ключове, които са фабрично запечатани. Отварят се от собственика и се прекодира на място.

Навярно много хора вече знаят за неефективноста на касовите брави, без значение с малко, средно или голямо перо. От една страна, дефектите които дават /прехвърлянето на един оборот/, в следствие на което блокира ключа. От друга страна - безпроблемното им отключване с технически средства, без да остават никакви следи. На много места предлагат цялостна преработка на касовата брава с патрона, което излиза 400-500лв. Същата степен на сигурност, а и по-висока, може да се постигне с поставянето на допълнителна брава "GERDA". Предимствата са, че не се преправя и не се подменят бравата и дръжките, които са 160 лева. "GERDA" се поставя като допълнителна брава /допълнително заключване/.

До момента няма данни за взломена "GERDA"

Друго съществено при касовите брави е ключа. Не трябва да се оставя от вътрешната страна на бравата, защото ако е в бравата, докато спите може да отключат със собствения ви ключ. По същия начин не се оставя ключа от вътрешната страна на патрон "Гард Милейниум", и по-старият му вариант "Декаба Гард". Пак могат да се отключат, но е по-сложно.

За вратите с топка - независимо дали се отварят навън или навътре, след като се затвори вратата, реално тя е заключена, и от външната страна може да се отключи само с вашия ключ. Хубаво е вечерно време да се заключи и с ключалката, независимо от вида и или резе тип /нощен пазач/.

Когато вратата е на открито, заключващите устройства се амортизират много по-бързо от влагата и корозията, в следствие на което блокирането и повредите могат да доведат до много неприятности. За да се избегне този момент, е хубаво преди зимни и дъждовни сезони да се прави профилактика /цялостно смазване и почистване/ на бравата и патрона. Същото важи и за автомобилните ключалки.

Ако основната заключваща врата е дървена, хубаво е да се усили с хоризонтална брава тип "греда". Гредата е заключващо устройство, което се монтира по ширината на вратата и заключващите и шишове влизат в скоби, здраво хванати за стената. Фабричната дължина на гредите е от 83 - 91 см., в зависимост от различните широчини на вратите. Има модели, които са разтегаеми и се напасват според ширината на вратата.

При затруднение в отварянето или затварянето, отключването или заключването на врата, се налага регулиране и напасване на насрещника спрямо езика на бравата и основния заключващ език. В противен случай, риска да се счупи ключа в ключалката е огромен. Това се получава в следствие на улягането на сградите и провисването на вратите. Това е и причината за превъртането /блокирането/ на касовите брави. Другата причина - това е тристранното и четиристранното заключване на метални блиндирани врати. С времето допълнителните заключващи шишове се разместват и се получава триене, в следствие на което се натоварва механизма на бравата а от там и ключа. В такъв случаи се налага разширяването на заключващите отвори.

Коментари за Как да защитим дома си - съвети от ключар в София

 1. 1.

  от къде мога да закупят патрон Декаба гард

 2. 2.

  Потърсете някъде за отключен дом диамант...няма такъв без мнооооого сериозно пробиване или фрезоване. А тук написаното е реклама на конкурентите (доколкото могат да се нарекат такива) герда и аблой.

 3. 3.

  Хайде човека, който е написал темата, да прати видео как отключват DOM diamant! Защото е написал, че никакъв проблем нямало и не представлявало никаква трудност за открлючването му....

 4. 4.

  https://www.youtube.com/watch?v=j13vf1ZxCxU&ab_channel=CaptainHookNumber1

 5. 5.

  https://www.youtube.com/watch?v=mZCaq1Cec38&ab_channel=LockNoob

Подобни статии

Диваните в София - стилният цар на интериора

Диваните в София - стилният цар на интериора

В София много фирми предлагат разнообразни варианти на дивани за дома или офиса. Изключително много са и вариантите на дивани от гледна точк...

Правилна поддръжка на интериорните врати

Правилна поддръжка на интериорните врати

Както за всичко в дома, така и за интериорните врати трябва да полагате грижи, за да им осигурите дълъг живот. Правилната поддръжка ще предо...

Как да запазим евтин хотел в София – съвети за резервация

Как да запазим евтин хотел в София – съвети за резервация

Мислите, че имате нужда от малко шопинг и забавления? Може би София е вашата дестинация за бягството от сивото ежедневие. Някой може би ще ...

Кратки съвети за безопасност на дома

Кратки съвети за безопасност на дома

Инсталирането на видеонаблюдение и охранителни системи е само една от стъпките за осигуряване на безопасността на дома. Само с няколко прост...

Общи сведения за инфекциозните болести

Общи сведения за инфекциозните болести

Инфекциозните (заразните) болести засягат предимно детската възраст. Те се причиняват от невидими с просто око микроорганизми (вируси, бакте...

lockmob

lockmob

1 публикации

Публикувано
Публикувано

25.01.2017

Обновено
Обновено

23.01.2017

Прочетено
Прочетено

40845

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия