Укротете подивялото си его и намерете покой

Укротете подивялото си его и намерете покой
Добре тренираното его води до по-щастливо съществуване. Така че, ако сте напрегнати, не се оставяйте на случайността, а четете по-нататък.

То е толкова илюзорно, колкото измамно е да видим кислорода. Понякога можем да усетим частица от него в себе си, но през повечето време живеем без да мислим за него.

Според будизма и индуизмa, за да достигнем до просветление или Нирвана, трябва да превъзмогнем егото си, а на страниците на https://jenite.bg/Съвети/Време-е-да-заживеем-истински-Сбогом-его-_l.a_c.192571_i.320547.html призовават да се сбогуваме с него. Вероятно са прави, но повечето от нас просто се опитват днес да бъдат по-добре от вчера, а просветлението изглежда толкова далеч. Опитите да определим егото могат да се окажат също толкова трудни, колкото и да получим просветление. Според речниците, егото има няколко отделни и уникални значения. Едно от определенията гласи: напомпано чувство на гордост и превъзходство пред другите. Според друго егото е собственото аз. Без значение как го разбираме, едно е сигурно – докато не го укротим, няма как да живеем спокойно. Добре тренираното его води до по-щастливо съществуване. Така че, ако сте под стрес, опитайте следващите няколко съвета за опитомяване на дивото его:

Бъдете смирени

Правете тихо добро за другите. Не говорете лошо за никого. Ще разпознаете егото си, когато крещи „Хей, искам признание! Виждаш ли какво правя?” Лесно е да бъдеш смирен. Това е да действаш, без да говориш много много. Затова правете добрини за другите, тихичко, без да очаквате похвала и признание.

Огледайте живота си

Никога не спирайте да търсите в себе си отговори на въпросите си „Защо го направих или защо казах това?” Това може да раздразни егото ви и то да се опитва да ви защити от това, което смята, че ще ви нарани. То ще ви обвинява за това, което не е наред в живота ви, вместо да ви остави да поемете пълна отговорност. Както и да е, всичко се свежда до поемане на лична отговорност за действията и собствения ви живот, където се крие вътрешната ви сила. Силата, скрита зад егото ви.

Спрете да реагирате. Започнете да отговаряте

Егото ви обича да казва на този „идиот” точно това, което наистина си мислите. Единственият начин да спрете да реагирате по начин, който ви води към Нищото, е да присъствате във всеки един момент. Научете се да бъдете по-спокойни и така мислите ви ще бъдат по-ясни. Не позволявайте реактивните отговори, вероятно научени в детството, да определят как ще се справяте в различните ситуации днес. Научете се да правите разумен анализ на ситуацията и отговорете по адекватен начин, вместо да реагирате егоистично-идиотски.

Приемайте това, което не можете да промените

Единственото сигурно нещо в живота е самата промяна. Рано или късно всичко се променя. Понякога няма да можете да се справите с тази мисъл. Егото ви обаче ще се опита да хвърли вината за това върху другите, но всъщност провалът ви се дължи на собствената ви невъзможност да приемете това, което не можете да промените. И още нещо, приемете факта, че имате его и то е част от живота ви. То е е едната страна на личността ви и има своите начини да ви помогне да оцелеете. Приемете го и му благодарете, че всекидневно ви помага в живота.

Бъдете постоянни

Без значение колко често егото демонстрира присъствието си, опитвайте се да го укротите. Ще започнете да идентифицирате неговите начини, неговите думи и неговите чувства. Може би няма да можете да го потиснете на момента, но ако проявите постоянство, ще разберете какво се случва. Рано или късно ще стигнете до там, че няма да имате нужда от намесата на егото си. Истинската ви същност ще носи отговорността за всяка ситуация. Така че, практикувайте упорито.

Прощавайте

Егото има нужда да обвинява, така че можете да го използвате като оръжие за по-късна битка. Помнете, че можем да сложим ново начало само, ако простим. Отърсете се от минали болки и това ще отвори вратите ви към щастието. Най-важно от всичко друго е да простите на себе си и след това на останалите.

Съсредоточете се върху „ти”, не върху „аз”

Всичко се стреми да оцелее, дори и нашето его. В природата му е да се бори за оцеляването на „Аза”. То е част от нас, но не бива да направлява поведението ни. За да овладеете силата му, по-малко се фокусирайте над това „аз” и обръщайте повече внимание на околните. Когато обръщаме повече внимание на доброто в другите хора, няма да чувстваме неосъзнатата нужда да се борим за оцеляването си. Когато говорите, започвайте с „ти”, вместо с „аз”. Ще бъдете изненадани да откриете колко често говорите за себе си през целия ден. Престанете да правите глупави опити да докажете правотата си. Във всички случаи е по-добре, когато проявите доброта, вместо да търсите победи или придобивки.

Бъдете осъзнати

Успокойте съзнанието и вътрешния си диалог. Вслушвайте се в мислите си и така ще знаете какво сте на път да кажете. Многократното обвинение на другите, негативните мисли и разговори единствено ви пречат да изпитате истинско щастие.

Егото смята, че ще загине, ако не контролира всичко, но това е заблуда. Опитоменото ви его отново ще си бъде на мястото, когато имате нужда от него. Просто то вече няма да ви управлява. Така че, започнете да го укротите още днес, за да се докоснете до истинската свобода и щастие утре. 

Категории

Разни

Подобни статии

Спорт на възрастната жена

Спорт на възрастната жена

Периодът на климактериума Възрастта е условно понятие. Твърде често хората изглеждат или по-възрастни, или по-млади от истинската си възрас...

Период на относителен покой на овощните растения (ноември - февруари).

Период на относителен покой на овощните растения (ноември - февруари).

Периодът на вегетация и периодът на относителен покой са двата най-характерни етапа в жизнената дейност на овощните растения от умерената кл...

Белодробен емфизем (научна версия)

Белодробен емфизем (научна версия)

Белодробният емфизем е невъзвратимо разширение... Белодробният емфизем е невъзвратимо разширение и увеличение на обема на дихателните еди...

Травми на централната нервна система

Травми на централната нервна система

Травмите на централната нервна система понастоящем са сериозен проблем. Те нарастват твърде много поради изоставането в културата с боравене...

Дразнещи кожата процедури

Дразнещи кожата процедури

Дразненето на кожата причинява прилив на голямо количество кръв във нея. В кожата се намират голям брой капиляри, които се разширяват при др...

anainsert

anainsert

33 публикации

Публикувано
Публикувано

14.11.2013

Обновено
Обновено

14.11.2013

Прочетено
Прочетено

3613

Нередност Докладвай за нередност
5 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия