Как да отслабваме според собствения си генотип?

Как да отслабваме според собствения си генотип?
Вярно ли е твърдението, че склонността към трупане на наднормени килограми се наследява? Генетичен "грях" ли е затлъстяването, или става дума преди всичко за начин на живот и хранене?

Как да отслабваме според собствения си генотип?

Много специалисти са убедени, че способността на хората да трупат килограми е свързана основно с техния генотип. В такъв случай трябва да приемем, че не съществуват универсални диети и че програмите за редукция на теглото трябва да са свързани с конкретния генотип.

Известно е, че броят на мастните клетки в организма е индивидуален; той се формира в детството и практически остава неизменен. Това всъщност означава, че склонността към напълняване е въпрос по-скоро на хранителен режим в ранна възраст, а не толкова на наследство. Наследената пълнота се среща по-рядко, отколкото можем да си представим; в 75% от случаите тя е резултат от начина на живот, обобщават в крайна сметка специалистите.

Диетолозите са скептични и относно твърдението, че някои заболявания причиняват наднормените килограми. Вероятно сте чували нещо такова: “Тя не е наред с щитовидната жлеза!”, или “Тези килограми са от диабета”. Медицината обаче е категорична, че ендокринната и неврологичната патология са в основата на затлъстяването само при 2% от случаите, информират от medikforum.ru. В останалите 98% причината е банална: преяждане!

И все пак наследствеността има значение за начина, по който се усвояват храните. Ето защо някои хора могат да похапват торти и банички без да напълняват, а при други всеки бонбон се “лепва” на талията. В някои случаи собствените мастни клетки не реагират на сладкото, в други случаи мазнините изгарят, без да достигнат до телесните депа.

Какво следва от това? Би трябвало да сте наясно какъв е вашият генотип: дали въглехидратите, т.е. сладките храни в менюто ви, се превръщат бързо в енергия или се трансформират и трупат. Ако това е така, ще можете да управлявате килограмите си, ако рязко съкратите сладките и тестените храни. Не се отказвайте съвсем от тях, но те не бива да осигуряват над 40% от калориите ви.

Ако килограмите ви растат от мазнините, съкратете тях – горната им граница не трябва да надхвърля 30%. И при първия, и при втория генотип менюто е в равновесие, ако поне 20% от него се падат на протеините. Съществува и трети генотип, смесен – т.е. “трупането” се случва и от мазнини, и от въглехидрати. Няма друго решение, освен общо съкращаване на дневния калориен лимит. Не забравяйте – 20% белтъчини са задължителни, за да сте здрави!

Диетолозите на lekuva.net препоръчват продукта Фет Бърнър на SWANSON, който е в състояние да подпомогне усилията за редукция на теглото. Идеята е да се изгорят ускорено натрупаните мазнини, като се изведат от тялото излишните течности и токсини, и се предотврати ново натрупване и проява на досадния ефект йо-йо. Продуктът се разпространява у нас със сертификат за надеждност и отсъствие на странични ефекти.

Подобни статии

Укротете подивялото си его и намерете покой

Укротете подивялото си его и намерете покой

То е толкова илюзорно, колкото измамно е да видим кислорода. Понякога можем да усетим частица от него в себе си, но през повечето време живе...

Врачка тормози семейство за 300 евро, плаши с магии

Врачка тормози семейство за 300 евро, плаши с магии

Врачка тормози семейство за 300 евро, плаши с магииШарлатанката правeла магии за любов от вагинален секрет и от спермаДимитър МИШЕВ - в. "Ко...

На какво да заложим при избора на маска за коса?

На какво да заложим при избора на маска за коса?

Маските за сухи коси - всяка маска ли е подходяща за суха коса? Голяма заблуда е, че всяка маска е подходяща за суха коса. Определено доста...

Как да защитим дома си - съвети от ключар в София

Как да защитим дома си - съвети от ключар в София

Качествените ключарски услуги могат да ви помогнатНай-уязвимото място - това са алуминиевите и пвц врати. Една по-голяма отверка е напълно д...

Зимните обувки в лицето на ботушите за дами

Зимните обувки в лицето на ботушите за дами

С настъпилото в днешния ден застудяване на времето, днес се усети мигновеното търсене на дамски ботуши. В голямото си желание да изглеждат ч...

Мартина

Мартина

159 публикации

Публикувано
Публикувано

30.09.2013

Обновено
Обновено

30.09.2013

Прочетено
Прочетено

572

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия