Защо е препоръчително да ползваме козметика с растителни съставки?

Защо е препоръчително да ползваме козметика с растителни съставки?
Ползи от озметичните продукти с изцяло натурални екстракти

Защо да изберем козметика с естествени съставки

Какво представлява козметиката на растителна основа?


Средствата за разкрасяване, базирани на екстракти от различни растения, като билки, дървесни кори и сокове датира от векове. Всъщност, това са били първите козметични средства, които хората са използвали, за да изглеждат по-добре. В древността жените са извличали именно натуралните пигменти от определени растения, за да придадат цвят на определени части от лицето и тялото си, но впоследствие, та чак до наши дни багрилата са предимно синтетични.


В последните години се заговори сериозно за вредата, която химичните съставки в козметиката нанасят на здравето и красотата, поради което днес наблюдаваме сериозна тенденция на връщане към природата и търсене на екологично чисти продукти за разкрасяване. Козметиката на растителна основа има своите безспорни предимства, но същевременно и някои дребни недостатъци. Тук ще се опитаме да разгледаме и двата аспекта, за да дадем възможност на всеки да избере правилно козметичните продукти, които ще му помогнат да изглежда по-добре и да повиши своята самоувереност.


Недостатъци на фито-козметиката


Започваме първо с минусите на фито-козметиката, защото те са значително по-малко известни и следователно по-важно да се знаят.


1. Непоносимост към определени растения.


Това е първият минус на козметиката на растителна основа. Съществува мнение, че щом нещо е дар от природата, то то е напълно безопасно и полезно за всички, но това далеч не е така. Някои растения имат специфичен химичен състав и свойства, които биват напълно отхвърлени от някои организми, поради което изборът на козметичен продукт трябва да се базира на добро познаване на нашето тяло, за да разберем кои растения ни понасят и към кои имаме непоносимост.


2. Дозировка на фито-компонентите


Много е важно растителните екстракти в един козметичен продукт да са дозирани изключително прецизно, така че да се избегне високата концентрация на определени химични елементи. Много от полезните растения са силно токсични, когато са поднесени във високи дози, затова ако смятате сами да създадете крем, лосион или каквато и да е помада на базата на билки – дозирайте правилно! Потърсете информация и се придържайте към оригиналната рецепта, ако има такава. Не мислете, че ще ускорите процеса или ще получите повече ползи ако вложите по-голямо количество от полезните растения.


3. По-кратък срок на годност и липса на аромати


Добрите козметични продукти, базирани изцяло на растителни съставки са тези, които са напълно лишени от синтетични добавки, като стабилизатори, консерванти, оцветители и аромати. Много хора избират крема за лице, шампоана или балсама за тяло по това, как той мирише, а това съвсем не е правилният подход. Чистата козметика често няма аромат или той не е особено приятен, но това съвсем не я прави по-лоша – напротив! Това я прави по-добра. Липсата на консерванти прави тези продукти по-нетрайни, затова купувайте малки опаковки и ги оползотворявайте бързо, докато не са станали негодни и дори опасни.


Плюсове на козметиката с растителни съставки


Плюсовете на натуралната фито-козметика са толкова много, че просто не се нуждаят от изброяване. Използвайки растения за създаването на козметични продукти, производителите привличат голям кръг от потребители, защото всеки знае, че природата ни дава точно това, от което имаме нужда, за да бъдем здрави и красиви.


Основният плюс на растителната козметика Savio е, че при нейната употреба се постигат наистина положителни резултати. Изкуствено създадените компоненти не могат да подхранят кожата така, както го правят натуралните нутриенти, извлечени от представителите на растителния свят. Чистият растителен екстракт винаги ще бъде много по-ефективен в отсраняването на определен козметичен или дерматологичен проблем и в същото време – много по-безопасен за здравето.


Дори да не страдате от специфични алергии и непоносимост към определени химикали, ние ви съветваме да изберете козметика с растителни съставки, защото тя е много по-близка, като състав и свойства до човешкото тяло. Тя се усвоява много по-добре от организма и следователно действа много по-пълноценно. Избирайте внимателно фито-козметиката, обаче, защото не всеки продукт съдържа това, което производителят обявява.

Подобни статии

Бобови храни (добър източник на белтъчини)

Бобови храни (добър източник на белтъчини)

Бобовите храни са най-популярните растителни източници на белтъчини. Освен това те съдържат известно количество сложни въглехидрати (нишесте...

Какви грижи и козметика са необходими за сухата кожа?

Какви грижи и козметика са необходими за сухата кожа?

Грижата за сухата кожа е една много сложна тема, върху която днес ще направим задълбочен анализ. По отношение на нея има много противоречиви...

Алое Вера – лечител и средство за разкрасяване

Алое Вера – лечител и средство за разкрасяване

Алое Вера - безценен източник на полезни веществаЗащо Алое Вера влиза все по-сериозно в състава на козметичните продукти? От векове е позна...

Житни зърнени храни (източник на въглехидрати)

Житни зърнени храни (източник на въглехидрати)

Житните зърнени храни са най-добрите източници на въглехидрати. Освен тях, те съдържат много и най-различни витамини, важни микроелементи и ...

Спорта през годишните времена

Спорта през годишните времена

Пролетта идва след зимата, след лятото настъпва есента... Прекрасен и вечен кръговрат на природата. Всяко годишно време си има своя поезия, ...

IdeaMax

IdeaMax

21 публикации

Публикувано
Публикувано

16.11.2015

Обновено
Обновено

13.11.2015

Прочетено
Прочетено

1679

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия