Бобови храни (добър източник на белтъчини)

Бобовите храни са най-популярните растителни източници на белтъчини. Освен това те съдържат известно количество сложни въглехидрати (нишесте). Въпреки че понякога създават проблеми при храносмилането, бобовите храни са много добри за билдерите, а и за всички, които желаят храната им да бъде разнообразна и витаминозна. Биологичната стойност на растителните белтъчини е ниска, но когато се комбинират с животински, се получават отлични резултати.

1. Данни за 100 грама продукт (в грамове)

Това е извлечение от таблицата с химичния състав на храните. В практиката отклоненията от посочените данни са почти нулеви. Може да съществува отклонение най-много 2-3 грама, което е пренебрежимо малко и е просто без значение.
хранителен продуктводабелтъчинимазнинивъглехидратикалориии
Фасул
Леща
Соя
11,2
11,7
8,5
23,3
23,0
36,9
1,5
1,0
20,7
55,5
57,9
24,9
337
341
446

2. Бобовите храни - обща характеристика

Бобовите храни съдържат повече и по-разнообразни витамини и микроелементи в сравнение с животинските (особено с прерабатените животински). Лошото е само това, че растителните белтъчини съдържат по-лоша комбинация от аминокиселини. Това разбира се не означава, че трябва да се откажете от тях. Най-доброто, което можете да направите, е да редувате растителни и животински белтъчни храни. Така различните аминокиселини ще се допълват взаимно и ще си осигурите необходимата комбинация за мускулен растеж. Освен на белтъчини, бобовите растения са източник и на въглехидрати. При повечето култури те са в съотношение приблизително 1 към 1. Почти всички култури имат ниско съдържание на мазнини, но дори и високо - то не е опасно, тъй като тези мазнини са 100% натурални. А сега погледнете надолу, за да видите "достойнствата" на всяка от популярните у нас бобови култури.

3. Видове бобови култури

У нас са популярни 6 вида бобови зърнени храни, всяка от които има своето място в диетата на билдерите. Всяка бобова култура съдържа богата комбинация от витамини и минерални вещества. Запознайте се с характеристиката по-долу.

Фасул

Това е "главният" представител на бобовите храни, а яхнията от него е националното ни ястие. Фасулът съдържа ценни аминокиселини, някои от които са в недостатъчни количества в животинските продукти. Помага срещу много болести, като диабет, атеросклероза и запек. Той стимулира храносмилането благодарение на целулозата, която съдържа. Така че музикалните наклонности на боба съвсем не са уважителна причина да избягваме употребата му. А като средство против "обгазяването" може да се използва изваряването в няколко води и отстраняване на люспите след това. Можете да го сготвите на чорба, на яхния или просто на салата - вие решавате как.

Леща

Има състав и свойства, подобни на тези на фасула. Разликата е там, че съдържанието на белтъчини е съвсем малко по-ниско, за сметка на въглехидратите. Освен това тя не образува толкова много газове. Ето защо е препоръчително приемът на боб да се редува с този на леща. Нея също може да сготвите на разнообразни ястия, по подобие на фасула. У нас е малко по-слабо популярна заради по-ниските добиви.

Грах

Зрелият грах у нас е малко популярен и се среща изключително рядко. Ако ви попадне под ръка, да знаете, че състава и свойствата му напомнят тези на фасула. Концентрацията на веществата при него е малко по-слаба, отколкото при боба, по-слабо е и газообразуването. Зеленият грах, който често се среща в България, е с ниско съдържание на белтъчини (4-5%, колкото на зеления боб) и с около 20% съдържание на въглехидрати. Той е и добър източник на целулоза, така че можете да го употребявате на яхния или салата (дори употребата му е препоръчителна).

Нахут

По химичен състав наподобява фасула. Има 2-3% повече белтъчини и приблизително еднакво количество въглехидрати с боба. У нас е популярен като леблебия, но може да се изпнолзва и като добавка към други ястия. Най-вероятно употребата му ще се разшири в бъдеще.

Соя

Това е "Растението - чудо", което все повече завладява пазара. Съдържа около 1,5 пъти повече белтъчини от останалите бобови храни, като същевременно съдържанието на въглехидрати при нея е ниско. Съдържа и малко повече мазнини, но те са от полиненаситените, поради което не оказват вреда на организма. Последните изследвания сочат, че соевият белтък съдържа много добра комбинация от аминокиселини, по - добра от тази в повечето меса. Освен на зърна в павилионите, соята се продава и под формата на различни продукти. Популярни у нас са соевото брашно и соевият гранулат "Витабел". Те съдържат 50% белтъчини, 25% въглехидрати и 1-2% мазнини. С този състав те са една от най-добрите растителни храни за билдери.

Фъстъци

Те са подобни по състав на соята, но с тази разлика, че концентрацията на белтъчини в тях е малко по-ниска. Някои хора изпитват проблеми при усвояването им, но от друга страна те съдържат ценни съставки, напр.цинк и желязо. Затова можете да си ги употребявате - сурови или печени. Не вярвам да имате проблеми със снабдяването!

4. Заключение

Постарайте се да увеличите бобовите храни в менюто си. Вече разбрахте, че съдържат полезни съставки. Не се притеснявайте, че биологичната им стойност е ниска. Когато се комбинират растителни и животински белтъчини, се получават най-добри резултати в храненето. Така че приемайте и бобови храни, и месо, и мляко, и яйца. Само един вид белтъчини не може да осигури на организма този растеж, който се получава от добрата комбинация.

Коментари за Бобови храни (добър източник на белтъчини)

  1. 1.

    Граха има пренебрежително ниски стойности на протеина и на всички други компоненти, зеления боб също, но поне е вкусен. Що се отнася до фъстъците, 100 гр. при тях съдържат 530 калории, 23 гр протеин, 20 гр въглехидрати и 43 гр.мазнини.Това насочва тяхната употреба предимно в студените месеци,заради високата им калоричност,която превъзхожда тази на меда и шоколада.

  2. 2.

    Сухият (зрял) грах се равнява по хранителна стойност като калории и белтъчини на зрелия боб. Разликата при зеления грах е само във водното съдържание, което е няколко пъти по-високо. От друга страна зрелите бобови не могат да се консумират без обработка, при която увеличават минимум двойно обема си за сметка на вода. В крайна сметка около 100 г сготвен отцеден зрял боб се равнява на около 200 г зелен грах (ок.11 г протеин и 170 kcal).

Подобни статии

Хроничен хепатит

Хроничен хепатит

В повечето случаи острият хепатит завършва с пълно оздравяване. Броят на хронифицираните остри хепатити е различен. Приема се, че вирусният ...

Основни хранителни вещества

Основни хранителни вещества

Ежедневно ние поглъщаме с храната много и най-разнообразни по вид и състав вещества. Но не всички вещества, които поемаме, са хранителни, ни...

Белтъчини

Белтъчини

Белтъчините са веществата, изграждащи мускулната тъкан. Не ги ли поемате в достатъчни количества, не трябва да очаквате мускули. В следващит...

Яйца (източник на белтъчини)

Яйца (източник на белтъчини)

Яйцата са чудесен избор за тези от вас, които се опитват да покачат мускулна маса. Белтъчините, съдържащи се в яйцата, съдържат всички есенц...

Мляко и млечни продукти (източник на белтъчини)

Мляко и млечни продукти (източник на белтъчини)

Наред с месото и яйцата, млякото и неговите продукти са третият основен животински източник на белтъчини. И за тях, както за много други хра...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

26.05.2008

Обновено
Обновено

26.05.2008

Прочетено
Прочетено

24281

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия