Отърви се от проблемите си със съня с помощта на науката

Отърви се от проблемите си със съня с помощта на науката
Най-добрият начин да се отървеш от проблемите си със съня е да си купиш качествен матрак. Но какво да правиш, ако това за теб не проработи? Има ли други възможни решения? Със сигурност, науката може

Проблем: Болки в раменете

Какво твърди науката?
Да се събудиш с болки в раменете рано сутрин или посред нощ обикновено значи, че спиш прекалено много в странична поза. Затова, престани да го правиш, но не го заменяй със спане по корем, защото в тази позиция раменете се подреждат неправилно. Спането по гръб е най-доброто решение при болки в раменете.


Допълнителни съвети & трикове
За допълнителен комфорт постави тънка възглавница (най-добре ортопедична) под главата си и прегърни друга върху корема си: по този начин тялото заема най-добра позиция за раменете.

Проблем: Болки в гърба

Какво твърди науката?
Имайки предвид, че вече спиш на висококачествен матрак, отговарящ на изискванията ти, най-вероятно болката в гърба е причинена от неподходяща позиция на тялото. Спането по гръб действа най-добре при болките в гърба, но ако си свикнал да спиш по корем или настрани, не се отчайвай. Можеш да заемеш удобна за гърба си позиция като спиш по корем или настрани.


Допълнителни съвети & трикове
Когато спиш по корем, постави възглавница под долната част на корема и таза – това ще попречи на гърба ти да се придвижва напред. Когато спиш настрани, най-добре това да е в ембрионална поза, понеже така гърбът ти е в естествено извита позиция.

Проблем: Вечер заспивам трудно

Какво твърди науката?
По този въпрос науката твърди, че днес модерните джаджи са виновни за това, че не спим както трябва. Защо? Поради отделяната от екраните светлина, която нарушава обикновения цикъл на сън и събуждане и ни кара да заспиваме по-късно. В спалнята ти не трябва да има телевизор, мобилни телефони, таблети и други техно играчки, с които се занимаваш през деня.


Допълнителни съвети & трикове
Избягвай кафето, захарта, енергийните напитки, черния чай и подобни стимулиращи храни поне 4-6 часа, преди да си легнеш. Упражненията (или активностите следобед) също помагат за отпускане на съзнанието и уморяват тялото, помагайки за спокоен сън.

Проблем: Често будене през нощта

Какво твърди науката?
Според науката виновен е алкохолът! Истина е: една от най-честите причини за лошия сън е неконтролираното пиене, което натоварва тялото (особено стомашно-чревния тракт), причинявайки неспокойствие и често будене през нощта. Алкохолът също разрушава водния баланс в тялото и нормалните цикли на съня. От научна гледна точка друг виновник за лошия сън е високата температура в стаята, защото причинява изпотяване и затруднява дишането.


Допълнителни съвети & трикове
Относно алкохола, най-добрият съвет е да не пиеш, но ако това не е възможно, поне пий чаша вода преди лягане, за да е тялото добре хидратирано. Какво да кажем, ако в стаята е прекалено топло? Остави прозорците отворени или използвай климатик, за да поддържаш оптимална температура в спалнята си – 20-22°С.

Проблем: Хъркане

Какво твърди науката?
Хъркането е проблем поради 2 причини: понеже партньорът ти не се наспива добре нощем и понеже това напряга ужасно гърлото ти. Спането по гръб улеснява най-много хъркането, затова за да го избегнеш, спи настрани или по корем.


Допълнителни съвети & трикове
Използвай допълнителна възглавница, за да бъде главата ти на по-високо. Също можеш да правиш специални упражнения за езика и гърлото, които ще ти помогнат против хъркането.

Проблем: Схващане в краката

Какво твърди науката?
Изтръпванията в краката се случват поради много причини, сред които някои доста неприятни: заболявания, увреждане на нервите или недостатъчно съдържание на някои елементи. Консултирай се с лекаря си, за да намериш медицинско решение, ако има такова.


Допълнителни съвети & трикове
Йога или силно масажиране на краката преди лягане може да помогне за отпускане на мускулите, които често се схващат. Ако това не помогне, изпъни краката си или се изправи, за да упражниш натиск върху мускулите.

Подобни статии

Неврози

Неврози

Неврозите са заболявания на нервната система, конто се определят най-общо като функционални нарушения в дейността на главния мозък, без да и...

Восъчен батик (рисуван батик)

Восъчен батик (рисуван батик)

При восъчния батик се работи със стопен чист пчелен восък, със смес от восък и парафин в СЪОТНОШЕНИЕ 3 части пчелен восък и 1 част парафин и...

Психично развитие и психо-социални проблеми на пубертета

Психично развитие и психо-социални проблеми на пубертета

Промените, които настъпват във функциите на нервната система, ссобеностите в психичното пубертетно съзряване и в емоционалния живот са така ...

Опасността от наркотици през пубертетната възраст

Опасността от наркотици през пубертетната възраст

Различните форми на наркомания проникват все по-широко в ежедневието на хората в страните на капиталистическия свят. Това проникване взема о...

Менингит

Менингит

Теза е възпаление на меките мозъчни обвивки, което се при- чинява от бактерии или вируси. Една част от тези причинители предизвикват гнойно ...

a.todorow

a.todorow

2 публикации

Публикувано
Публикувано

07.07.2017

Обновено
Обновено

28.06.2017

Прочетено
Прочетено

837

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия