Миома – симптоми, видове и лечение на маточни тумори

Миома – симптоми, видове и лечение на маточни тумори
Миомата представлява образуване на тумор в мускулната тъкан на матката /утерус/. Често образуванието се наблюдава и в шийката на матката.

Миомата представлява образуване на тумор в мускулната тъкан на матката /утерус/. Често образуванието се наблюдава и в шийката на матката. Миома, която се намира в горната част на утеруса се нарича фиброма. Миомите имат различна големина. Тези, които са с големи размери се наричат пролапсни миоми. Те могат да бъдат причина за поява на кървене, а също могат да блокират преминаването на урината. Повече информация по темата можете да намерите тук!

Видове миома

Според разположението и посоката на растеж, съществуват различни видове маточни тумори:

Субмукозни миомни възли

Субмукозната миома се намира точно под ендометриума или лигавицата на матката и расте по посока на маточната кухина. Този вид тумори могат да достигнат големи размери и по този начин да изместят лигавицата на матката. В изключителни случаи те могат да продължат да се развиват във вагиналния канал.
Симптомите за поява на субмукозна миома са различни видове менструални проблеми, които включват тежък поток на кървене. В допълнение, големите кръвни съсиреци, могат да доведат до увеличаване на продължителността на цикъла повече от седем дни.
Те са основна причина за безплодие, тъй като тяхната позиция може да попречи на успешното имплантиране на яйцеклетката или да доведе до спонтанен аборт. Освен това този вид миома може да блокира фалопиевите тръби, което ще попречи на сперматозоидите да достигнат яйцеклетката. Хистероскопия е един от най-популярните методи за отстраняване на тумора.

Интрамурална миома

Този вид тумори са разположени в мускулната стена на матката. Те са изключително чести и започват като малки възелчета. Това са най-често срещаните миомни възли. Случаите на безплодие в резултат от този вид образувания е много малък /около 3%/. Въпреки това при няколко или голям брой интрамурални фиброми, особено когато се намират в близост до шийката на матката, може да се попречи на способността на сперматозоидите да навлизат в маточната кухина и да се увеличи разстоянието, необходимо за достигане на яйцеклетката.

Субсерозни миомни възли

Този вид миома се развива от външната страна на матката, което и придава неравен вид. Счита се, че този вид тумор не причинява безплодие. Въпреки това, ако фиброма се разширява и е на краче, може да се отрази на овулацията чрез компресиране на фалопиевите тръби.
Някои от симптомите за този вид миома е подуване на корема. Поради размера и местоположението на образуванието, тумора влияе и на други органи като дебелото черво, пикочния мехур, бъбреците и др.

Основни причини за появата на миома

Според експерти, причините за това състояние е прекаленото количество на естроген в организма. Този хормон води до ускореното размножаване на клетките в тялото, за разлика от прогестерона, който забавя тяхното възпроизвеждане.

Симптоми на поява на маточни тумори

В някои от случаите образуването на миома е асимптоматично състояние. Въпреки това, при поява на маточни тумори с по-големи размери се проявяват някои признаци характерни за заболяването. Един от най-честите симптоми за този здравословен проблем е кървене. То може да бъде леко или по-тежко. Тежък тип на кръвоизлив, причинен от цервикална миома, може да доведе до анемия.
- Чувството на умора и физическа слабост също могат да бъдат изпитани от жените, страдащи от маточна миома;
- Болка по време на сексуален контакт е друг признак за развитие на това състояние;
- Чувство на тежест и подуване на корема е един от честите симптоми за тумор в мукулната тъкан на матката;
- Затруднено уриниране – то е в резултат от увеличаване на размерите на тумора, който пречи на потока на урината. Това може да предизвика инфекция на пикочните пътища;

Диагностициране на поява на миома

При проява на горепосочените симптоми е задължително да се посети гинеколог. Лекарят ще направи необходимия преглед за да идентифицира състоянието. Това най-често се прави чрез физически преглед. Пролапсните миоми се забелязват лесно. Те се усещат при прегледа, когато специалиста проверява шийката на матката с едната ръка, докато другата се поставя в горната част на корема.
Един надежден метод, който лекарите използват при диагностицирането на шийката на матката е чрез получаване на изображение с помощта на ултразвукова апаратура. Това изследване се нарича трансвагинална ехография. При този преглед се открива дали миомата причинява запушване на потока на урината.
За да се преодолеят проблемите на анемия, се предприемат кръвни изследвания за да се определи дали има вероятност от поява на рак на маточната шийка. Това се осъществява чрез тест, наречен ПАП тест.

Лечение на миома

Ако размерът на миомата е малък, то обикновено не предизвиква поява на симптоми. Ако това е така, може да не се наложи лечение. Въпреки всичко, ако миомата е голяма, тя ще причинява дискмофорт и усложнения. В този случай се налага хирургична намеса. Процедурата за премахване на маточния тумор се нарича миомектомия. В някои случаи се премахва само миомата и пациентката ще има възможност за бъдеща бременност. В случаите, когато тумора е с по-големи размери, се налага отстраняване на цялата матка. Процеса се нарича хистероктомия. При това състояние жените са лишени от възможността за забременяване.

Лечение на миома с помощта на натурални средства

Конвенционалното лечение на миома е просто облекчаване на симптомите на заболяването. Въпреки, че има хормонални лечения и дори хирургически процедури, които могат да премахнат тумора, те никога няма да гарантират окончателното ликвидиране на проблема.
Някои от най-добрите средства за защита от появата на миома се състоят в прости диетични промени. Преминаване към органични храни може да промени състоянието в положителна посока. Това е така, защото приемането на пестициди се счита че допринася за растеж на миомата. Консумацията на широка гама от плодове и зеленчуци /най-малко 5-7 пъти на ден/ може да помогне в борбата с туморното образувание. Освен това изпиването на минимум два литра вода на ден допринася за пречистването на организма. Най-подходящите зеленчуци за борба със заболяването са зеле. Избягвайте консумация на животински мазнини и преработени или сушени меса.
Не забравяйте, че заболяването е лечимо и при наличие на някои от симптомите, трябва да се обърнете към специалист. Навременната намеса, ще ви гарантира успешно лечение и липса на усложнения.

Миома

Коментари за Миома – симптоми, видове и лечение на маточни тумори

  1. 1.

    sled operacia na mioma tia e izkarana kato vece niama menzis kakvo stava az sam na 40

  2. 2.

    Njama menzis samo ako sa otstraneni i jaicnicite no ako te sa dobre i ne sa otstraneni mesecnia cikul produljava

  3. 3.

    Ako njamte cikul to znaci sa vi otstraneni i jaicnicite ....njama da zabremenjavate ...njama da kupuvate prevruzki vseki mesec ...no e nujno da se posuvetvate s dobur specialist kak da preodoleete po lesno procesa dokato organizma svikne s tova ce njama da ima povece cikul ...preporucvam vi bilkolecenie za slucaja zashtoto ne sum privurjenik na himii koito mogat da vi napravjat tolkova debela ce posle da lekuvate depresia vse pak ste mlada taka ce hormonalno lecenie obeknovenno izpisvat lekarite no se oburnete i kum specialist po bilkolecenie uspeh vi jelaja pazete se i budete vesela i zdrava

Подобни статии

Как се диагностицират болките в гърба?

Как се диагностицират болките в гърба?

  Медицинските специалисти твърдят, че масово при пациентите след главоболието болките в гърба са най-често срещани. Над 80 на сто от хор...

Знаете ли какво причинява развитието на СПИН?

Знаете ли какво причинява развитието на СПИН?

Синдрома на придобитата имунна недостатъчност СПИН е заболяване на имунната система на човека, причинено от човешкия имунодефицитен виру...

Рак

Рак

Рак Лечение: своевременно, упорито, цялостно Все още раковата болест се числи към заболяванията, от които се страхуваме най-многр. Вс...

Заболявания на периферната нервна система

Заболявания на периферната нервна система

По честота тези заболявания са почти 1/4 от всички заболявания на нервната система. Техните причини могат да се подредят също в няколко груп...

Неврози

Неврози

Неврозите са заболявания на нервната система, конто се определят най-общо като функционални нарушения в дейността на главния мозък, без да и...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

21.09.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

28586

Нередност Докладвай за нередност
5 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия