Знаете ли какво причинява развитието на СПИН?

Знаете ли какво причинява развитието на СПИН?
Синдрома на придобитата имунна недостатъчност СПИН е заболяване на имунната система на човека, причинено от човешкия имунодефицитен вирус /ХИВ/.

Синдрома на придобитата имунна недостатъчност СПИН е заболяване на имунната система на човека, причинено от човешкия имунодефицитен вирус /ХИВ/.

СПИН е болестно състояние, при което имунната система на човека отслабва значително и не е в състояние да се бори с инфекциите.

Какво причинява СПИН?

СПИН се причинява от ХИВ. ХИВ е вирус, който постепенно атакува клетките на имунната система. Тъй като вируса прогресивно ги уврежда, организма става податлив към инфекции. Когато ХИВ инфекцията е в напреднал стадий, на пациента се поставя диагноза СПИН. Този процес може да продължи около 10 години. Начините за разпространение на вируса са няколко, като: контакт със заразена кръв, използване на заразени игли, безразборен секс, при раждане от майката на бебето, злоупотреба с наркотици. Вирусът може да се предава чрез телесни течности на заразени хора. Ако мъж, който е носител на ХИВ осъществи полов контакт без презерватив, заразените течности могат да преминат в кръвния поток на жената чрез възпаление или нараняване. То може да бъде толкова малко, че дори и самата жена да не знае за него.

При СПИН, човешкия имунодефицитен вирус, разрушава определен тип бели кръвни клетки, а това причинява прогресивна имунна недостатъчност. При лека форма, имунната недостатъчност може да се образува в резултат на някои хронични заболявания, включително диабет и артрит. Това може да се случи, защото тези болести създават стрес върху имунната система и намаляват нейната способност да устои на други заболявания.

Някои видове рак и особено тумори на лимфната система, могат да доведат до по-тежка форма на имунодефицит, като увреждане на клетките на имунната система и намаляване на производството на обичайните бели кръвни клетки.

Симптоми на СПИН

Някои хора изпитват признаци и симптоми на СПИН, веднага след като бъдат заразени, а други нямат никакви симптоми. Ранните признаци на болестта, често се бъркат с грип или лека вирусна инфекция и включват: треска, главоболие, отпадналост, гадене, диария, увеличени лимфни възли в областта на шията, подмишниците или слабините. Някои от симптомите обикновено изчезват в рамките на една до четири седмици. Тъй като тези признаци лесно могат да бъдат сгрешени с някое друго заболяване, единствения начин да разберете дали сте носител на ХИВ е да си направите кръвен тест.

Симптомите в по-късен етап от заболяването са следните: бърза загуба на тегло, суха кашлица, повтаряща се треска или обилни нощни изпотявания, дълбока и необяснима умора, диария с продължителност повече от седмица, бели петна по езика, в устата или в гърлото, пневмония, червени, кафяви, розови или виолетови петна върху кожата, загуба на паметта, депресия и други неврологични нарушения.

Лечение на СПИН

Все още няма създадени медикаменти за лечение на СПИН. Има лекарства, които са на разположение на пазара, които забавят процеса на развитие на болестта. Някои лекарства потискат вируса до неоткриваеми нива, но не го елиминират от организма. Въпреки това хората заразени с този вирус могат да го предават на други индивиди. Ето защо трябва непрекъснато да се използват антиретровирусни лекарства за да се запази техния живот възможно най-дълго време.

Още информация за заболяването можете да намерите тук: https://problem.framar.bg/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%BD

спин

Подобни статии

Влияние на околната среда върху лозата

Влияние на околната среда върху лозата

Топлолюбиво растение ли е лозата Лозата е растение с определени изисквания към температурата. От тези изисквания зависи нейното географско ...

Избор на подходящи сортове лози

Избор на подходящи сортове лози

Какво е сортовото разнообразие при лозата Още в най-дълбока древност човекът е започнал да отбира онези форми на дивата лоза, които са прив...

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди от студ | Градушка | Изресяване | Пригор | Хлороза | Мана | Оидиум | Сиво гниене | Антракноза | Бактериен рак | Филоксера | Гроздови...

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какви хранителни елементи са необходими за овощните растения? Безусловно необходими за овощните растения са следните хранителни елементи, в...

Преработване на гроздето във вино

Преработване на гроздето във вино

Как се установява времето за гроздобер По-голямата част от виненото грозде се преработва във вино. Обикновено то се бере към края на септем...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

29.06.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

2795

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия