Как се диагностицират болките в гърба?

Как се диагностицират болките в гърба?

 

Медицинските специалисти твърдят, че масово при пациентите след главоболието болките в гърба са най-често срещани. Над 80 на сто от хората в света са изпитвали поне веднъж в живота си дискомфорт в гръбнака и близките мускулни групи. Това понякога се дължи на преумора, физическа и психическа натовареност, обща отпадналост на организма, дори на депресия или мигрена. Но тези симптоми могат да са сигнал за сериозни заболявания – дискови хернии, стеноза, остеохондроза, ендокринни, метаболитни, туморни заболявания и други.

Една диагноза е надеждна, след като тя е установена от квалифициран специалист. Лекарят е този, който определя състоянието на даден пациент и решава какви медицински изследвания е необходимо да назначи. Само така може да се изключат всички възможни причини за едно или друго състояние и симптом.

Съвременната медицина разполага с широк набор от методи, за да се локализира здравословен проблем в областта на гръбначния стълб, да се проучи неговия характер и да се установи произхода му.

Видове болки в гърба

Болките могат да са първични и вторични, според своя произход. В първия случай те са провокирани от функционални или дистрофични промени в тъканите и мускулите. Във втория – може да се дължат на възпаления, наранявания или проблеми на вътрешните органи. Кратковременно облекчение можете да получите с Нимезил.

Според продължителността си са остри, подостри и хронични. Първите може да са с продължителност до 6 седмици следствие на увреждане или ново болестно състояние. Вторите са с продължителност до 12 седмици, а при хроничните – може да траят повече от 3 месеца.

Първичен преглед при специалист

Първичният физически преглед от лекар е задължителен, преди да се премине към каквато и да е специализирана диагностика. Ако проблемът не е сериозен, той може да бъде открит дори само при еднократно посещение на докторския кабинет. Специалистът ще докосне болезнените места по тялото, за да намери откъде произлиза болката.

При този преглед се проверяват и рефлексите, което е необходимо, за да се установи дали имат засегнати нерви. Ако няма сериозни констатации, може да бъдат назначени медикаменти и състоянието да се проследи в определен период от време, за да се види дали и как се променя симптоматиката в развитие.

Рентгенография

При продължителни оплаквания, пациентът трябва да се изпрати на рентгенови изследвания. Те показват дали има наличие на отклонения в областта на гръбначния стълб. Това може да са фрактури, изкривявания поради болест или неправилен стоеж, тумори или други здравословни състояния. Рентгенографията се счита за рутинно изследване при болки в гърба. Тя обаче е ефективна като метод при генеративни промени на гръбначния стълб.

ЯМР и компютърна томография

С ядрено-магнитния резонанс се установяват нарушения в мускулите, меките тъкани, междупрешленните нарушения, изкривявания на гръбнака, ставен свръхрастеж, тумори и други.

При компютърната томография, за разлика от ЯМР-то, резултатът от изследването е под формата на детайлна снимка.
Тя представлява 3D изображение, с което може да се диагностицират дисковата херния и различни проблеми с мускулите, костите, сухожилията, нервите, кръвоносните съдове.

ЕМG и ЕNG

Електромиография и Електроневрография са изследвания, чиято основна цел е провеждането по мускули и по нерви. При тях лекарите с голяма прецизност могат да стигнат до причините за конкретното болестно състояние, като се измерват слабите електрически заряди, които преминават през мускулите.

Доплеровата сонография

 

Този вид изследване помага да се разбере дали кръвообращението е нарушено и дали пациентът страда от недобро оросяване на крайниците.

Лабораторни изследвания

Най-често се често се назначават пълна кръвна картина, анализ на урината и С-реактивни протеинови тестове и ревматоиден фактор.

В определени случаи лекарите може да назначат серия от изследвания, тъй като болките в гърба може да са симптом на различни болести и локализирането на огнището на заболяването да е затруднено. Така например, невралгии, радикулит или хронични възпаления на гръбначния стълб, причиняват сходни болки на мускули и нерви.

При продължителни болки в гърба, не отлагайте консултацията с лекар. От правилната и навременна диагноза зависи успехът на всяко едно лечение.

 

В борбата с болките в гърба ще ви помогне и уредът инверсна лежанка, който се използва с успех и в домашни условия. Той е компактен, удобен за съхранение и може да бъде използван и в най-малкото жилище. За упражненията, които да изпълнявате на лежанката, можете да се информирате на сайта lejanki.bg. Там ще намерите и информация, от къде да си го поръчате и закупите.

Подобни статии

Заболявания на периферната нервна система

Заболявания на периферната нервна система

По честота тези заболявания са почти 1/4 от всички заболявания на нервната система. Техните причини могат да се подредят също в няколко груп...

Язвена болест

Язвена болест

През последните години заболяванията от язвена болест зачестяват. В някои страни язвената болест обхваща 10% от възрастното население. Болед...

Физиологични отклонения в пубертетното развитие

Физиологични отклонения в пубертетното развитие

През пубертетната възраст могат да се наблюдават редица отклонения, някои от които са временни и се наричат физиологични, а други са резулта...

Гимнастика по време на бременността

Гимнастика по време на бременността

Природата е създала жената, за да дава живот, да бъде майка. Да, това е с нищо несравнимо чудо - да родиш човек! Но често се случва и така:...

Гимнастика при остеохондроза и радикулит

Гимнастика при остеохондроза и радикулит

Досега ние говорихме за жени, които са, общо взето, здрави - та нали сама по себе си старостта още не е заболяване... Но поняко­га става...

businessnews

businessnews

22 публикации

Публикувано
Публикувано

22.03.2021

Обновено
Обновено

30.12.2021

Прочетено
Прочетено

1212

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия