Нека видим коя е търсачка е най-приятелски настроена към локалното търсене

Нека видим коя е търсачка е най-приятелски настроена към локалното търсене
Изследване за локалното търсене на BrightLocal показа, че Google е търсачката, която отделя най-много пространство за локалните резултати.

Google e търсачката, която е с най-голям пазарен дял, като води убедително пред своите преки конкуренти от Bing и Yahoo. Изследване за локалното търсене на BrightLocal показа, че това е и търсачката, която отделя най-много пространство за локалните резултати. Търсачката подрежда най-голям процент на резултати от локалното търсене на страница 1.

Няколко кратки заключения
Резултатите от проучването поставят голям акцент върху оптимизацията на Google Места. По-големият трафик на тези страници дава и по-голям шанс компанията да се появи на видно място след локалното търсене с ключови думи. Генеричните ключови думи имат най-голям обем в местното търсене (повече от long tail). Компаниите, които разчитат на тази част от своето онлайн присъствие, могат много да спечелят, като се фокусират върху оптимизацията на синонимни понятия.

Ключови думи + локация срещу ключови думи без локация
Това е много важен компонент от локалното търсене, като се има предвид колко много потребители имат навика да споменават местонахождението в заявката за търсене.
Проучването показва, че Google връща повече резултати от местното търсене за ключови думи, които не съдържат геомодификатор. Bing и Yahoo пък показват повече местни резултати за ключови думи, които съдържат геомодификатор.

Анализ на данните
Когато търсещият не използва термин и местоположение, Google връща повече резултати, отколкото локалното търсене на Bing или Yahoo. Има два вероятни фактора, които са причина за този процес:
Google е по-уверен в качеството на своя местен продукт, така че дава повече резултати за заявки, в които не е подчертано местоположението;
Google използва и други фактори за определяне на местоположението на потребителя, които използва и локалното търсене (б.а. като например IP адрес). Освен това търсачката използва тези знания по-агресивно, което води до показване на повече местни резултати.

Липса на анализ за потребителите
На този етап все още няма подробен анализ, който да изследва потребителското поведение при локалното търсене. Много малко се знае за конкретните ключови думи, които се използват, както и за честотата на заявките. Има някои частични данни, които биха могли да бъдат полезни за изграждане на стратегията за местния бизнес. Те показват, че повечето от потребителите не включват ключовата дума за местонахождението си в заявката за локалното търсене.

Фокусиране върху Google
Като се има предвид размерът на отпечатъка, който Google оставя върху нашето търсене, то е най-добре основните усилия на бизнеса да се насочат натам. Търсачката показва повече резултати от местното дирене по почти всички показатели, които са използвани в методологията на проучването.
Тук е много важно да се отбележи, че генеричните ключови думи предизвикват повече резултати от локалното търсене. Това правило обаче не важи за long tail ключовите думи, където местните резултати са по-оскъдни.
Google показва значително повече местни резултати при използването на генерични ключови думи. Освен това няма значение дали long tail ключовите думи имат, или нямат пояснение за местонахождението. Данните за местните резултати, които се показват, са едно и също количество. Тази информация недвусмислено подсказва, че Google Места трябва да бъде специално оптимизиран. Процесът следва да се съсредоточи основно върху общите ключови думи. Фактори като правилният избор на категория и предоставянето на списък с услуги са много важни условия за доброто класиране в локалното търсене.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише статии в разнообразие от области и теми (какъвто е този материал за отношението на търсачките към локалното търсене, инспириран от статия на SEOPAL тук: https://www.seopal.bg/google-места-за-бизнес/). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Подобни статии

Направете PPC кампания за местния ви бизнес

Направете PPC кампания за местния ви бизнес

  Динамичното развитие на света ни накара да се обръщаме все повече към местните търговци. Те от своя страна започнаха да рекламират свои...

Как да се появите на първата страница в резултатите на Bing?

Как да се появите на първата страница в резултатите на Bing?

  Търсачката Bing на Microsoft предлага на предприятията начин да достигнaт до местната аудитория чрез локалното търсене. Bing Places дав...

Как да оптимизирате локалното търсене извън сайта си

Как да оптимизирате локалното търсене извън сайта си

  Местните фирми имат наистина чудесни резултати в търсенето. Това, което е по-трудно, обаче, е те да се задържат на върха. Това винаги и...

Рак

Рак

Рак Лечение: своевременно, упорито, цялостно Все още раковата болест се числи към заболяванията, от които се страхуваме най-многр. Вс...

Месо и месни продукти (източник на белтъчини)

Месо и месни продукти (източник на белтъчини)

Месото е най-често използваният източник на белтъчини. Още от зората на бодибилдинга то се е утвърдило като една от най-необходимите храни. ...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

25.03.2014

Обновено
Обновено

25.03.2014

Прочетено
Прочетено

1114

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия