Как работи бутонът в електрическата верига?

Как работи бутонът в електрическата верига?
По какъв начин работят бутоните в електрическата верига

Електрическите вериги трябва да бъдат завършени, за да работят. Електрическият поток трябва да бъде в състояние да потече, без да има прекъсвания в различните елементи. Веригите, които работят през цялото време, не винаги са полезни. Това е причината да имаме нужда от начин, по който да ги прекъсваме ефективно, без да се излагаме на опасност. Това правят бутоните. Някои от тях могат да са скрити във вътрешността на машини, а други могат да са на показ за постоянна употреба. Такива са например превключвателите, които натискаме всеки ден, докато се возим в асансьора. Подобен пример са и тези, които можете да намерите в радио панела на автомобила си.

Устройство
Бутоните са малки запечатани устройства, които могат да отварят или затварят електрическата верига, когато това е необходимо. Когато превключвателят бъде включен, малка метална пружина, която се намира в устройството, свързва двата контакта. Това предизвиква електрическия заряд да потече по веригата. В изключено положение пружината е в покой и двата контакта не се докосват. Това практически прекъсва електрическата верига. Тялото на бутоните се изработва от пластмаса, защото е електрически непроводима.

Моментни бутони
Превключвателите, които се определят като моментни, работят толкова дълго, колкото се прилага натиск върху тях. Те имат много широко приложение в битовите и промишлените уреди. Помислете за звънеца на входната си врата. Освен това по сходен начин работят и тези на телефоните и калкулаторите. Те могат да бъдат разделени на два вида. Такива, които включват системата, която по принцип е в покой, и такива, които я изключват. Това е наистина много полезно изобретение, като се има предвид дължината на живота на тези системи, която е следствие именно на това устройство.

Изключващи бутони
Най-често срещани са превключвателите, които обикновено са изключени. Ние ги включваме, като ги натискаме, и по този начин затваряме електрическата верига. Освен примерите, които вече изброихме, това е технологията, която се използва за отваряне и затваряне на автоматичните гаражни врати.

Включващи бутони
В този случай става дума за обратната ситуация. Тук веригата работи и в момента на натискане на бутона тя се прекъсва и спира работа. Този вид превключватели са по-специализирани. Обикновено те намират приложение в свързването на осветителни тела. Такива например са бутоните, които изключват крушките. Веригата работи и когато се намеси човек, той я прекъсва, като натиска превключвателя, а крушката или осветителното тяло угасва.

Бутон за захранване
При този вид устройства е нужно едно натискане, за да включите системата. При повторно натискане тя се изключва. Такива бутони се слагат в телевизорите или аудиоуредбите, прахосмукачките и т.н.

Система за оценяване
Прибавянето на подобно устройство към електрическата верига трябва да бъде съобразено с нейните изисквания. Именно това е причината да има толкова много различни видове бутони. Мобилните телефони и преносимите радиостанции използват малки устройства, които работят с ниско напрежение, за да функционират успешно. От друга страна превключвателите, които се използват за пускане и спиране на машини в промишлеността, имат по-високи изисквания за параметрите на електрическата верига.

В случай, че избирате такова устройство за дома си, вероятно можете да се обърнете към по-дребните решения. От друга страна, ако търсите превключвател за смяна на машина, то е най-добре да се обърнете към специалист за съвет.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише статии в разнообразие от области и теми (какъвто е този материал за мястото на превключвателите, с помощта на материали от Викиват бутони). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Подобни статии

Как да изчислите захранването, от което се нуждаят LED лентите?

Как да изчислите захранването, от което се нуждаят LED лентите?

Щом сте мислили да осветите дома си с LED ленти, вие трябва да изчислите как да им осигурите необходимото захранване. Недостатъчното захранв...

Функции на магнитните контактори

Функции на магнитните контактори

Магнитните контактори са устройства, които намират широко приложение най-вече при електромоторите. Те действат като посредник между директни...

Знаци, че контакторите са повредени

Знаци, че контакторите са повредени

Поддържането на отоплителната и охладителната система в дома ви в изправност ви осигурява комфорт през цялата година. Има много лесни начини...

Диаграми на импулсното захранване

Диаграми на импулсното захранване

Разбирането на импулсното захранване не може да се случи без диаграми. Те по същество представляват опростени схеми на електрическата верига...

Домашният хладилник

Домашният хладилник

В домашния хладилник продуктите се съхраняват от няколко часа до няколко дни при температура на охладените продукти от 0 до +6°С, а на з...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

13.03.2014

Обновено
Обновено

13.03.2014

Прочетено
Прочетено

1265

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия