Функции на магнитните контактори

Функции на магнитните контактори
Нека изброим отделните функции на магнитните контактори

Магнитните контактори са устройства, които намират широко приложение най-вече при електромоторите. Те действат като посредник между директните източници на енергия и високото натоварване, което имат електромоторите. Комутационните апарати се грижат за балансирането или хомогенизирането на промените в честотата на електрическия поток. Те могат да се разглеждат като предпазна мярка в електропреносната система, която захранва електрическия уред. Трябва да се отбележи, че макар и да са сходни по устройство на останалите контактори, магнитните не отварят и затварят електрическата верига. Те не прекъсват електрическата верига, когато в системата настъпи късо съединение. Те не са свързани пряко към мотора, затова операторът може да работи с тях, без да се притеснява, от наличието на ток в системата.

Дизайн на магнитните контактори
Отвън магнитните контактори изглеждат като пластмасова кутия. Те могат да имат наистина различни размери. В случай, че трябва да се намират вътре в някое устройство, те могат да са толкова малки, че да се събират на човешка длан. В случай, че трябва да се използват за някакви по-мащабни цели, те могат да бъдат големи, колкото цяла стая.
Обикновено контакторите се изработват от топлоустойчива и непроводяща пластмаса като бакелит. Обикновено имат два метални контакта, които отговарят на контактите на голямото устройство на комутационните апарати.
Вътре в кутията единият контакт отвежда до малка бобина, която разбира се е електромагнитна. Другият контакт води до меко желязно ядро, което е отделено от бобината чрез пружина.

Функции на магнитните контактори
В момента, в който електричеството протече през магнитните комутационни апарати, електромагнитът, който се намира в системата, произвежда силно електромагнитно поле. Това поле издърпва сърцевината на намотката в средата на бобината, като по този начин се образува електрическа дъга. Електричеството преминава през всичките контакти, които са в контакторите.
За да спрете контакторите, трябва да изключите устройството. Можете и да го премахнете от цялата система. Това винаги трябва да става, като се спазват техниките за безопасна работа. Те може да са посочени в инструкциите за монтаж и употреба на производителя на контакторите.
След като електрическият заряд е прекъснат, бобината и нейната сърцевина се връщат в изходно положение, което нарушава връзката на контакторите с електроуреда.

Особености на контакторите
Това, което е интересното по отношение на комутационните апарати, е, че частите им не могат да бъдат заменяни. Щом част от тях се повреди, то цялата система трябва да бъде подменена. Това е наистина много неприятно понякога. Ето затова има и начини, чрез които да се удължава животът на контакторите.
Животът на комутационните апарати зависи често от тока, с който работи устройството. Те са проектирани така, че да работят при прав и променлив ток. Обикновено правият ток е при волтовете 24, 110, 220 и 440. А при променливото напрежение контакторите могат да работят при 42, 60, 220, 380 и 660 волта.
Контакторите намират много широко приложение както в бита, така и в промишлеността. Те могат да бъдат използвани както в климатични системи, така и в автомобилни мотори. Това са наистина големи приложения с на много полезни функции. Те обикновено гарантират надеждност на работата на електрическите уреди. Често инсталацията и деинсталация могат да протекат много лесно. Те винаги трябва да се провеждат в съответствие с препоръките и правилата на производителя.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише статии в разнообразие от области и теми (какъвто е този материал за функциите на магнитните контактори от Викиват). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Подобни статии

Органи на овощното растение. Строеж, предназначение и функции

Органи на овощното растение. Строеж, предназначение и функции

Овощните растения се състоят от три основни вегетативниоргана — корен, стъбло и лист, както и от техните видоизменения (коренища, скел...

Функции на минералите

Функции на минералите

Минералните вещества, така както белтъчините, мазнините, въглехидратите и витамините, трябва да се съдържат в храната в достатъчни количеста...

Функции на подправките

Функции на подправките

Хранителните подправки са естествени или получени по синтетичен път вещества, които подобряват вкуса и аромата на продуктите и ястията. Те и...

Функции на витамините

Функции на витамините

В долната таблица ще откриете ролята на всеки витамин в организма, храните, в които се съдържа в най-големи количества, а така също необходи...

Компютър

Компютър

Какво е Компютър ? Компютърът е сложна изчислителна машина, състояща се от отделни модули, чието общо предназначение е обработка на и...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

19.02.2014

Обновено
Обновено

18.02.2014

Прочетено
Прочетено

19680

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия