Домашният хладилник

В домашния хладилник продуктите се съхраняват от няколко часа до няколко дни при температура на охладените продукти от 0 до +6°С, а на замразените до - 10°С при окръжаваща външна температура до +40°С.
Домашните електрически хладилници представляват добре изолирани хладилни шкафове. Според вида на охлаждащия агрегат те биват компресорни, абсорбционни и полупроводникови. Засега най-голямо приложение имат абсорбционните и компресорните хладилници.
Абсорбционният хладилник работи без компресорен агрегат, но консумира сравнително повече електроенергия. Освен това той отделя топлина, която през лятото е нежелателна.
Компресорният хладилник е по-скъп, но изразходва по-мал-ко електроенергия. В него могат да се замразят за по-продължително време пресни продукти, при което се запазват напълно хранителната им стойност, ароматът и витаминното им съдържание. След размразяването им обаче те трябва веднага да се консумират.
Хладилникът трябва да се инсталира в сухо, проветриво и по възможност хладно помещение, като се постави стабилно и строго вертикално върху пода на разстояние 30-40 см от стената.
Тъй като относителната влажност на въздуха в хладилника е ниска, продуктите с открита повърхност изсъхват дори и при кратковременно престояване в него. Ето защо продуктите трябва да се държат в хладилника опаковани или поставени в затворени съдове.
В зависимост от количеството на продуктите и от външната температура трябва да се регулира и температурата на хладилника и хладилната камера. При повече продукти, както и при по-висока околна температура регулаторът се настройва в посока «студено» до максималната мощност на хладилника. При по-малко натоварване е достатъчна по-малка мощност.
В таблицата са дадени условията за съхраняване на някои най-често употребявани хранителни продукти.
Условия за съхраняване на някои хранителни продукти

Наименование на продуктите

Температура на съхране­ние в °С

Време на съхранение в дни

 

 

 

Прясно месо

от 0 до +4

2-4

Замразено месо

- 2 до +4

3-5     

Пилешко месо

0 до +4

2-3     

Замразено телешко месо

- 2 до    0

3-5     

Готови ястия

+ 2 до +4

з-5   

Риба

0 до +4

2-3     

Мляко

+1 до +4

1-2     

Сирене

+ 2 до +5

5-10

Яйца (пресни)

+ 1 до +10

3-8

Бира

+ 3 до +10

10-20

Вино бяло

+ 8 до +10

10-15

Вино червено

+ 6 до +8

8-10

В хладилника суровите продукти не трябва да са в допир с готовите ястия. Суровите меса и риба трябва да са добре увити в полиетиленови, целофанови или пластмасови опаковки. Миришещите продукти трябва да са затворени в пластмасови или стъклени съдове.
Топли хранителни продукти не трябва да се поставят в хла-дилника, защото температурата в камерата бързо се повишава и изпарителят се заскрежава.
На всеки 8-10 дни хладилникът трябва да се размразява, като се изключи от мрежата и се отвори, за да се стопи ледената покривка върху изпарителя. Ледът не трябва да се изчуква или изстьргва с нож, а да се остави свободно да се стопи, което става за около 2-3 часа. По време на размразяването водата от стопения лед се изхвърля неколкократно.
Обезскрежаването на изпарителя може да се осъществи и чрез натискане до изщракване на бутончето за полуавтоматично
обезскрежаване, без да се променя положението на настойващия диск на термостата и без да се изважда щепселът от контакта.
Забележка. Водата, получена от стапянеето на леда в хладилника, по мекота е равна на дестилираната. Тя може да се използва за изпиране на леки изделия, за готвене на варива, за багрене (приготвяне на багрилна баня) и др.
При всяко размразяване на хладилника ледените кубчета се изхвърлят и съдовете за лед се напълватс  прясна вода.
Освободеният от хранителни продукти хладилник се измива с хладка вода, подкислена с малко оцет или с вода, в която са разтворени няколко кристалчета калиев перманганат. След това стените се избърсват с чиста мека кърпа.
Гуменият уплътнител на вратата на хладилника изисква специални грижи. За да не СЕ втвърди бързо и за да не стане чуплив, той трябва да се измива със средно силен сапунен разтвор, след него - с чиста вода и накрая да се изтрива с меко парче памучна материя, напоена с няколко капки глиперин.
Почистеният хладилник се затваря празен И се включва в електрическата мрежа. Зареждането му наново става, след като се охлади напълно.

Подобни статии

Съхраняване на млечната смес за бебета в хладилник

Съхраняване на млечната смес за бебета в хладилник

При недостатъчно място в хладилника. Ако нямате достатъчно място за всичките шишета, можете да налеете сварената смес през цедка в еднолитро...

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите - част 1

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите - част 1

Фибростъклените тапети - характеристики, начин на полагане, преимущества, себестойностНе искаме да се опитваме да ви заблуждаваме и за това ...

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите – част 2

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите – част 2

Фреските – фото тапет, превърнат в шедьовърВ първа част от поредицата статии за домашния ремонт изразихме мнение, че качеството и характерис...

ДОМАШНИЯТ РЕМОНТ – ЧАСТ 3 – БОЯДИСВАНЕТО

ДОМАШНИЯТ РЕМОНТ – ЧАСТ 3 – БОЯДИСВАНЕТО

ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ?Може би двете най-важни решения, свързани с боядисването на дома ви, са изборът на клас боя и изборът на цветове и цвето...

Остро храносмилателно разстройство

Остро храносмилателно разстройство

Защо бебета по-често получават разстройства и го прекарват по-тежко? Има две предпоставки за това. На първо място, храносмилателният апарат ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

4626

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия