Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите - част 1

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите - част 1
Характеристиките на материалите за довършителни работи се измениха драстично за последните 15 години, но все още се подхожда стандартизирано и консервативно към ремонта, защото „така каза майсторът“

Фибростъклените тапети - характеристики, начин на полагане, преимущества, себестойност

Не искаме да се опитваме да ви заблуждаваме и за това още в началото на настоящата статия следва да се отбележи, че тя няма да обхване домашния ремонт от „А до Я" и няма как да покрие и развие темата за всички необходими материали и дейности, които домашният ремонт изисква и инкорпорира в себе си. Материалите, за които ще загатнем, са се превърнали в част от нашето портфолио от продукти и накратко ще представим нашите аргументи защо Ейджи Бизнес Лаб ООД реши да работи с тези решения.

Абсолютно всеки ремонт е свързан с една основна цел – освежаване на пространствата, а понякога и с търсене на съвсем нова визия, която може да бъде по-съвременна и модернистична или да се придържаме към вече утвърдени дизайнерски решения, или дори да се върнем „назад във времето" с мебелировка и обзавеждане в класически стил. Независимост какъв би бил нашия избор, ние задължително се сблъскваме с един основен проблем – декорация на стените. Обикновено, стигнали до тази тема, повечето от нас свеждат избора си до няколко основни елемента, от които подбираме, а именно:
1) Латекс – във вариантите пространството да се реши в един основен цвят или с акцент в друг цвят
2) Тапети – отновно с вариант за покриване на цялата площ на стените в помещението с тапети или създаване на акцент само на една от стените
3) Декоративни мазилки като венецианската, дърпана или драскана мазилка

Ще се съгласите, че за повечето майстори изборът се свежда до тези материали и тези решения. Но това далеч не означава, че пазарът не предлага много повече и различни декоративни решения, които имат не само естетическа фунцкия, но също така са се доказали като дълготрайни и икономически изгодни.

И ако се чудите за какво ще си говорим в настоящата статия, сега е моментът да ви подскажем – за тапети, но не просто тапети на хартиена или флиз основа, а за фобростъклени тапети. Решението и материалът не са нови, не представляват технологична революция, но целта пред нас днес е да си зададем няколко въпроса за фибростъклените тапети и заедно да потърсим отговор, а именно – какво реално знаем за тях, какви са преимуществата им и не на последно място – колко ще ни струва да се обзаведем с тях?

Нека започнем с кратът курс по материалознание – какво представлява фибростъкленият тапет? Това е сплитка от фибростъклени нишки, която може да има различни форми и структура – от напълно гладък лист, през стандартни сплитки тип „рибена кост" до дизайнерски мотиви. Самите фибростъклени нишки представляват екструдирана смес от разтопено стъкло и силиконов диоксид, които имат висока якост на опън и същевременно са изключително еластични. Това позволява тяхното сплитане на „станове" след екструдирането им и превръщането им във фибростъклен тапет. Крайният продукт, от своя страна, има свойствата на съставните си компонентни – а именно, решение с голяма здравина и гъвкавост. Какво ни помага това, обаче?

Притежавайки висока якост и гъвкавост, фибростъкления тапет представлява естествена армировка на всяка повърхност, върху която е положен. Това означава 2 неща:
1) Заздравяване на повърхността, върху която е положен фибростъкления тапет
2) Осигуряване на надеждно и високоизносоучтойчиво финишно декоративно покритие

В допълнение следва да отбележим, че структурата на тапета позволява на повърхността да диша, а фибростъкление нишки са труднозапалими, което шревръща решението в материал, който отговаря на строгите съвременни изисквания за противопожарна безопасност.

Какви други преимущества притежава фибростъкления тапет? Оказва се, че е бързо и лесно за полагане декоративно покритие, което, освен че не е скъпо, спестява някои операции. В класическия пример за ремонт в днешно време всички стени се покриват директно с гипсокартон, след което се шпакловат, грундират, боядисват. При фибростъкления тапет 2 от операциите директно отпадат – няма нужда от шпакловка и няма нужда от грундиране. Защо?

Фибростъкленият тапет се полага директно върху гипсокартона със специално лепило като осигурява не само декоративен и красив завършек, но също така един допълнителен слой топло- и шумоизолация. По съществото си фибростъклените нишки, от които е изграден тапета, са напълно неабсрорбираща повърхност, върху която може директно да се нанася боя или латекс и се гарантира постигане на оптимални разходни норми съгласно препоръките на производителите на боя и латекс. По този начин с полагането на слой фибростъклен тапет отпадат 2 операции – тази по шпакловката и тази по грундирането и се гарантира постигането на дишаща и неабсорбираща повърхност, което също така ви предпазва от образуването на мухъл и плесен.

Друг интересен момент, който следва да се изтъкне е, че боядисан с правилната боя, фибротъкления тапет позволява многократно миене, включително с почистващи препарати.

Използването на висококачествени емулсионни латекси не само ще осигури дълготраен и жив цвят на боядисания тапет, но също така ще позволи неговото почистване и миене за дълъг период от време. Следва да се отбележи, че една незначително по-голяма инвестиция в акрилна боя на база акрилна смола също така ще осигури висока износоустойчивост, което ще гарантира както дълговечността на покритието, така и възможността да се почиства включително и с препарати.

Акрилна боя Betonyl E-36 от D.G.K. Pellachrom

ние използваме и препоръчваме акрилна боя Betonyl E-36 от D.G.K. Pellachrom

Всичко звучи добре, но какъв е размерът на инвестицията? ОК, ще признаем, че не е като да си купите евтин латекс и просто да освежите набързо. Но, ако правите ремонт и инвестирате времето и средствата си, за да имате красив и уютен дом, то определено си струва да се замислите. И за да не сме голословни, ето някои конкретни цифри:
• За закупувнето на фибростъклен тапет, включително необходимото лепило за инсталация, ще трябва да отделите между 4.50 и 8 лева на кв м
• За закупуване на висококачествен латекс ще трябва да отделите около 2.00-2.50 лв на кв м, а за акрилна боя – около 2.20-2.80 лв на кв м

Т.е. за цена между 7 и 11 лева на кв м може да имате повърхност, която да добави малко допълнителна топло- и шумоизолация в дома ви, да е естетически издържана и същевременно достатъчно устойчива на набезите на вашите деца или домашни любимци  И последно, но не и по важност – полагането на фибростъклените тапети не се ограничава само до всекидневната, спалнята или коридора – те могат да бъдат поставяни в бани и други мокри помещения.

За повече информация можете да се вържете с нас на e-mail: office@agbl-ltd.eu или да посетите нашия уебсайт www.agbl-ltd.eu , където ще намерите и други материали, с които да декорирате дома, офиса, хотела.

Анкета

Какви материали бихте използвали при ремонт на дома си?

Подобни статии

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите – част 2

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите – част 2

Фреските – фото тапет, превърнат в шедьовърВ първа част от поредицата статии за домашния ремонт изразихме мнение, че качеството и характерис...

Методи за добиване и пастьоризиране на натурални сокове

Методи за добиване и пастьоризиране на натурални сокове

При домашни условия след надробяването се практикуват два начина за добиване на сок: 1. Дифузия чрез пара.2. Пресоване. Добиването на сока...

Облагите, които ни предоставят пречиствателните станции

Облагите, които ни предоставят пречиствателните станции

Пречиствателни станции за битови отпадни води - ВарнаЗа съжаление в днешно време изключително малка част от хората се замислят за околната ...

ДОМАШНИЯТ РЕМОНТ – ЧАСТ 3 – БОЯДИСВАНЕТО

ДОМАШНИЯТ РЕМОНТ – ЧАСТ 3 – БОЯДИСВАНЕТО

ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ?Може би двете най-важни решения, свързани с боядисването на дома ви, са изборът на клас боя и изборът на цветове и цвето...

Гликогенно зареждане

Гликогенно зареждане

Какво знаем за гликогена Това е сложен въглехидрат с животински произход. Съхранява се в клетките на животните (мускулни и чернодробни) и...

agblltd

agblltd

4 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2015

Обновено
Обновено

07.06.2015

Прочетено
Прочетено

2842

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия