ДОМАШНИЯТ РЕМОНТ – ЧАСТ 3 – БОЯДИСВАНЕТО

ДОМАШНИЯТ РЕМОНТ – ЧАСТ 3 – БОЯДИСВАНЕТО
В днешната статия от серията за Домашния ремонт и възможните материали за него решихме да се спрем на темата за боядисването на интериора и изборът на клас боя

ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ?

Може би двете най-важни решения, свързани с боядисването на дома ви, са изборът на клас боя и изборът на цветове и цветови комбинации.

Обикновено се започва в обратен ред – първо и най-важно е да се избере цвета или цветовете. От тук започва дългото лутане дали цветовете да се комбинират с меката мебел или с цветовете и мотивите на шкафовете, полиците и другата мебелировка. Или пък защо да не се направи препратка и комбинация с подовите настилки? Изборът е толкова голям и става направо необятен, ако в консултацията се намеси архитект или дизайнер, който предложи не само очевидните възможности, но и различни комбинации от бои и тапети или създаване на контрастни кътове и стени, или създаване на акценти и декоративни повърхностни ефекти, или пък просто ви предложи да последвате новите тенденции за сезона, които са представени като хит в списанията и изданията за домашна декорация. Възможностите пред съвременните материали и съвременната техника са наистина безкрайни и човек лесно може да отдели дни и седмици в избор на подходящи цветове и възможни стилови решения. Процесът на практика е толкова трудоемък и енергоемък, че накрая обикновено завършва с дълбока въздишка и чувство за трудно извоювана победа.

НО МОЛЯ ЗА ВНИМАНИЕ!

Сигурни сме, че ви е писнало от обсъждането на темата за боята и цветовете, но нали не искате да хвърлите толкова много труд на вятъра? Какво имаме предвид ли? Ами просто трябва да се върнем там, от където започнахме, а именно изборът на подходяща боя. Защото, ако пренебрегнете процесът по избор на подходящия клас и вид боя, то може да се окаже, че ще се радвате на новия си и свежо направен ремонт мимолетно и след не повече от година ще правите планове за следващо пребоядисване.

КАКВИ СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ?

На първо място, добре е да се осведомите какви различни видове бои се предлагат на пазара и какви са техните характеристики и качествени преимущества една спрямо друга и не на последно място – за каква употреба са предназначени.

От гледна точка на предназначението и мястото на полагане можем да разделим боите на фасадни, които са подходящи за външни повърхности като фасадни стени, стени и парапети на тераси и други, и интериорни бои – подходящи за полагане само във вътрешността на помещенията.

От своя страна интериорните бои се делят на 2 големи класа – водно базирани (жаргонно наричани латекси) и алкидно базирани (отново с масовото и не особено точно наименование блажна боя). Последните едва ли все още широко се ползват за вътрешни ремонтни дейности, защото са доказано вредни и неподходящи за домашна употреба. Така че, в настоящата статия дори няма да си направим труда да разглеждаме възможните видове алкидни бои и как да направим избор сред тях. Ще се спрем на латексите и ще кажем няколко думи за възможните избори сред тях.

ВОДНО БАЗИРАНИ ИНТЕРИОРНИ БОИ (ЛАТЕКСИ)

Вярваме, че заслужавате най-доброто и за това ще акцентираме в статията си върху висок клас латекси. Нека започнем с това какви са възможностите пред високия клас интериорни бои и респективно какви трябва да са клиентските изисквания към тях:


- Високият клас боя трябва да осигурява наситен и хомогенен цвят при полагане от максимум 2 ръце
- Високият клас боя се характеризира с ниска разходна норма (често над 12 кв м на 2 ръце с 1 л боя) и отлична разливност и покривност
- Високият клас боя се тонира във всички цветове без ограничения при постигане на точно съответствие с палитрата за колориране
- Високият клас боя позволява нанасяне при по-ниски температури (от около 5оС, а някои решения могат да се полагат и при 0оС)

След нанасяне:
- Високият клас боя осигурява мек финиш, наситени и дълготрайни цветове
- Високият клас боя притежава силна UV защита срещу пожълтяване и избеляване
- Високият клас боя позволява често миене и запазва свойствата си

Deconyl Silk     Deconyl Matt

На първокласни и висококачествени решения като предлаганите от Pellachrom интериорни бои Deconyl Silk и Deconyl Matt може спокойно да се доверите за боядисването на кухните, детските стаи и коридорите – помещения и площи, които са подложени на високо натоварване и висок риск от замърсяване. Същевременно те са гарантирано безвредни, хипоалергенни и подходящи за нанасяне върху всякакви основи.

И ако това не е достатъчно, за да гарантира, че вашият ремонт ще е дълговечен – може да изберете акрилна боя на база акрилна смола, която позволява двуяка употреба – както в интериора, така и на фасадата. Освен изброените по-горе качества, тя ще ви осигури изключително висока износоустойчивост и ще можете да я миете отново и отново, включително и с препарати за почистване.

Акрилна боя Pellachrom Betonyl E-36 

Също така, в настоящата статия бихме се спрели и на средния клас латекси, които съдържат голям брой добавки за разливност, за UV защита, за по-добра адхезия и т.н., които реално подобряват значително свойствата на боите спрямо евтините пазарни аналози. Средният клас латекси се характеризират със сравнително ниска разходна норма и следва да могат да покрият повърхностите в желания от вас цвят на 2 ръце. Като говорим за среден клас латекс следва да направим забележката, че трябва да се отчетете не само крайната цена на база 1 кофичка, но трябва да се вземе предвид реалната разходна норма на кв м и по този начин да се изчисли цената на боята за покриването на този 1 кв м и респективно цената на целия ремонт. Тези латекси са подходящи за помещения и площи, които не са изложени на голямо натоварване и не са обект на особено голям риск от замърсяване като спални, холове, тавани и други.

Тук следва да уточним и къде са границите на възможносите на т.нар. среден клас латекси. Към тях не трябва да се подхожда с безкрайни очаквания, защото тяхната цел е да осигурят едно добро съотношение цена / качество.

На първо място не очаквайте от тях да са устойчиви на често миене. Да, може да се опитате да почистите следите, оставени от детето или домашния любимец, но при силно търкане боята лесно може да избледнее или да се повреди.

На второ място – не очаквайте да можете да постигнете много ярки или много тъмни цветове. Това е запазена територия на високия клас латекс.

Трето, но не и по важност – средният клас латекс се предлага основно с матов завършек / ефект. Ако търсите копринен или мек сатенен или кадифен финиш, отново ще трябва да потърсите по-висок клас боя.

Ето някои добри примери за среден клас латекс, на който може да се доверите:

Deconyl I-19   Professional Vinyl

Ще завършим с най-евтините латекси, които лесно може да разпознаете по голямата тежест на кофичките, в които са пакетирани. Не се подлъгвайте по факта, че много от производителите изписват количественото съдържание в килограми – латексът е течна субстанция и от тази гледна точка правилното количествено измерение следва да е в литри. Сигурен съм, че на прима виста ще оспорите това наше твърдение, но ние вярваме, че то е правилно и по-информативно за клиентите, защото евтините латекси са тежки поради голямото съдържание на калциев дихидроксид (гасена вар), което превръща боята в трудно разливна, с висока разходна норма и трудна за тониране, като е възможно единствено получаване на светли тонове и нюанси. Ние не бихме препоръчали да използвате този материал за вашия ремонт, защото няма да получите нито хубави наситени цветове, нито реално ниска цена поради необходимостта от полагане на три, а понякога и повече слоеве (ръце) боя. Тези латекси, поне според нас, са подходящи за боядисването в бяло на тавани или други площи, които не са изложени на множество влияния, силна светлина, износване или необходимост от почистване.

ВМЕСТО ЕПИЛОГ

В следващата статия ще направим някои разяснения относно препоръчваните начини и технология на полагане на интериорните бои.

За повече информация относно предлаганите интериорни и фасадни бои от гамата на D.G.K. Pellachrom можете да се вържете с нас на e-mail: office@agbl-ltd.eu или да посетите нашия уебсайт www.agbl-ltd.eu , където ще намерите и други материали, с които да декорирате дома, офиса, хотела.

Подобни статии

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите - част 1

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите - част 1

Фибростъклените тапети - характеристики, начин на полагане, преимущества, себестойностНе искаме да се опитваме да ви заблуждаваме и за това ...

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите – част 2

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите – част 2

Фреските – фото тапет, превърнат в шедьовърВ първа част от поредицата статии за домашния ремонт изразихме мнение, че качеството и характерис...

Кои видове тапети са най-качествени

Кои видове тапети са най-качествени

Не са много декоративните елементи в интериора, които са се радвали на такава популярност през годините. Във времето тапетите получават огро...

За прозорците в жилището

За прозорците в жилището

Прозорците в жилището имат двояко предназначение. От една страна, те осигуряват достъп на светлина и въздух в помещенията, а от друга, ги пр...

Поддържане на водопроводната инсталация

Поддържане на водопроводната инсталация

Големите ремонти и по-сложните поправки на водопроводната инсталация се извършват от специалисти-водопроводчнци. По-малките поправки обаче, ...

agblltd

agblltd

4 публикации

Публикувано
Публикувано

06.07.2015

Обновено
Обновено

06.07.2015

Прочетено
Прочетено

2596

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия