Знаци, че контакторите са повредени

Знаци, че контакторите са повредени
По какво да познаете повредения контактор

Поддържането на отоплителната и охладителната система в дома ви в изправност ви осигурява комфорт през цялата година. Има много лесни начини да установите дали някоя от вашите системи има нужда от малка поправка, както и да направите промените. В случай, че подозирате, че контакторите са се износили, или са дефектни, можете да ги замените. Преди това обаче нека уточним, че има няколко признака, чрез които да разберете дали тази смяна е наложителна.

Непрекъсната работа
В случай, че вашата климатична система работи непрекъснато и се изключва само, ако спрете електричеството, това може да е знак за повредени контактори. Понякога се случва двете метални пластини, които са позиционирани в контакторите да остават на място, като не позволяват на електрическата верига да се отвори. Отварянето на електрическата верига по принцип изключва термостата на климатика. Това може да повреди цялата климатична система и тя няма да функционира ефективно. Това е немалка трудност, на която следва да обърнете внимание. Разрешаването му е наистина проста операция, която изисква да си набавите правилните комутационни апарати.

Трудно стартиране
Контакторите имат бобина, която създава електромагнитно поле, благодарение на което се извършва движението, което създава електрическа верига. Така се подава сигнал към термостата, който стартира климатика. В случай, че това действие започва да отнема все повече време, вероятно се е появил проблем с контакторите. Причината за това е, че комутационните апарати вероятно не получават електрическия заряд, от който се нуждаят. Другата възможна хипотеза е някоя от частите да се е захабила и да не функционира ефективно.

Аварийно изключване
Повредените контактори могат да накарат системата да оперира много дълго. Това би могло често да причини аварийно изключване. Системата предприема изключването, за да предотврати прегряване или изгаряне на моторите.
В случай, че след аварийното изключване можете отново да включите климатика си, това значи, че имате работа с повредени контактори. Наблюдавайте внимателно какво прави климатикът ви и защо системата е подложена на аварийно изключване. Това може да ви доведе до заключението, че проблемът е на друго място, а не в контакторите. Ако сте сигурни, че причината се намира в контакторите, можете лесно да ги отстраните и да сложите нови. Това ще предотврати аварийното изключване и системата на климатиците ще работи много по-ефективно.

Замръзване
Замръзването на климатика и опитите му да компенсира могат да са сигурен знак за проблеми с комутационните апарати. Заради износването им е възможно да се случи те да не могат да се завърнат в изходна позиция. Това кара климатика да работи неефективно през цялото време, като причинява спад във вътрешната температура на стаята. В един момент температурата в стаята става толкова ниска, че започва процес на конденз, така че вътрешността на климатика замръзва. Преди да помислите за смяна на контакторите, можете да изключите климатика и да му дадете възможност да се размрази.

Смяната
Често се случва да се наложи да се сменят комутационните апарати, които са в климатичната инсталация. В случай, че проблемът е дефиниран и няма съмнение, можете да преминете към подмяната. Особеността при смяната на контакторите е такава, че следва да се замени цялата система. Простото заменяне на частите, не е препоръчително, защото е временно решение на проблема.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише статии в разнообразие от области и теми (какъвто е този материал за знаците за повредени контактори, изготвен с помощта на Викиват). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Подобни статии

Рак на белите дробове (научна версия)

Рак на белите дробове (научна версия)

У мъжете белодробният рак е най-честото неопластично заболяване. През последните десетилетия честота на белодробния рак се увеличи значителн...

Пране на цветни и бели завеси и пердета

Пране на цветни и бели завеси и пердета

Когато не сте сигурни в трайността на багрилата, с които са обагрени завесите и пердетата, трябва да направите проба с отделни нишки от тях ...

Видове багрила

Видове багрила

По произход багрилата биват два вида: естествени и синтетични. За текстилната промишленост най-голямо значение имат синтетичните багрила, но...

Боядисване на тавани и стени

Боядисване на тавани и стени

Таваните обикновено са бели. Само в редки случаи те се оцветяват в други цветове или се облицоват с дърво.Таваните, облицовани със строителе...

Поставяне на тапети

Поставяне на тапети

Тапетите придават на жилището уют и топлина, изолират студа и шума. Повредите по тях се поправят лесно. Облепените с тапети по-малки помещен...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2014

Обновено
Обновено

05.03.2014

Прочетено
Прочетено

3034

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия