Поставяне на тапети

Тапетите придават на жилището уют и топлина, изолират студа и шума. Повредите по тях се поправят лесно. Облепените с тапети по-малки помещения изглеждат по-големи, ако се изберат по-светли тапети и с по-дребни фигурки. За по-големите помещения могат да се използват тапети с по-едри шарки и по-плътни цветни тонове. Тапетите не трябва да се лепят направо върху голи стени, а върху пласт от предварително налепени вестници или върху подложка, която едновременно служи и като изолация срещу студа и шума.
Книжни тапети. Те са по-евтини, но за сметка на това са по-малко трайни, по-трудно се лепят и са по-тънки.
Миещи се тапети. Макар и по-скъпи, те оправдават стойността си, тъй като превъзхождат останалите видове стенни покрития в хигиенично отношение, а от друга страна, са и по-трайни.
Нарязване и залепване на тапетите. Измазаните, чисти, здрави и сухи вътрешни стени на жилищните помещения могат да се облепят с тапети при условие, че не са алкални, т.е. наскоро боядисани с варни бои. В новите постройки тапетите се поставят няколко месеца след измазването им, за да може варта под действието на въздуха да се превърне в неутрален калциев карбонат. Стените, върху които за пръв път ще се лепят тапети, трябва да се изгладят с пемза и да се намажат с 5-ен воден разтвор от туткал (50г туткал, разтворен в 1л вода). Той се нанася с голяма бояджийска четка с дълги косми. Върху подготвената стена след пълното й изсъхване се налепят вестници или други хартии. Лепилото се нанася върху хартията също с голяма четка, намазаната повърхност се залепва върху стената и с четка или длан се упражнява натиск отгоре надолу. Вместо с хартия стените могат да се грундират и със специално лепило за тапети, което се продава под формата на прах.
Има два вида лепило за тапети - целулозно (КМЦ) и декстриново лепило. И двата вида лепило се разтварят в хладка вода, като се оставят да се накиснат за около 2 - 3 часа. Пластмасовите тапети се лепят с лепилото Ц-200.
Понастоящем най-широко приложение намира лепилото КМЦ, тъй като с него може да се лепи и върху стени с малка влажност. Съгласно упътването върху опаковката му то се смесва с вода и се оставя няколко часа (най-добре една нощ) да набъбне, разбърква се и се нанася върху стената с четка. След като изсъхне добре, ако по повърхността има грапавини, те се отстраняват с дървена пръчка.
При по-ниските помещения тапетите започват обикновено от тавана, докато при по-високите може да се остави фриз, който се боядисва. Контактите и ключовете от електрическата инсталация трябва да се свалят от стените, а местата на дюбелите се маркират с малки гвоздейчета.

Нарязване на тапетите

 

Тапетите се пущат в продажба обикновено на ленти с дължина от 7 до 10 м и широчина от 48 до 53 см, завити на ролки. Винаги трябва да се купува поне една ролка в повече от изчисленото количество, за да се коригират евентуални повреди по облицовката. Платната от тапети трябва да се измерват точно и да се отрязват под прав ъгъл. При тапетите с отвесни шарки това става много лесно. При тапети, десенирани с цветя или други фигури, трябва безусловно да се внимава върху маркировката на ръбовете - стрелки, точки и др. Те трябва да пасват точно едни върху други при всички платна.
При покупката на тапети трябва да се внимава цветът на отделните рула да е еднакъв, тъй като не са изключени известни разлики.
Тапетите се нарязват най-добре върху дълга или разтегателна маса, поставена в средата на стаята. Под ръка трябва да са и някои по-тежки предмети, като книги, четка и др., за да може при срязването тапетите да останат изпънати. Те не трябва да се навиват отново на руло. Начинът на нарязването им зависи от шарките. Рулото се развива с шарките нагоре и се притиска с тежък предмет. Лентата се отрязва точно под прав ъгъл, като се наддава около 5см. Следващото платно се налага върху току що отрязаното първо платно, така че маркировката им да съвпада точно. Наредените едно върху друго платна, след като се нарежат, се обръщат така, че лицето им да остане отдолу.

Нанасяне на лепилото

 

Отрязаните ленти се поставят върху отдалечения край на масата. Върху едната им половина се нанася по-дебел слой лепило; платното се издърпва бавно към предната част на масата и лепилото постепенно се размазва, като при нужда се поставя още от него. Намазаната с лепило лента се прегъва, така, че да не се получи ръб, като горната й част се оставя по-къса.

Залепване

Преди да пристъпим към лепенето на тапетите, всички по-трудно достъпни места по стената, каквито са ъглите, местата над прозорците, до перваза, около електрическите контакти и ключовете, също се намазват с лепило. Всички метални части се намазват с нитроцелулозен лак, за да се предпазят от ръжда.
Тапетите се лепят най-добре от двама души. Започва се предпазливо най-напред в един от ъглите на стаята, като се провери с отвес или по предварително начертана с черен молив перпендикулярна линия под тавана. При това част от тапета, широка 4 - 5 см, трябва да застъпи и от съседната стена. За тази цел единият от работниците се покачва по стълбичката с прегънатото платно, отпуща долния му край и залепва горния край на края на стената или по маркираната по нея линия, като притиска силно горния ръб. След това залепената част от тапета се притиска отгоре надолу с чиста и мека четка, а също наляво и надясно, като не се забравят и ръбовете. Помощникът, който поддържа долния край на тапета, го освобождава, отпущайки го внимателно по стената надолу. И пак с четка по описания по-горе начин лентата се притиска и приглажда върху стената. С ръка долният й край се притиска до перваза на пода, като частта от нея, която остава да стърчи, се изрязва по-късно. Ако при лепенето са се образували нагъвания и бръчки, най-добре е лентата да се отдели внимателно от стената и да се залепи наново. Малките мехурчета, образувани след залепянето на тапета, не бива да се притискат - те ще изчезнат при изсъхване на лепилото и тапетът ще се изпъне.
Работата, свързана с облепянето на ъглите и ръбовете на стените, е малко по-сложна. Нишите под и около прозорците и цоклите се облепват най-накрая. Местата на контактите и ключовете, чиито капаци са свалени предварително, се покриват отгоре с тапета и след като лепилото изсъхне, се изрязват с остър нож.
Тапетите трябва да съхнат при обикновена температура и в отсъствие на въздушно течение. Ако някъде се покаже излишно лепило, то се отстранява с влажна кърпа. След окончателното завършване на работата по облепването с тапети помещението трябва да се проветрява още няколко дни.
Ако книжните тапети, след като изсъхнат, се намажат с разреден с разтворител бернщайнлак, те могат да се мият.

Изчисляване на тапетите

 

Ако трябва примерно да облепим стая с размери 5 на 4м, най-напред изчисляваме нейната обиколка: 5+5 + 4+4=18м. Разделяме обиколката на широчината на тапетите, например 0,50, и намираме броя на необходимите платна, 18:0,50=36. Височината от перваза на пода до тавана е обикновено 3м, което значи, че едно руло с дължина 10м ще стигне за 3 платна, т.е. 36 платна, разделени на 3, дават броя на рулата, необходими за облепването на стаята. В нашия случай той е равен на 12 (36:3). Повърхността на прозорците и вратите трябва да се извади от общо изчислената повърхност. Трябва също да се предвидят тапети за поправки.

Поправка на повредени тапети

 

При повреда на тапетите мястото може да се подлепи от резервните парчета, които сме запазили при поставянето им. Ако не разполагаме с такива, ще се снабдим с парче тапет от стената зад библиотеката или зад друга по-тежка мебел, която няма да се размества. За тази цел нзчертаваме с молив размерите на парчето, необходимо за закриване на повредата, изрязваме го от тапета зад мебела и го поставяме на необходимото място,
като нагласяваме шарките му да съвпадат с шарките на повредения тапет. След това изрязваме с ножче за бръснене или с остър нож повреденото място по размерите на кръпката изстъргваме лепилото от основата и от отлепения тапет и го залепваме отново с прясно лепило.

 

Подобни статии

Съвети при обзавеждане на детски стаи за момчета от Мебели Плам

Съвети при обзавеждане на детски стаи за момчета от Мебели Плам

Изборът на обзавеждане на детска стая за момче не е никак лесна задача за родителите и за интериорните декоратори. Както се казва, момчетата...

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите – част 2

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите – част 2

Фреските – фото тапет, превърнат в шедьовърВ първа част от поредицата статии за домашния ремонт изразихме мнение, че качеството и характерис...

10 съвета как да откриете подходящите тапети за вашия дом

10 съвета как да откриете подходящите тапети за вашия дом

  Благодарение на тях може да добавите текстура, модел или живописна сцена на вашите стени и така да промените изцяло облика на вашето жи...

Прибори и инструменти за боядисване

Прибори и инструменти за боядисване

За боядисване с постни и блажни бои и за поставяне на тапети са необходими следните прибори и инструменти:Четки за почистване и изглаждане о...

Защо и днес предпочитаме да декорираме с тапети

Защо и днес предпочитаме да декорираме с тапети

Как да превърнем дома си в по-уютно място с помощта на тапети?Модерният дом и неговото обзавеждане се променят постоянно под въздействие на ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

08.03.2009

Прочетено
Прочетено

9469

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия