Как да изчислите захранването, от което се нуждаят LED лентите?

Как да изчислите захранването, от което се нуждаят LED лентите?
Малко информация относно изчислението на захранването за LED лентите.

Щом сте мислили да осветите дома си с LED ленти, вие трябва да изчислите как да им осигурите необходимото захранване. Недостатъчното захранване ще накара само част от светодиодната лента да работи. Освен това може да се получи неприятно трептене.

Какво трябва да знаете, за да изчислите какво захранване ви е необходимо?

1. Дължината на LED лентата;
2. Броя светодиоди на метър
3. Консумираната мощност за всеки отделен светодиод

За да изчислите колко мощност ще ви е необходима, трябва да умножите дължината на LED лентата по боря на светодиодите. Полученото число, трябва да умножите по мощността на лентата. Типичните стойности са от 0,08 вата до 0.24 вата. След това, трябва да разделите на 12. Полученото число ви дава необходимия ампераж на захранването.
Традиционно, когато се правят такива изчисления се добавя 10% толеранс. Причината за това е, че понякога това съпротивление се губи в електрическата верига. Не е излишно да предвидите и бъдещи разширения и допълнения във веригата. Повечето LED ленти имат изводи за точно такова разширяване.

Примерни изчисления за съпротивлението при LED ленти
Имате 5 метра LED лента (0,08 вата), която има 60 светодиода. Следователно изчисленията изглеждат така: 5 х 60 х 0.08 /12 = 2 Аmp +10% = 2.2 Amp.
Нека да разгледаме друг случай със сходни параметри, но с по-висока мощност. Отново имате 5 метра LED лента с 0,24 вата. Уравнението, изглежда по сления начин: 5 метра х 60 х 0.24 ) / 12 = 6amps +10% = 6.6Amps. Често в електропреносната система има смущения. Това може да ви накара да си купите стабилизатор, който да използвате със своите светодиодни ленти.
За всички LED ивици, които са с дължина над два метра, е най-добре да осигурите 12-волтово напрежение. В случай, че не можете да го направите, винаги можете да разрежете LED лентата. Тя е специално пригодена да се свърже отново бързо и лесно.

Употреба на LED лентите
Има две основни причини за използването на LED ивици. Първата е високата им ефективност. Те излъчват много силна и качествена светлина, без да отделят топлина. Техният живот е изключително дълъг. Това означава, че няма да ви се налага да мислите за смяна, поне в следващите 20 000 работни часа. Това значително ще намали и разходите ви за електричество.
Другата много важна причина за използване на LED лентите е естетическа. Разнообразието им от форми и размери е наистина неизчерпаемо. LED лентите могат да имат миниатюрни диоди. Вие можете да избирате и цвят на светлината. Можете да се насочите към жълтите или бели оттенъци на светлинния спектър. За специални случаи на ваше разположение е много богата гама от цветове. За някои по-взискателни потребители LED лентите могат да се свържат със звука, който излиза от вашите тонколони. Това ще накара светодиодната ивица да свети в такт с любимите ви парчета.
Освен това вие можете да ги използвате във всяка стая от дома си. Можете да сложите светодиодна лента и в колата си. Всяко тъмно кътче ще бъде достигнато от LED ивиците.
Диодните ленти са изключително енергоспестяващи. Те няма да натежат на вашата сметка за електричество. Мислете за закупуването на такъв продукт като за инвестиция в по-светлото ви бъдеще.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише по много от теми, измежду които за различни нови технологии на пазара (каквито например са LED лентите за дома). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Категории

Разни

Подобни статии

Какво трябва да знае любителят  овощар за размножаването на овощните растения

Какво трябва да знае любителят овощар за размножаването на овощните растения

От какви части се състои присаденото дърво? Присаденото дърво се състои от две части: подложка й присадник (фиг. 1). Под ложката е растение...

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през февруари

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през февруари

Средната месечна температура за Северна България и високите полета е между 1 и 0 °С, а за Южна и Черноморието - между 1 и 3 °С. Февруари е м...

Промени в храната на бебето

Промени в храната на бебето

Лекарят, който се грижи за вашето бебе и познава неговата храносмилатела система, е този, който трябва да ви посъветва относно тези изменени...

Как да инсталирате LED ленти в няколко стъпки

Как да инсталирате LED ленти в няколко стъпки

Отлично средство за осветление и икономичен вариант за пестене на енергия в изминалите години се превърна LED осветлението. С него може да в...

Закупуване на завеси и пердета

Закупуване на завеси и пердета

Според екипа специалисти в търговията с пердета от curtains.bg най-добрият начин да направите вашия избор е да сравнете двата варианта и нам...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

10.01.2014

Обновено
Обновено

08.01.2014

Прочетено
Прочетено

8859

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия