Закупуване на завеси и пердета

Закупуване на завеси и пердета
Не сте сигурни дали искате прозрачнни пердета или плътни завеси, които да блокират светлината? 

Според екипа специалисти в търговията с пердета от curtains.bg най-добрият начин да направите вашия избор е да сравнете двата варианта и намерете това, което най-добре пасва на Вашите нужди.

Прозрачни пердета

Изработват се от тънки, полупрозрачни тъкани, които омекотяват светлината и осигуряват умерена неприкосновеност. Стоят най-добре в дневни, трапезарии и спални. Пердета трябва да бъдат съчетани с плътни завеси или щори, ако държите на уединението.

Обмислете:

 • Материята на пердетата зависи от вида, който искате да постигнете и грижите, които сте готови да полагате. Полиестерните платове имат лек блясък и създават по-формален вид. Те са лесни за пране и гладене. Памучните пердета предлагат небрежен и съвременен вид, а дантелените романтично усещане и традиционен изглед на помещението. Но и двете имат нужда от химическо чистене.
 • Ако искате пердетата да падат повече надиплени, умножете два или три пъти ширината на прозореца, за да изчислите нужното количество плат.
 • Обикновено пердетата са достатъчно леки и могат да се окачват на всякакъв вид корнизи. И все пак зависи от количеството плат.

Завеси

Осигурявайки повече неприкосновеност на личния живот, отколкото пердетата, завесите представялват по-твърди парчета плат. Те са чудесен вариант за всекидневни, спални или всяки стаи, в които искате да блокирате светлината и да се насладите на пълно уединение.

Обмислете:

 • Изборът от материи е голям - от обикновен памук и полиестер до кадифе, коприна и вълна.
 • Нужно е да закупите плат с един и половина до два пъти по-голяма ширина от тази на прозорците си, за получаване на стилен ефект.
 • Неподплатените материи са по-евтини, но могат да станат полупрозрачни през нощта, когато са включени лампите в стаята. Уверете се, че сте доволни от нивото на поверителност, което Ви осигуряват.
 • Ако силното слънце е проблем, както при прозорци със западно изложение, потърсете завеси, специално облицовани, за да блокират напълно светлината.
 • Повечето завеси изискват здрави корнизи. Не забравяйте да включите разходите за такива допълнителни части за окачване, когато планирате покупката.

Затъмняващи завеси

Те помагат за блокиране на почти 99% от слънчевата светлина. Също така намаляват разходите за енергия, като блокират топлината през лятото и студа през зимата. Използвайте такива завеси в дневните и спалните за допълнителен комфорт.

Обмислете:

 • Затъмняващата им функция не трябва да бъде за сметка на стила Ви. Този тип завеси се предлагат в различни цветове и щампи, и могат да се перат в пералнята.
 • Нуждаят се от здрав корниз за окачване.

Драперия

За да придадете на прозорците допълнително стил, ги покрийте с най-добрите драперии. Те придават красив облик на кухнята, хола, трапезарията и спалнята.

 • Драперията е тясна ивица от плат, която се поставя в най-горната част на прозореца.
 • Нужно Ви е дълго парче плат, което се окачва с куки или на самия перваз, за да постави прозореца като „в рамка".
 • Драпериите могат да се съчетаят с щори, пердета или затъмняващи завеси.
 • Често изискват специални корнизи за монтиране. Не забравяйте да обмислите тези разходи, когато планирате покупката.
 • Стиловете на драпиране са всевъзможни, спрямо дизайна, който искате да получите.

Аксесоари за окачване на завеси и пердета

 • Корнизи – Могат да са единични и двойни. Използвайте двоен корниз, за да окачите едновременно пердета и завеси.
 • Кукички и пръстени - Използвайте ги, ако не искате завесите да се закачват директно върху корниза, или ако имате нужда от допълнителна дължина.
 • Връзки/Колани - Те ви позволяват да привържете завесите, когато са прибрани и да пуснете светлината, или да създадете официален вид. Монтирайте ги отвъд ръба на рамката на прозореца. Изглеждат добре в трапезария или хол.
 • Трегер за корниз – Поставя се като капак на края на корниза. Тази финална преграда предпазва пердетата от изплъзване и също така осигурява завършеност и стил. 

Окачване

Следвайте инструкциите на производителя за окачване на пердетата. Монтирайте корниза близо до тавана, ако искате да удължите визуално прозорците. За да ги направите по-широки, инсталирайте корниза извън дължината на прозореца. Удвоете количеството плат за екстравагантен вид. Напишете и вземете мерките със себе си, когато купувате завеси и пердета. 

Категории

Дом, Интериор

Подобни статии

Пране на цветни и бели завеси и пердета

Пране на цветни и бели завеси и пердета

Когато не сте сигурни в трайността на багрилата, с които са обагрени завесите и пердетата, трябва да направите проба с отделни нишки от тях ...

Тъкани от естествена коприна

Тъкани от естествена коприна

Коприната е два пъти по - здрава от вълната. Тя е силно еластична и хигроскопична (поглъща влага). Характерно нейно свойство е скриптенето (...

10 неща, които никой няма да ви каже при декорирането на малко жилище

10 неща, които никой няма да ви каже при декорирането на малко жилище

  10 съвета при декорирането на малко жилище Когато става въпрос за декорацията, обаче, хората често стават жертва на схващането, ...

Експертни съвети за избор на пердета

Експертни съвети за избор на пердета

Трябва да бъдат оценени критерии като цвят, тъкан, дължина и облицовка. Освен това е хубаво пердетата да бъдат съобразени с вече наличния де...

Тъкани от синтетични влакна

Тъкани от синтетични влакна

Синтетичните влакна се характеризират с голямата си здравина на претриване в сравнение с естествените влакна. Тъканите и изделията, изработе...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

03.04.2019

Обновено
Обновено

03.04.2019

Прочетено
Прочетено

1735

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия