Как да сметнем дължимия за една доставка ДДС

Запитвали ли сте се как е изчислен ДДС за сумите, които плащате...да кажем в магазина? Защо да се запитвате - един калкулатор, малко аритметика, и готово, нали?
И въпреки това - нека отделим няколко реда на това.
При определяне на сумата на самия данък трябва да се изясни дали уговорената цена е с включен ДДС или не. Ако при договорката между продавач и купувач не е упоменато изрично, че данъкът се дължи отделно от цената, която е договорена, то се смята, че ДДС е включен в тази цена. Приема се, че данъкът е включен в цената и при предлагането на стоки на дребно в търговската мрежа.
Оттук и двата варианта за определяне на стойността на ДДС.
Ето го и първият, да го наречем общ - когато договорената цена е без ДДС, то размерът му се изчислява като данъчната основа се умножи по ставката на данъка.
За незапознатите, отново накратко - под данъчна основа се има предвид всичко, дължимо на доставчика по една доставка, без разните му там търговски отстъпки, ако такива има, и дано ги има (логично, нали). В редица ситуации преди да се стигне до умножението, необходимо за определяне стойността на ДДС, тази данъчна основа претърпява редица увеличения. Кога, защо и как се налага увеличение на данъчната основа ще разгледаме някой друг път. Дотогава, ако ви е любопитно можете да хвърлите едно-две очи на написаното в член 26, алинея трета (после си приберете очите, ще ви трябват). И пак да повторим - няма нищо страшно, и да ръмжат (разпоредбите, не очите) - не хапят.
Така, прехвърлихме отгоре отгоре общия случай и що е то данъчна основа. Да разгледаме и хм....специфичния. Защо хм ли? Защото нищо специфично няма в него, както ще се убедите и сами.
Когато данъкът се счита за включен в цената, определянето му се извършва с помощта на същия този калкулатор, който съвсем на място бе намесен в началото:
данък = (договорена/обявена цена * данъчна ставка)/(сто + данъчна ставка).
Данъчната основа е строго фиксирана, и се явява разликата между договорената цена и сумата на изчисления вече по формулата данък.
Запитвате ли се кое и защо тогава налага обясняването на нещо такова? Вместо отговор ще ви препратя към гугъл. Ще се учудите колко въпроси има как да се сметне данъка главно при специфичния случай, в който няма нищо специфично. Въпросите, иди-дойди, но само почакайте да видите отговорите. То не са увеличения на данъчната основа, и повторно пресмятане на ДДС след увеличението, то не е търсене на указания, становища, то не е тълкуване, че и за анулиране на нотариален договор и направата на нов е ставало дума. Чудите се какво има да му се тълкува на един ясно написан текст? - в такт с вас мога само също толкова учудено да повдигна рамене.
Ето и едно удобно, но надявам се (особено след написаното до тук) и ненужно, приложение за определяне на размера на ДДС при конкретна доставка. Всъщност....сайтът като цяло би ви бил много по-полезен от такова приложение. За тези, които биха се навъсили, че достъпът до част от сайта е платен - замислете се за абсурдните и погрешни отговори, за които стана дума. Помислете и за това, че за да съществуват такива отговори, трябва да има зададени въпроси.
Вместо заключение - едно уточнение: статията разглежда общите правила за определяне на размера на ДДС. Съществуват и специфични правила за определяне на данъчната основа, респ. на данъка, и обратно. Тези които проявяват интерес могат да разгледат разпоредбите на член 27. Тези правила се отнасят за ограничен кръг от доставки, и се прилагат само, ако някоя доставка попада в обхвата на този кръг.

Категории

Разни

Подобни статии

Факти, предимства и недостатъци на дизеловото гориво

Факти, предимства и недостатъци на дизеловото гориво

  Всеки знае какво означава дизел или дизелово гориво, но всъщност с тези термини не се означава нещо конкретно, а те са общо название на...

Товарен транспорт – видове, перспективи и безопасност

Товарен транспорт – видове, перспективи и безопасност

    Въведение в товарния транспорт Как да превозваме товари за близки и далечни разстояния (национален и международен транспорт) и какъ...

Как да си купим мъжки часовник?

Как да си купим мъжки часовник?

Покупка на мъжки часовникНаред със сватбения пръстен, мъжкият часовник е може би най-значимия аксесоар за един мъж. Преди да започне да разг...

Всичко за дистрибуцията на бързооборотни стоки

Всичко за дистрибуцията на бързооборотни стоки

  Той е посредникът, който работи зад кулисите, за да се увери, че любимите ви продукти са доставени в магазините. Преди дори да помислит...

Пътна помощ – район Стара Загора: Какво е това и кога имате нужда от нея?

Пътна помощ – район Стара Загора: Какво е това и кога имате нужда от нея?

  Вашата застрахователна компания обикновено си партнира със съществуваща мрежа от фирми, които предоставят услуги за пътна помощ в облас...

nikoolai

nikoolai

3 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2014

Обновено
Обновено

04.03.2014

Прочетено
Прочетено

1258

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия