Всичко за дистрибуцията на бързооборотни стоки

Всичко за дистрибуцията на бързооборотни стоки
Харесва ли ви да виждате любимата ви напитка в кварталния супермаркет? Можете да благодарите за това на дистрибутора.

 

Той е посредникът, който работи зад кулисите, за да се увери, че любимите ви продукти са доставени в магазините. Преди дори да помислите за покупка, производителите разработват цялостен процес на планиране и логистика, за да гарантират, че техните продукти ще стигнат от точка А до точка Б. В тази статия сме ви синтезирали всичко, което трябва да знаете за разпространението на продукти.

Какво представлява дистрибуцията на бързооборотни стоки?

Технически, дистрибуторът се определя като човек, който купува продукти, съхранява ги и след това ги продава, чрез канал за разпространение. Той посредничи между производителите и търговците на дребно или потребителите, като работи от името на определена компания. Обикновено дистрибуторите участват в съвместни отношения с клиенти и производители.
От икономическа гледна точка, дистрибуцията е разпространение на продукти на пазара, за да станат те достъпни за закупуване. Това включва транспорт, опаковане и доставка. Дистрибуцията на бързооборочни стоки е от основно значение за продажбите на компанията. Успешният дистрибутор подобрява експозицията на компанията на продуктовия пазар и може да си създаде предимство пред останалите, чрез скорост и ефективност на доставките си.

Канали за разпространение

Канал за разпространение е потока на бизнеса, който се осъществява между производител и потребител. Това е пътят, който следва една транзакция. Дистрибуторите са посредниците, които доставят и подреждат продуктите на производителите,за да бъдат те продавани от търговците на дребно. Тези канали могат да бъдат относително прости или по-сложни.

Има преки и непреки канали. По прекия канал производителят работи директно с потребителя. Непрекия канал включва посредници.

Има четири нива на потока от продажби между производителите и потребителите:

 • Ниво нула: Най-простият канал за нулево разпределение, който включва директна продажба на продукти от производители до потребители без посредник.
 • Ниво едно: Тук има един посредник между производителя и потребителя, наример търговец на дребно.
 • Ниво две: Номерът на нивата е свързан с броя на посредниците. В този случай са включени двама посредници между производителя и потребителя. Пример за това е търговец на едро, продаващ на търговец на дребно, който след това продава на потребителя.
 • Ниво три: Тук е включен агент или брокер. Агентите работят от името на фирми и се занимават главно с търговците на едро. Чрез тях търговците на едро продават на търговци на дребно, които след това продават на потребителите.

Начини на дистрибуция на бързооборотни стоки

Стратегиите за разпространение зависят от вида на продукта, който се продава. Дистрибуторът трябва да избере типа на разпространение, в зависимост от фирмите, с които работи.

Има три начина на дистрибуция, чрез които производителите избират начина на разпръскване на техните стоки на пазара:

 • Интензивно разпространение: включва възможно най-много обекти/магазини. Целта на интензивното разпространение е да се обхване колкото се може по-голяма част от пазара.
 • Селективно разпространение: Избират се магазини с определени местоположения. Това позволява на производителите да избират ценова точка, която е насочена към определен потребителски пазар, като по този начин осигурява по-персонализирано пазаруване. Селективното разпределение ограничава броя на магазините в определена област.
 • Ексклузивно разпространение: Ограничаване на магазините. Това включва луксозни марки, специални колекции и др, достъпни само в определени магазини. Този метод спомага за запазването на имиджа и изключителността на марката. Някои примери за компании, които използват ексклузивно разпространение, са дизайнери от висок клас като „Шанел" или дори автомобилни компани като „Ферари".

Кой кой е?

Веригата на разпространение може да се обърка, когато се добавят повече хора. Дистрибуторите, търговците на едро, търговците на дребно и агентите работят като посредници в процеса на продажба. Важно е да се разберат основните различия между лицата, които играят роли в процеса на разпространение.

 • Дистрибутори: Това е търговец на едро, който поема допълнителна отговорност. В допълнение към изпълняването на поръчките на търговци на дребно, те активно продават продукти от името на производителите. От ръководенето на поръчките и връщането им, в качеството им на търговски представител, те излизат извън границите на посредничество между търговците на дребно и производителите. Дистрибуторите извършват пазарен анализ и постоянно търсят нови възможности. Концентрират се върху определена област и пазар, което им позволява да развиват силни връзки с производителите. За разлика от търговец на едро, те най-вероятно имат по-силна принадлежност към определени компании.Например, един дистрибутор може да сключи споразумение с популярна компания за напитки, която редовно работи с него, докато търговците на едро се използват според нуждите. Те имат възможност да продават на търговци на дребно и други продавачи или директно на потребители и фирми.
 • Търговци на едро: Търговецът на едро изпълнява поръчки на търговци на дребно, чрез препродажба на стоки, често в големи количества. Търговците на едро често купуват стоки в насипно състояние, което намалява цената от дистрибутори или производители. Това позволява на търговците на едро да реализират печалба, защото са в състояние да продадат на търговците на дребно по-малки пакети, които им продават на по-високи цени. За разлика от дистрибуторите, търговците на едро се занимават само със съхранението и доставката на стоки. Но в някои случаи трябва да се премине през търговец на едро, за да стигнете до дистрибутор.
 • Търговци на дребно: Това са хората, от които потребителите могат да купуват продукти. Това са кварталните магазини и супермаркетите. Те могат да продават в магазините или чрез онлайн канали. Търговците на дребно купуват продуктите си от дистрибутори или търговци на едро.
 • Брокери и агенти: Агентите се занимават с договори, маркетинг,с логистиката на продажбите и изтегляне на специализирани пратки. Част от работата им е управлението на взаимоотношенията с клиентите. От името на производителите, те поемат собствеността върху продуктите,чрез процеса на разпространение. Те представляват производителя в процеса на продажба.

Ако имате нужда от сигурен и надежден партньор за дистрибуция на бързооборотни стоки, Загора Груп БГ е правилния избор за вас. Компанията се е доказала като на българския пазар като експерт в доставката на замразени, охладени и пакетирани стоки.

Подобни статии

Как да изберем безопасни детски стоки?

Как да изберем безопасни детски стоки?

  „Как да избера безопасни детски стоки?" Сигурно всички майки са си задавали този въпрос. Знаем, че в определена възраст детето е готово...

Мрежовите компании - нови тенденции в бизнеса и възможност за предприемчивите

Мрежовите компании - нови тенденции в бизнеса и възможност за предприемчивите

Бихте ли представили себе си с няколко думи? Името ми е Жулиета Боюклиева и съм управител на българска компания Бютифорс ЕООД, която пред...

На какво да заложим при избора на маска за коса?

На какво да заложим при избора на маска за коса?

Маските за сухи коси - всяка маска ли е подходяща за суха коса? Голяма заблуда е, че всяка маска е подходяща за суха коса. Определено доста...

Какво трябва да има добрият магазин за осветителни тела?

Какво трябва да има добрият магазин за осветителни тела?

Магазините за осветителни тела днес не са рядкост, нито обикновените, нито тези онлайн.Практически имаме възможност да си купим всичко от вс...

Как да изберем перфектната дамска чанта.

Как да изберем перфектната дамска чанта.

Как да изберем перфектната дамска чанта?В наши дни пазарът е препълнен с дамски чанти, състезаващи се за вашето внимание и информираност. То...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

23.04.2018

Обновено
Обновено

23.04.2018

Прочетено
Прочетено

12516

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия