Как да изберем безопасни детски стоки?

Как да изберем безопасни детски стоки?
„Как да избера безопасни детски стоки?“ Сигурно всички майки са си задавали този въпрос.

 

„Как да избера безопасни детски стоки?" Сигурно всички майки са си задавали този въпрос. Знаем, че в определена възраст детето е готово да сложи всичко в устата си. Именно поради тази причина потърсихме едни от най – големите и предпочитани детски магазини за детски стоки Baby.Galix.bg. От тях ще получим няколко съвета за безопасността на нашите деца, като знаем как правилно да избираме стоките предназначени за нашите деца.

 

На пазара, все още се предлагат много детски и бебешки стоки, изработени и покрити с оловна боя, както и с други токсични материали, които могат да бъдат изключително вредни за детето. Естествено един от водещите фактори за предпазване е повишеното внимание на възрастните, както и тяхното внимание насочено към безопасността на детските стоки.
Необходимо е родителите да бъдат бдителни при всяко закупуване на нови стоки и играчки. Винаги стриктно следете обозначенията върху етикетите на всички детски и бебешки стоки. Внимавайте за наличието на дребни частици или олющване на боя по някои от артикулите. Благодарение на развитите високи технологии, както и на медиите, винаги можете да получите информацията за налични опасни играчки и продукти на детския пазар.
За да бъдете напълно спокойни, че избраните от вас детски стоки са безопасни е добре да следвате следващите няколко съвета:

Четете внимателно изписаното на опаковките

Купувайте детски продукти от реномирани и сигурни магазини за бебешки и детски стоки, каквито са магазини Baby.Galix.bg. Етикетите посочват основният възрастов диапазон на детето, за което са предназначени продуктите, както и опасността от наличие на елементи, вредни за него. Опасностите предимно са от задушаване и поглъщане на дребни елементи. Специално поставените предупредителни инструкции, могат да предотвратят сериозни неприятности, причинени от детски стоки и играчки.

Организирайте внимателно своя дом

Създайте ред и се опитвайте максимално да контролирате децата у дома. Съхранявайте всички предмет и дори бебешките стоки по подходящ начин. В случай, че имате и по – големи деца, които могат самостоятелно да се грижат за себе си и да използват дребни части за игра, предупредете и тях. Създайте навик на каките и батковците да внимават с малките играчки винаги да ги прибират на мястото им след игра.
Необходимо е възрастните редовно да оглеждат внимателно играчките и дрешките на своите деца. Колкото и здрави да изглеждат, винаги съществува риск от счупване на някоя част, която би могла да създаде неприятни ситуации.

Посещавайте интернет страниците на отделните производители

Посещавайте редовно сайтовете на големите производители на детски стоки. Както и тези на националните агенции по безопасност и защита на потребителя. Различните компании предлагат да видите получените от тях отделни сертификати, лицензи, ръководства и гаранции на продуктите.

Съмнения за опасни детски стоки

В случай, че имате съмнения относно качеството на някои стоки, можете да ги изпратите в Комисията за защита на потребителите. Комисията ще направи необходимите проучвания и изследвания, ако асортиментът бъде действително опасен за здравето и безопасността на детето, той ще бъде изтеглен от пазара. Добре е известно време след покупка на детски асортименти да запазите касовата бележка, при евентуални нарушения, тя ще докаже от къде е закупена въпросната стока.

В София, функционира Европейски потребителски център, там можете да подадете сигнали за детски стоки произведени в страните членки на ЕС. Лесно и удобно, чрез интернет можете да проверите установените до момента опасни детски и бебешки стоки и играчки на сайта на Rapex. Това всъщност представлява европейска система, която служи за предупреждение на потребителите за опасни стоки на пазара.

 • Първи стъпки за безопасност, при избор на детски играчки

 • Обърнете внимание, дали избраният продукт отговаря на възрастовата група на вашето дете.

 • Обръщайте внимание на всички текстове с предупреждения, изписани върху опаковките на детските стоки

 • Опаковката на играчките трябва да бъде цяла и не отворена, ако е отворена, проверете за дефект, като счупване или отделяне на опасни елементи от предмета

 • Внимавайте за чупливостта на стоките, малките деца са много сръчни и бързо биха счупили или разглобили играчките

 • Изписаните предупредителни текстове върху опаковките задължително трябва да бъдат на български език.

 • Избирайте добри и надеждни търговски обекти, които пазаруват регулярно. Доверието и избора в магазина са от особено значение за безопасността на вашето дете.

 • Винаги можете да се обърнете към консултантите в магазина за съвет или въпрос.

Кои стоки и играчки, могат да бъдат опасни?

Опасна за здравето на нашите деца, може да бъде всяка детска стока или играчка, която при определени обстоятелства може да нарани психическото и физическото здраве на детето. Затова е необходимо изключително внимание и от страна на родителите. Бъдете внимателни с всички дребни детайли върху детските продукти. Дори залепените малки очички върху плюшена играчка, могат да бъдат потенциално опасни за неговото здраве. Най – малките дечица, обичат да опознават предметите, като ги поставят в устата си, интересно им е да разлепят и разглобяват детските стоки. Малките частици са опасни, защото детето може да опита да ги постави и в нослето си. Затова редовно проверявайте състоянието на всички детски артикули, които купувате.

Правилният избор на детски стоки, зависи от родителите

Всички отговорни родители, трябва да си създадат навик и нагласа, за закупуването само и единствено на безопасни детски играчки. Знаейки възрастовата група, нивото на развитие и навиците на децата, родителите сами ще определят коя играчка може да попадне в детските ръчички.
Детските играчки, трябва да подпомагат развитието на детето, а не да го затварят и стопират. Не избирайте играчки, на които е обозначена по – голяма възрастова група от тази на вашето дете. Избирайки детски стоки и играчки, които не отговарят на възрастта и възможностите на детето, вие го предизвиквате да изговаря все по – често думичката „не мога", а това определено не е добре за малчуганите.

 

Ако искате богат и безопасен избор от детски стоки и играчки, посетете магазин baby.galix.bg. В него ще откриете всичко необходимо за вашето дете и можете да сте спокойни, че всички стоки са на реномирани производители с доказано качество.

Коментари за Как да изберем безопасни детски стоки?

 1. 1.

  Една много полезна статия за детските относно безопасността на детските играчки и вниманието,което трябва да отделим при закупуването им !

Подобни статии

На какво да заложим при избора на маска за коса?

На какво да заложим при избора на маска за коса?

Маските за сухи коси - всяка маска ли е подходяща за суха коса? Голяма заблуда е, че всяка маска е подходяща за суха коса. Определено доста...

Езиков лагер – обучение и планинска забава в едно

Езиков лагер – обучение и планинска забава в едно

Детската възраст е подходящ период да се усвоят подобни ключови умения, които ще са от полза през целия живот. През тази година децата се о...

Как да подберем подходящи играчки за бебета?

Как да подберем подходящи играчки за бебета?

Макар и малкия бебок да не се нуждае от почти нищо допълнително през първите 2-3 месеца от живота си, този период минава бързо и настъпва мо...

Как да определим подходящия размер обувки?

Как да определим подходящия размер обувки?

Как да изберем правилния размер обувки?Ежедневно сме атакувани от безброй неустоими оферти за дрехи и обувки, предлагани в онлайн магазини в...

Да се научим да купуваме

Да се научим да купуваме

Да се правят покупки е изкуство, което трябва да се изучи. Има хора, които просто имат нюх къде и какво може да се намери, и то на по-изгодн...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

28.09.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

3167

Нередност Докладвай за нередност
10 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия