Факти, предимства и недостатъци на дизеловото гориво

Факти, предимства и недостатъци на дизеловото гориво

 

Всеки знае какво означава дизел или дизелово гориво, но всъщност с тези термини не се означава нещо конкретно, а те са общо название на различни химични съединения, които се използват за задвижването на дизеловите двигатели. Самата дума „дизел" идва от името на немския изобретател Рудолф Кристиан Карл Дизел, който е създателя на дизеловия двигател. Освен дестилата, който се извлича от нефта, днес има и други форми на дизелово гориво, като биодизел (произвежда се от растителна маса) и други. За да се избегне объркването, идващо от различните форми, хората са приели общото название дизел.

Факти за дизеловото гориво

 1. Първо гориво от този вид е измислен по метода проба-грешка от Рудолф Дизел, докато се опитва да открие с какво да накара двигателя измислен от него да заработи. Самото гориво всъщност не е кръстено на неговия откривател, а на двигателя, което то задвижва (което според нас пък е едно и също, тъй като двигателя носи името откривателя си).
 2. Опитите на изобретателят отиват твърде далече, след като той опитва с някои невероятни масла, като например фъстъченото. Така се стига и до суровия дизел, който се получава при фракционна дестилация на петрол, при температури между 200 и 350°С и съдържа между 8 и 21 въглеродни атома в молекулата си.
 3. Тази първоначална груба форма на дизелово гориво е източник на по-голямо замърсяване от бензина. Днес, за да се намали ефекта от изхвърляните емисии сяра, европейските стандарти налагат създаването на ново дизелово гориво, със значително по-големи количества биодизел в състава си. Новият дизел е с ултра ниски нива на сяра, като замърсяването от него е в пъти по-малко от това при бензина.
 4. Дизеловият двигател работи по съвсем различен начин от бензиновия, тъй като не разполага със запалващи свещи. В предварително загретите цилиндри се инжектира гориво, което при компресията реагира с кислорода и така се получава изгарянето му. Получената топлина и детонацията привеждат буталата в движение. Модерните дизелови двигатели имат доста по-малък разход на гориво в сравнение с бензиновите, поради което са предпочитани от мнозина.
 5. Химикалите, които се съдържат в стандартното дизелово гориво са 75% наситени въглеводороди (парафини и циклопарафини) и 25% ароматни въглеводороди. Другите добавки могат да варират в зависимост от вкараните иновации на компанията-доставчик на горива, изискванията за емисионни норми в страната, сезона и други.
 6. Химическата формула на използваното в автомобилите дизелово гориво може да варира от C10H20 до C15H28, в зависимост от размера на дестилацията.
 7. Дизеловите разливи могат да предизвикат много сериозни инциденти на пътищата, особено при преминаването върху тях с мотор. Когато се смеси с вода, за разлика от бензина, дизелът не се изпарява, а се превръща в хлъзгаво петно. Ето защо, все повече компании за доставка на дизелово гориво като Дизелор, залагат на модерните автопаркове, с които се цели да се избегне възможността за такъв разлив. Все пак, ако такъв се получи, то той трябва да бъде отстранен възможно в най-кратки срокове.
 8. Както споменахме, Рудолф Дизел неуспешно се опитва да накара своя двигател да заработи с фъстъчено масло, но днес учените отново се връщат към биомасата от растителни масла и животински мазнини, за да създадат биодизела, който да направи хората по-малко зависими от все по-намаляващите изкопаеми горива. Все още биодизелът е само част от обикновения дизел и рядко се използва на 100% в чисто състояние, но той е пътя към намаляването на вредните емисии и екологичните проблеми в бъдещето.

Предимства от използването на дизелово гориво

 • При еднакви конски сили, дизеловите двигатели могат да осигурят по-голям пробег, в сравнение с техните бензинови „колеги".
 • Дизеловите двигатели осигуряват много по-висок въртящ момент от бензиновите, което е и причината те да се използват в камионите и по-тежките автомобили и джипове.
 • Самите двигатели работещи на дизел имат много по-голяма издръжливост и с тях могат да бъдат изминати много повече километри. Не са рядкост автомобилите с пробег от 700000 или дори 1 милион километра с такива двигатели.
 • Почти всеки дизелов двигател може да се движи с биодизел, като това е една добра опция за опазване на околната среда.

Недостатъци от използването на дизелово гориво

 • Двигателите са по-сложни за поддръжка, като маслото и горивните филтри трябва да се сменят по-често, тъй като това е съществено за добрата им работа. Също така е препоръчително да се прави корекция на клапаните, за да се запази двигателя от повреди.
 • Дизеловите двигатели като цяло са по-скъпи от бензиновите, от което се оскъпяват и самите автомобили.
 • Тъй като дизеловите двигатели нямат запалителни свещи, а само подгревни, то самото им запалване е по-бавен процес. През зимата нещата са още по-сложни, освен ако не се използва съобразено със сезона дизелово гориво, което е обогатено с подходящите добавки.

Още информация за предлаганите видове дизелово гориво на бензиностанциите ще откриете на https://dieselor.bg/%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0/%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5 

Подобни статии

Съставки на храната необходими на бебето

Съставки на храната необходими на бебето

Преди да говорим за храните, които децата могат да ядат ежедневно, трябва да разгледаме по-важните химически вещества, които влизат в техния...

Дизелови горива – научете какво представляват, кой и защо ги използва

Дизелови горива – научете какво представляват, кой и защо ги използва

Газьол – какво, кой и защо го използва Какво представлява газьола? Чудите ли се каква е разликата между него и червеното дизелово гориво?...

Петролни горива – видове и употреба на течните горива

Петролни горива – видове и употреба на течните горива

Нефтът е изключително полезно течно гориво и се получава естествено от придобиване на нефт. В най-чистата му форма, придобитият продукт се н...

Мотокар или газокар? Кое е по-подходящо за бизнеса ми?

Мотокар или газокар? Кое е по-подходящо за бизнеса ми?

Дизелови мотокари или мотокари на газ (газокари)? И без ние да ви казваме, няма как да не сте наясно, че ако имате голямо производство или ...

5 важни неща, които трябва да знаете, преди да преминете към led диодни крушки

5 важни неща, които трябва да знаете, преди да преминете към led диодни крушки

Може също така да се наложи подобряване на цялостното качество на фаровете, замяна на счупени части или козметични ремонти поради естетическ...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

10.05.2014

Обновено
Обновено

14.09.2015

Прочетено
Прочетено

5608

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия