Дизелови горива – научете какво представляват, кой и защо ги използва

Дизелови горива – научете какво представляват, кой и защо ги използва
В тази статия ще обясним на кратко за какво може да се използва всеки от най-популярните в наши дни видове дизелови горива, кой ги използва и защо.

Газьол – какво, кой и защо го използва

Какво представлява газьола? Чудите ли се каква е разликата между него и червеното дизелово гориво?
С толкова много различни видове горива, които са на разположение в наши дни, избора на подходящо гориво за вашия автомобил може да се окаже наистина трудна задача.

В тази статия ще обясним на кратко за какво може да се използва всеки от най-популярните в наши дни видове дизелови горива, кой ги използва и защо.

Газьол и дизелово гориво – в този момент много от вас ще попитат „Те не са ли едно и също?". Всъщност да, те са почти еднакви, но с изключение на това, че газьола бива оцветяван в червено, като по този начин се маркира, че е предназначен за отопление или промишлени цели.

Какво всъщност представлява газьола?

Това е вид мазут, дестилиран от нефт и по-тежък от парафиновото масло. Той е по-евтин от масово използваното дизелово гориво, защото е с по-ниски качества. Поради тази причина той масово се използва в строителството, селското стопанство и за отопление.

Какво представлява червения дизел?

Червеният дизел или газьола е тежко масло, което има по-ниска (намалена) ставка на мито. Той също така е известен като „червен", „червен дизел" (заради червените багрила) или „морски газьол". Други популярни наименования са „газьол", „дизелово гориво" и „газьол за отопление". Разликата в качествата между червеното дизелово гориво и нормалния дизел е в по-ниската цена, което налага и неговото оцветяване в червено, за да могат се отличава при проверка от съответните контролиращи органи. Можете да го използвате само като нетърговски ползвател или с други думи можете да го използвате в определени видове машини или превозно средства, които са използвани в селскостопанските и строителни отрасли.
Имайте предвид, че злоупотребата и употребата на по предназначение с този вид газьол може да ви навлече големи неприятности, големи глоби или дори присъда. Това се дължи отново на по-ниските данъци, които се заплащат за червеното дизелово гориво.

Разбира се има и някои изключения за използването на червения газьол по пътищата, въпреки че те наистина са в много редки и ограничени случаи. Ако се налага да го използвате в автомобил на обществени пътища трябва да получите лиценз от HMRC. Но това може да се случи както вече казахме само при изключителни обстоятелства.

Дизел

Дизелово гориво можете да използвате за задвижване на превозни средства с дизелови двигатели.
Понякога може да чуете да го наричат дизер, което означава „облаган дизел", „стандартен дизел" или „масово дизелово гориво". За този вид гориво не е нужно много да обясняваме, тъй като това е масовия дизел, които използват всички лекотоварни и транспортни автомобили по пътната мрежа.

Освен тези продукти, има и други видове горива, с които също трябва да сте запознати.

Какво представлява керосина?

Керосин / отоплително масло е идеалното гориво за отопление във всички видове търговски, административни и битови помещения. Може да го съхранявате със син варел, така че да не го смесвате с други горива. Освен това той може да се използва за задвижване на индустриални, търговски двигатели, някои машини, а също и системи за битово отопление. Някои хора го наричат „парафин" или „нафта за отопление". Подобно на газьола за отопление, керосина съдържа химически маркер, което го отличава от другите горива.

Кой използва тези горива?

Ако притежавате строителни или селскостопански машини, тогава е по-вероятно да се нуждаете от газьол (червен дизел). Можете да го използвате и в тежкотоварно оборудване като булдозери, генератори, трактори, кранове, бобчета и комбайни.

Ако трябва да използвате гориво за лампи или осветление, за отопление или дори за реактивни двигатели, тогава по-вероятно да се наложи да използвате керосин.

И все пак нека кажем, че в България се използва дизелово гориво за земеделие, което не съдържа био компоненти, които присъстват в състава на масовия дизел. А газьола за отопление е най-предпочитан за промишлени и битови нужди. На нашия пазар има много доставчици, но ако търсите наистина сигурен партньор, можете да се доверите на Горрел ЕООД, който се е доказал като коректен и надежден доставчик.

Защо да използваме правилното гориво?

Важно е да използвате правилното гориво за вашите машини или оборудване, за да избегнете причиняването на ненужни проблеми, свързани с цялостната производителност. Използването на грешен тип може да доведе до задръстване на филтрите, натрупване на утайки в резервоара или дори до проникване на вода, също така и до блокиране на двигателя.

Имате нужда от съвет?

Ако все още не сте сигурни от какъв тип гориво се нуждаете, обърнете се към един от лидерите в доставката и търговията с горива за отопление и земеделие – Горрел ЕООД. Фирмата се е доказала като сигурен и надежден партньор на редица бизнеси.
В случай, че се нуждаете от допълнителна информация за газьола за отопление можете да я откриете на https://gorrel.bg/дизелови-горива/газьол-0001-s-за-отопление, ако ви интересува дизеловото гориво за земеделие вижте тук https://gorrel.bg/услуги/доставка-на-горива-на-селскостопански-производители.

Коментари за Дизелови горива – научете какво представляват, кой и защо ги използва

  1. 1.

    Мисля че авторът не използва правило имената на горивата.
    На български език не се казва гориво дизел, а гориво за дизелови двигатели и се казва нафта или газьол. А дали е червен, безцветен, по-пречистен - това са подробноси, които са обяснени правилно.
    Колкото до керосина, мисля че е доста далеч от нафтата и по-близък до газта за осветление.

Подобни статии

Факти, предимства и недостатъци на дизеловото гориво

Факти, предимства и недостатъци на дизеловото гориво

  Всеки знае какво означава дизел или дизелово гориво, но всъщност с тези термини не се означава нещо конкретно, а те са общо название на...

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди от студ | Градушка | Изресяване | Пригор | Хлороза | Мана | Оидиум | Сиво гниене | Антракноза | Бактериен рак | Филоксера | Гроздови...

Зелени резитби, връзване и подпорни системи за  лозите

Зелени резитби, връзване и подпорни системи за лозите

Филизене | Прищипване | Кършене | Колтучено | Колцуване | Прореждане | Подпорни системи Необходимо ли е да се филизят лозите Премахванет...

Филизене на лозата

Филизене на лозата

Премахването на излишните леторасти на лозите през пролетта се нарича филизене. То е най-важната операция от комплекса на зелените резитби з...

Белтъчини

Белтъчини

Белтъчините са веществата, изграждащи мускулната тъкан. Не ги ли поемате в достатъчни количества, не трябва да очаквате мускули. В следващит...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

24.08.2017

Обновено
Обновено

24.08.2017

Прочетено
Прочетено

6344

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия