Товарен транспорт – видове, перспективи и безопасност

Всеки транспорт си има своето предназначение, но в статията ще се наблегне предимно на товарния.
 

 

Въведение в товарния транспорт

Как да превозваме товари за близки и далечни разстояния (национален и международен транспорт) и какъв транспорт/куриерска услуга да ползваме на-евтино? Ще получите отговор по-долу на този въпрос като прочетете видовете товарен транспорт.

Ще разберете много повече за перспективите пред транспорта. Товарният транспорт не свършва само дотук с изброяването на неговите видове. 

По отношение на безопасност и опазване на околната среда, ще бъдат засегнати неща от уреди, застраховки, договори, техническа изправност, избор на подходящ екологичен транспорт и други неща, които спомагат за гарантираната безопасност на товарите, както и на въздуха.

 

Транспорт на товари – общо положение

 

Транспортните услуги за товари са търсени, защото без тях няма икономика, бизнес и потребност. Ако сте в производството и търговията, няма как да не сте опрели до транспортни услуги до някоя компания или до собствен транспорт.

 

Безопасност на товарите или как да сме сигурни, че няма бомба със закъснител

 

Повечето транспортни фирми за товарни превози по суша са си оборудвали камионите с уреди, които засичат съмнителни пратки. Избирайте само лицензирани превозвачи с гарантирана защита и надежден превоз, като например „Мицов“ ЕООД – лицензирана компания за международен транспорт.

 

Какви са притесненията на обикновения потребител?

 

Едно от многото притеснения са навременното доставяне на товара на уговореното място, както и на уговорената дата и час („Дали гумата на камиона няма да се спука, или ще възникне някаква друга техническа повреда?“). Другото притеснение може да се елиминира чрез застраховка, а то е загуба на товар поради кражба, катастрофа и др.

Повечето транспортни фирми работят с договори, така че взаимоотношенията между превозвач и клиент да са точно уредени и при евентуални проблеми да има някакви неустойки за сметка на превозвача или пък при неизплатена сума от клиента, превозвачът да си потърси правата.

Използвате ли леки автомобили като метод за транспорт на малки товари?

 

Отговорът ще бъде  положителен, но само в определена граница, защото не всеки разполага с лек автомобил, а и такситата не разрешават превоз на всякакъв малък товар.

Една голяма част от автомобилите се използват за пренос на сравнително малък товар, като например при пазаруване на продукти от хипермаркет. Но има и автомобили с така наречените ремаркета, които имат капацитет да пренасят най-различни неща, като например строителни материални в малки размери (пясък, тухли, баластра, цимент и т.н.). Този вид транспорт е за сравнително малък товар и се използва за битови нужди. Може да се каже, че като цена е най-изгоден, ако и леките автомобили имат добър капацитет за пренос на малко по-голям товар, като например комбитата и допълнителната приставка – ремарке към кола, както и вътрешен багажник и горна приставка на автомобилите за багаж над покрива на колата (горен багажник).

 Когато пренасяте нещо тежко и обемно, като например нова пералня, хладилник и др., Вие имате нужда от някакъв транспорт. Този транспорт не може да бъде нито такси, нито пък лек автомобил, а тежкотоварен или поне някакъв малък камион, който да извърши този транспорт. На помощ са тези весели хамали, които биха пренесли новата придобивка. В много краен случай може да се използва по-неудачния начин за превоз, а именно чрез количка за кратко разстояние или пък чрез ремарке за лек автомобил. Обаче щом стане дума за международен транспорт, това звучи някак невъзможно, освен ако не притежаваме устройството на Тесла за телепортиране. По-долу ще Ви запозная с видовете транспорт и перспективите му.

Транспорт с камиони

Първи добър метод за успешен преносен товар е чрез камиони. Те пренасят сравнително по-бързо желаната стока, която така бързо желаем да получим, за да снабдим складовете си или да получим даден товар по-бързо.

Какви видове обаче могат да бъдат самите камиони?

  • Цистерни

Едни от видовете са цистерните за пренос на течности, като например пожарните, петроловози (горива, нефт, дизел, бензин), млековози, соковози, водоноски. Част от тези течности влизат и в менюто ни, с изключение на петролните и тези дето спасяват околната среда от унищожение. Последните товарни камиони не се използват за бизнес транспорт и пренос на материали/продукти, а само при пожари.

  • Товарни бусове

Като втори вид преносачи – бусовете и така наречените малки камиони. Те са нужни за пренос на по-малки товари, като например някои строителни, бяла техника, част от обзавеждане, хранителни стоки т.н. Те са подходящи за местен товарен транспорт и пренос на не толкова обемни товари, но стават и за доста дълго пътешествие извън страната с цел доставяне на товар от и за чужбина.

Съответната транспортна фирма ще Ви подбере подходящите за целта товарни камиони. Към тези камиони влизат и линейките, които също като пожарните камиони се използват не за товар на продукти и материали. Сред този вид попадат и камионите за превоз на сладолед, както и някои други типове хладилни камиони, магазинчета на колела и др.

  • Малки камиони – трети вид

Едни от тях са „паяците“ (кранчета), които хващат и вдигат провинилите се коли.

Съществуват и камиони с каросерии. Те са подходящи за пренос на строителни материали. Към тях можем да прибавим и камионите за превоз на стъкло и др. При последните има специална рамка, на която стъклата влизат, така че да се закрепят и да не се разместват при тяхното извозване.

  • Средни превозващи машини

Четвъртите са средните машини – не толкова големи, но достатъчни да пренасят доста неща като обзавеждане, стоки за зареждане на големи търговски вериги, зареждане на складове, магазини, пренос на животни с клетки, хладилни камиони, строителни камиони, камиони с контейнери. Тази група камиони са подходящи за международен транспорт. Защо ли? Защото са удобни за нуждите на търговците на едро, които зареждат складовете си, както и на износителите на множество продукти и суровини като зърно, скрап и др.

  • Големи товарни камиони

Стигнахме до големите машини, те са петият вид камиони. Този вид машини са много подходящи за големи товари. Камионите се използват предимно за целите на бизнеса – търговията, производството, строителството и т.н., като използването им за битови нужди е много рядко. С подобни камиони се извозват автомобили, големи контейнери и т.н. Най-добрите за огромни товари от тях са извънгабаритните, използвани  най-вече в строителството, промишлеността и по-рядко за бита.

С последния вид камиони вече могат да се пренасят огромни неща като блокове на атомни централи, реактори за рафинерии с огромни размери, като например реактор за петролната рафинерията в Бургас, който е с размери: дължина – 57 метра, ширина – около 7 метра, височина – почти 9 метра и тонаж – 1381 т. Това е без превозното средство, а като добавим и камиона, става 1656 тона. Този извънгабаритен камион тежи 275 тона, което наистина само по себе си говори, че камионът се използва най-вече за промишлени цели.

Самото пренасяне на подобни товари може да доведе до срив в системата на токопроводящите жици на тролеи и трамваи поради огромните размери на извънгабаритен товар.Това от своя страна води до специални мерки по затваряне на пътища с цел преминаване на тежката техника.

Естествено, че не всички машини за извънгабаритен товар могат да пренасят подобни неща, както и не всички служат за тази цел. Има, разбира се и други видове, като например кранове за временно пренасяне на товари, камиони с повече от едно ремарке, както и всякакви други видове големи превозни средства за пренос на големи неща.

Железопътен транспорт – използвате ли го?

Няма как да не сте го използвали, особено ако нямате собствена кола. Той се разделя на пътнически и товарен, като най-масово използван е пътническият, а товарният е също предпочитан заради по-ниската цена от останалия.

Ще се запитате: „Защо това е най-удобен транспорт за пътници?“ Защото има тоалетна. Кой друг транспорт Ви осигурява това удобство из държавата? Може да е бавен, но е не толкова скъп.

Все пак сме в 21-ви век, инфраструктурата свързва държавите с релси, така може да се осъществи товарен транспорт между различни държави, тъй като влаковете, освен че могат да бъдат за пътниците, така могат да бъдат и за товари. Сред товарните влакове отново имаме какво? Цистерни, в повечето случаи пълни с петролни продукти и в по-редките случаи с хранителни продукти като мляко и други. Тези цистерни могат да събират всякакви наливни продукти, но толкова с товарните влакове с цистерни.

Като цяло излиза по-евтино с товарните и пътническите влакове отколкото с останалите видове сухоземен транспорт, затова те са предпочитани за куриерски услуги, а също и за пътнически транспорт. Ако трябва да сравняваме цени на куриерски фирми и товари, осъществени през БДЖ, ниската цена на услугата ще е в полза на релсовия транспорт.

 

А защо е по-евтино с влак? 

Защото един локомотив може да тегли примерно 30 вагона. Ако да речем, че един вагон е един камион, то тогава един влак на един курс ще пренесе товар, който биха пренесли 30 камиона. Въпреки по-голямата мощност на локомотива, пак излиза по-изгодно.

Воден транспорт

Тук вече няма спор за цената – най-евтин товарен и пътнически транспорт извън страната е именно воден. Какви са недостатъците му? Движи се слонски бавно. Сигурно се чудите защо е толкова бавен? Защото това не е моторна лодка, а товарен и голям кораб, като съпротивлението е с пъти по-голямо от самата инертност.

Моторната лодка не става за товари и много пътници, но пък е много бърза, докато товарните и пътническите кораби вече са по-инертни и предимството им е, че събират много товар и пътници. Пътническите могат отново да имат цистерни, както и контейнери за превоз на материали, продукти и суровини. Чрез корабите се пренасят и така обичаните у нас банани и други цитрусови плодове.

Въздушен превоз – самолети

Експресен транспорт, но доста скъп, опасен и неподходящ за носене на огромни товари като коли, атомни реактори, промишлени стоки и какво ли още не. Единствено за пътници е подходящ и за не толкова големи товари. Разбира се, че има и товарни самолети, които не са за пътници, а за товари, но си има определен капацитет, след което при едно пренатоварване, рисковете този самолет да падне са огромни.

Кой вид товарен превоз използваме най-често в страната?

Това, разбира се, е сухоземен транспорт – железопътен и камионен. Най-често камионите с хамали извършват вътрешен транспорт. Повечето от тях, освен че товарят и разтоварват даден товар, те го пренасят до самото място, където трябва да бъде пласиран (домове, офиси, обекти, промишлени сгради, складове, предприятия и т.н.).

Кой международен транспорт е най-подходящ за пренос на товари?

Сухоземният, а именно камионите. Влаковете може би са по-евтини, но и по-тромави. Ако става дума за корабите като време, те са още по-бавни за пренос на товари. Самолетите пък изобщо не са подходящи за големи товари, а и са много скъпи. Преимуществото на въздушния транспорт е високата скорост и експресната доставка.

Перспективи на транспорта

За в бъдеще транспортът ще се развива в насока икономия на разхода на гориво и подобряване на качеството по спедицията и оборудването. Като се има на предвид разходи за гориво, целта трябва да бъде те да отпадат постепенно. Тенденциите са свързани със завръщане на изгубените завинаги двигатели на водороден газ (Браунов газ) , получен от вода и така наречените магнитни генератори, както и тези на квантова енергия.

През 80-те – 90-те години на 20-ти век Стенли Майер и преди него – Юл Браун успяха да постигнат тези подобрения в техните водородни машини, остава и ние да повторим техните постижения в усъвършенстването на идеалните двигатели за товарни средства, като и за леки коли, които биха свалили цената на товарния транспорт многократно. Това е развитието в близко бъдеще и все по-важно ще става то.

Какъв транспорт да използваме?

Екологичен, икономичен, евтин, добър, сравнително бърз, технически изправен откъм страна на превозните средства. Ако не сте разбрали още, това е транспорт, който се използва от транспортните компаниите, които са напред в технологиите. Само те ще Ви предложат такъв транспорт. Който инвестира в такива технологии, той е с предимство на пазара. Такъв транспорт най-вече би бил с камиони като за начало, защото те са най-масово използваните. Ако влезе нова технология в двигателите, камионите ще бъдат оборудвани първи.

Тъй като стана дума по-горе за камионите, че са най-масови, те ще Ви доставят товара директно до склада, завода или базата Ви. Другите видове транспорт са преходни, защото камионите вземат този товар от влаковете, самолетите и корабите, за да го доставят до Вас. Това обаче не означава, че не трябва да се използват и останалите видове транспорт. По-голямата част от тираджийските компании организират транспорт по вода – въздух – сухоземен превоз, за да Ви излезе по-изгодно, така че спокойно можете да ги запитате как най-евтино ще Ви излезе и какво могат те да Ви предложат като комбиниран транспорт с различни видове транспортни средства. 

Анкета за цената на транспорта

Как според Вас може да падне цената на товарния международен транспорт?

Подобни статии

Части на ремаркето

Части на ремаркето

Ако наскоро сте станали собственик на ремарке и не сте притежавали такова до момента, би било добре да сте запознати с основните му части, з...

Транспорт на горива и петролни продукти

Транспорт на горива и петролни продукти

  Широкото използването на горива и всякакви петролни продукти като основен поне към настоящия момент източник на енергия в различни от...

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през септември

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през септември

Септември Септември е месец на постепенен преход от летните към есенно-зимните условия.В резултат от нахлуване на по-студен въздух от север...

Игри, ски и плуване за детето от 4 до 7 години

Игри, ски и плуване за детето от 4 до 7 години

Подвижни игри на чист въздух Момиченцето расте. Струва ти се, че едва вчера е направило първите си неуверени крачки и само уплашено от смел...

По-голяма сигурност за входната врата

По-голяма сигурност за входната врата

Как с минимален бюджет можем да подобрим защитата на дома?Началото е подмяната на патрона на входната врата.Ключалките имат много дълга исто...

Анонимен

Анонимен

1 публикации

Публикувано
Публикувано

09.03.2016

Обновено
Обновено

09.03.2016

Прочетено
Прочетено

2875

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия