По-голяма сигурност за входната врата

По-голяма сигурност за входната врата
Как да осигурим по-голяма защита за входната врата в къщи, в офиса или във вилата.

Как с минимален бюджет можем да подобрим защитата на дома?

Началото е подмяната на патрона на входната врата.
Ключалките имат много дълга история. Първият заключващ патрон в бил намерен в руините на Корсабадския палат в Ирак. Основните принципи на ключалките може би са били открити 4000 пр.Хр в Египет, когато заключващия механизъм се е състоял от дървен прът, прикрепен към вратата и хоризонтално резе, което влизало в пръта.
Резето е имало вертикални отвори, в които се поставяли комплект щифтове. Било е възможно те да се повдигат с „ключ" до необходимата височина, позволяваща резето да се движи и вратата да се отключва. Тази дървена ключалка е едно от най-големите открия на Египет в областта на архитектурата. Дори е била спомената в библията. През 1805 е направен най-ранния патент на секретен патрон от американския физик Ейбрахам Стансбъри във Великобритания. Бил е базиран на ранните египетски ключалки и ключалката на Джоузеф Брама. Две години по-късно, Стансбъри получава патент за своя патрон и в Америка.
През 1848, Линус Йеил, Старши изобретил съвременната ключалка. През 1861 Линус Йеил бил вдъхновен от оригиналния патрон, изобретен от неговия баща, и на свой ред измислил и патентовал по-малък плосък ключ с назъбени краища както и щифтове с различни дължини вътре в патрона, същия дизайн който използват съвременните секретни патрони. Днешната йеилска ключалка е просто доразвита версия на египетската ключалка.

Вариантите на патрони са изключително много в зависимост от броя щифтове, разположението им вътре в патрона, формата на ключа, формата на шиповете и тяхната структура. Базирана на нормалната ключалка с щифтове е секретната ключалка с осово разположени щифтове - различното е че те са разположени в кръг и са достъпни от лицето на патрона.
Ключалките с комбинация представляват патрон без ключ, който използва номера, букви или символи. Специална комбинация от тях подрежда правилно вътрешните компоненти така че ключалката да може да бъде отворена. Най-често този тип се свързва със сейфове или катинари. Други видове патрони са електронните, хибридни и още.
Днес най-масово използваните секретни ключалки за входни врати са ямковите. При тях патронът е базиран на нормалните щифтови, но вместо традиционния вертикален отвор за ключ той е хоризонтален. Името им идва от подобните на ями дупки в плоската страна на ключа. Той се поставя перпендикулярно на щифтовете и за разлика от класическия вариант позволява използването на повече щифтове без да се удължава ключа, който пък може да влиза в патрона без значение на коя страна е обърнат. Ямковите патрони с висока степен на сигурност имат различни особености, които повечето често срещаните патрони на входни врати нямат.

Крадците разбиват традиционните ключалки на входните врати по няколко начина. Те въобще не си играят с шперцове. Ако патронът се подава навън от вратата повече от 5 мм, крадците го хващат със специални клещи или приспособления, завъртат го със сила наляво-надясно и той се прекършва. Патронът се къса в средата, където е палеца, това е най-слабото място. Външната част на ключалката пада, бандитът бърка в отвора, бута палеца и отваря входната врата. Някои видове патрони са особено податливи на влизане с взлом. Те се различават с това, че ключовете им са твърде плоски, без профили. Имат само едно плитък канал по дължината си и са без назъбвания . Това са любимите патрони на крадците. Отварят се само с отвертка и силно завъртане, дори без специални инструменти.
Има и по-скъпи секретни патрони, неразбиваеми за крадците. Те са от особени сплави, имат и допълнителни подсилващи елементи и са със сложни профили на ключа. Поради това не могат да се счупят или отворят с разни устройства различни от ключа, който е предназначен за патрона. Друг модел на секретен патрон е такъв, който има специални защити против разбиване. Различава се лесно по това, че процепът за ключа в патрона е разположен хоризонтално, а не вертикално. На пръв поглед изглежда плосък, но има сложен профил с особени секрети. Експертите го одобряват, но за по-сигурно препоръчват да бъде защитен и с т. нар. бронировка - покритие, което производителите му са направили специално за неговата зашита. Бронировката предпазва патрона от чупене с клещи, пробиване и други действия с цел проникване с взлом..
Самото име "секретен патрон" означава че има безброй много комбинации за дължините на шиповете и на практика няма как ключ от друг патрон да отключи вашата входна врата. Снабдяването със секретна ключалка е първата стъпка към подобряване на сигурността на вашия дом.
Заключващите механизми от vrati-sofia.com ще направят вашето жилище по-защитетно и вие ще бъдете в безопасност.

Секретни Патрони

Категории

Дом, Екстериор

Подобни статии

Детайлите - малките тънкости за едно съвършенство

Детайлите - малките тънкости за едно съвършенство

Повечето от нас все по-често се замислят за щрихите и елементите, създаващи цялост. Цялост в живота ни, в облеклото ни, в дома и градината н...

Всичко за покупката на недвижими имоти

Всичко за покупката на недвижими имоти

Намерете отговорите на сложните въпроси! Дали това е точното време за закупуването на недвижими имоти от Imotifree.bg? Предимствата да...

Как да защитим дома си - съвети от ключар в София

Как да защитим дома си - съвети от ключар в София

Качествените ключарски услуги могат да ви помогнатНай-уязвимото място - това са алуминиевите и пвц врати. Една по-голяма отверка е напълно д...

Факторите, които отличават Хьорман от останалите производители на гаражни врати

Факторите, които отличават Хьорман от останалите производители на гаражни врати

Гаражните врати на Хьорман са известни с перфектното си качество. С минимални грижи от ваша страна те могат лесно да продължат да фу...

Нова входна врата?

Нова входна врата?

Не всеки човек е на ясно, че разликата между интериорни и входни врати е изключително голяма и, че няма как да сложиш една интериорна врата ...

karte4arq

karte4arq

1 публикации

Публикувано
Публикувано

23.02.2015

Обновено
Обновено

20.02.2015

Прочетено
Прочетено

3665

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия