Как да избираме електрически резачки за дърва

Как да избираме електрически резачки за дърва
Електрическите резачки за дърва някога са били основният инструмент за земеделските производители, дърводелци и градинари. Но сега вече почти всеки ги използва за най-различни неща. 

Те са полезни за работа около къщата, като разчистване на храсти, подрязване на дървета, почистване на бурени, рязане на дърва за огрев, изсичане на дървета, работа в овощна градина, за създаване на огради и беседки, и т.н. Тук ще научите как да изберете най-добрият модел за Вас измежду множеството варианти електрически резачки за дърва в bagira.bg.

1. Решете за какво точно Ви трябват електрическите резачки за дърва

Изсичането на големи дървета и дебели стволове може да изисква по-голям трион и повече конски сили, отколкото са нужни за рязване на клони.

 • Помислете за модели с електрическо захранване (кабел или батерия), ако използвате резачката само няколко пъти в годината за лека работа или само на закрито в гаража или под навеса.
 • Знайте, че има електрически резачки за дърва, които се монтират на телескопични лостове за достигане на по-високи дървета, ако това е част от Вашите планове.
 • Чудите ли се дали имате нужда от собствен инструмент? За да разберете, сравнете разходите за закупуване и поддръжка на собствената си резачка и оборудване за безопасност с разходите за периодично наемане на електрически резачки за дърва, или наемането на човек, който да свърши работата вместо Вас.
 • И все пак, не надценявайте своите умения и увереност, спрямо безопасността и наемете професионалист, когато е необходимо, особено за труднодостъпни работни места, които могат да надхвърлят възможностите на Вашето оборудване и квалификация.

2. Преценете дървета с какъв размер най-често ще режете

Диаметърът на материала ще определи дължината на направляващата шина и веригата, от която се нуждаете. Ако ще използвате електрически резачки за дърва само за малки клони или храсти, може да е излишно да си купувате по-голям модел.

 • Дължината на веригата също е ограничена от конските сили на двигателя. Размерът на двигателя пък е основен фактор за това колко тежък ще бъде инструментът. Купувайте само електрически резачки за дърва, които отговарят на конкретните Ви нужди.

3. Определете размера на бюджета си 

Понякога може да бъде по-икономично да наемете електрически резачки за дърва от местен доставчик, вместо да си закупите. Друг вариант е да си купите инструмент втора употреба.

4. Търсете мнения от хора с опит

Много търговци ще оценят своите електрически резачки за дърва като най-добрите на пазара. Но най-добре попитайте някой, който е работил с избраната от Вас марка за отзиви.

 • Проучете някои марки онлайн, за да видите ревюта от потребители.
 • Ако можете да вземете назаем или под наем няколко различни модели електрически резачки за дърва, ще можете по-лесно да определите кое най-добре отговаря на Вашите нужди. Високата цена невинаги гарантира по-лесно или по-безопасно използване на инструмента.

5. Решете от какво точно се нуждаете и вземете информирано решение

 • Обяснете своите нужди на продавача в магазина за електрически резачки за дърва.
 • Вземете и подръжте избраният модел, преди да го купите, за да прецените теглото и баланса му, спрямо Вашите нужди.
 • Купете инструмента, от който се нуждаете в момента, а не непременно най-големият, който можете да си позволите.
 • Разберете каква гаранция, поддръжка и политика за връщане получавате.

6. Набавете си и необходимите аксесоари

Те включват защитни средства и основно оборудване за експлоатация и поддръжка.

 • Безопасност: каска, защита за очите / ушите, кожени или работни ръкавици. Силно препоръчителни са и обувките с бомбе. Някои хора също си купуват калъфи за повишаване на безопасността по време на транспортиране.
 • Работа: двутактова смес от гориво и масло, комбинирана отвертка / гаечен ключ и др.
 • Ако планирате да заточвате сами инструмента си, ще ви трябват още неща. Не забравяйте да купите една или повече резервни вериги, които да пасват на Вашия модел.
 • Прочетете ръководството за употреба.

7. След като сте обучени и оборудвани, поставете предпазните си средства и използвайте новия си инструмент внимателно

 • След като прочетете ръководството, ще знаете как да контролите и как да използвате безопасно резачката си.
 • Избягвайте употребата на електрически резачки за дърва, докато сте сами. Контузията при евентуален инцидент може да бъде изключително сериозна.

Съвети

 • Похарчете допълнителни пари за модел с повече функции за безопасност.  Спирачката на веригата е задължителна.
 • Не използвайте по-голяма машина, отколкото Ви е нужна.
 • Една добре поддържана резачка ще издържи много години. Но трябва да купите добър и качествен модел, и да научите кога и как да го поддържате.
 • Всички електрически резачки за дърва са проектирани за употреба с дясна ръка. Научете се да ги използвате по този начин.
 • Ако режете по цял ден, бъдете особено бдителни относно мерките за безопасност, когато започнете да се изморявате.

Предупреждения

 • Винаги носете всички предпазни средства.
 • Електрическите резачки за дърва са много опасни.
 • Проучете функциите за експлоатация и безопасност на ВАШИЯ инструмент, преди да го използвате. Не са всички еднакви.

Категории

Дом, Градина

Подобни статии

Резачка за дърва – покупка

Резачка за дърва – покупка

Резачката за дърва е един незаменим инструмент, от които всички имаме нужда в личното стопанство или в двора. На пазара могат да се намерят ...

Отоплителни съоръжения

Отоплителни съоръжения

Най-често употребяваните отоплителни съоръжения за жи-лищни помещения са печките за дърва и въглища, отоплителните нафтови печки, кахлените ...

От А до Я за вашия дом

От А до Я за вашия дом

Алуминиеви съдове. След като се измият с гореща вода, могат да се изтрият с много фин пясък, като се търкат в една посока. След това се изпл...

Как да изберем надеждна марка отопление

Как да изберем надеждна марка отопление

Макар че има различни варианти за отопление през зимата, отоплението с електричество остава най-привлекателно. Противниците му изтъкват като...

Енергийни източници в жилището

Енергийни източници в жилището

Като източници за получаване на топлина в нетоплофицираните жилища могат да се използват твърди, течни или газообразни горива, а също и елек...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

24.10.2019

Обновено
Обновено

24.10.2019

Прочетено
Прочетено

40096

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия