Енергийни източници в жилището

Като източници за получаване на топлина в нетоплофицираните жилища могат да се използват твърди, течни или газообразни горива, а също и електрически ток.

Горива

Към твърдите горива спадат дървата, каменните въглища, брикетираните въглища, дървените въглища, торфът и коксът.
За отопление в жилищата се използват предимно дъбови, букови, а по-рядко габерови или други видове дърва.
Каменните въглища се делят на млади, наречени още кафяви каменни въглища или лигнити, и на стари или черни каменни въглища.За битови нужди се употребяват изключително кафяви или лигнитни въглища.
За нашите условия най-подходящо твърдо гориво са брикетите от кафяви каменни въглища, тъй като те са с по-голям калориен ефект от този на въглищата.

Течните горива за жилищно отопление и битови нужди са нафтата и газьолът.
Към газообразните горива се отнасят природният газ и коксо-вият (светилният газ).

 

Природен газ или газ - пропан бутан

Природният газ подобно на ектрическия ток може да се използва в готварски печки, в газонагреватели за вода и печки за отопление..
Употребата на газ е икономически изгодна и жилището не се замърсява. Необходимо е обаче при използването на газ да се спазват някои правила:
1. Преди газът да се включи, съдът с подготвените в него продукТИ трябва да се постави близо до нагревателната плоча. След това се запалва клечка кибрит и се поднася към газовата горелка, кранчето на която бавно се отваря с другата ръка. При поставяне на съда върху пламъка трябва да се следи той да не допира страничната му повърхност, а равномерно да обхваща самото дъно.
Неправилно е най-напред да се вклочи газът, а след това да се запали. По този начин се допуска безцелно излитане на газ и замърсяване на въздуха, което може да причини главоболие и крие опасност да се образува експлозивна смес с въздуха.
2. Съдовете за приготвяне на храна трябва да имат здрави, плътно прилягащи калаци. С това ще се съкрати времето за приготвяне на храната И въздухът в кухнята по-малко ще се замърсява от отделящите се пари и миризми. При готвене на газ могат да се използват съдове с диаметър около 20-22 см. Плитките и по-широки тенджери са най-подходящи, тъй като при тях се използва най-рационално топлината, отделяща се при горенето на газа.
3. Когато яденето заври, пламъкът от газа трябва да се на-мали дотолкова, че да се поддържа само леко кипене. В противен случай съдържанието на съда може да изкипи, а ако водата е малко, може бързо да се изпари. Неправилно е да се мисли, че на силен огън яденето се вари по-бързо. Това е неоправдана загуба на газ.

4. При отсъствие от дома и ако децата са оставени сами, не само че не трябва да се оставя запален газ, но е необходимо той да се затваря със специален ключов механизъм.

Подобни статии

Белтъчини

Белтъчини

Белтъчините са веществата, изграждащи мускулната тъкан. Не ги ли поемате в достатъчни количества, не трябва да очаквате мускули. В следващит...

Високоефективен колектор SCHENER RS10 е вече и на българския пазар. Ако може да го определим с няколкодуми те ще бъдат - надежност, ефективност, мощ, здравина.

Високоефективен колектор SCHENER RS10 е вече и на българския пазар. Ако може да го определим с няколкодуми те ще бъдат - надежност, ефективност, мощ, здравина.

Излезе на пазара най-иновационният слънчев вакуумен колектор, съчетал в себе си мощ, здравина и естетика. Това е вакуумно-тръбния слънчев ко...

Алтернативни Енергийни Решения

Алтернативни Енергийни Решения

Скъпи партньори, клиенти и колеги! Добре дошли в  страницата за \"Алтернативни Енергийни Решения\" към \"ТЕРМО АВАНГАРД\" ЕООД. Този,...

Как да се възползваме от неограничената слънчева енергия

Как да се възползваме от неограничената слънчева енергия

В съвременния индустриален свят добиването и доставката на енергийни ресурси придобива все по-голямо значение. Няма дейност от живота ни, ко...

Алтернативатa на бъдещето – слънчеви колектори

Алтернативатa на бъдещето – слънчеви колектори

Човечеството е изправено пред много сериозни проблеми. В близките 50 години голяма част от енергията трябва да се произвежда от възобновяеми...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

1591

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия